Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Zes arrestaties verricht na bloedige aanslagen in Beiroet

Donderdag kwamen 43 mensen om bij twee bomaanslagen, die door IS opgeëist werden.

Het Libanese leger en burger vlakbij de plek van de aanslagen van donderdag.
Het Libanese leger en burger vlakbij de plek van de aanslagen van donderdag. Foto Nabil Mounzer / EPA

Libanese autoriteiten hebben zaterdag vijf Syirërs en één Palestijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de twee zelfmoordaanslagen in Beiroet, volgens een hooggeplaatste veiligheidsbeambte tegen persbureau Reuters. Donderdag kwamen 43 mensen om bij de bomaanslagen. Terreurgroep Islamitische Staat (IS) eiste ze al gauw op.

Volgens de bron zijn verdachten van een bomaanslag “niet eerder zo snel” in het land opgepakt:

“Binnen 24 uur is het terroristennetwerk gearresteerd.”

Vrijdag kondigde Libanon een nationale dag van rouw af. Scholen en universiteiten werden gesloten.

Bommen tijdens spitsuur

De explosies van donderdag waren de eerste aanslagen op een Hezbollah-bolwerk in meer dan een jaar in Libanon. Ze vonden plaats in de wijk Burj al-Barajneh, in het zuiden van Beiroet, tijdens spitsuur. De tweede bom ging kort na de eerste af.

Twee mannen te voet zouden volgens de politie voor een winkelcentrum hun bomgordels tot ontploffing hebben gebracht. IS meldde in een verklaring dat de eerste bom vastzat aan een bromfiets. Nadat de hulp aan slachtoffers van de explosie op gang was gekomen, liet een tweede dader in de mensenmassa zijn bomgordel afgaan.

Hezbollah tegen Islamitische Staat

De shi’itische Libanese militie mengt zich de laatste tijd intensiever in de oorlog in Syrië aan de zijde van troepen van president Bashar al-Assad en wordt daarbij gesteund door Iran. Hezbollah heeft honderden strijders naar het buurland gestuurd.

Assads troepen, Hezbollah en Iran hebben hun strijd tegen met name soennitische groepen, waaronder IS, geïntensiveerd sinds Rusland op 30 september een luchtoffensief is gestart om Assad te steunen.