Wereldwijde reacties op terreuraanslagen in Parijs

Jens Stoltenberg, secretaris-genernaal van de NAVO liet weten dat terrorisme het niet wint van de democratie.

De Amerikaanse president Barack Obama geeft een persconferentie over de aanslagen in Parijs.
De Amerikaanse president Barack Obama geeft een persconferentie over de aanslagen in Parijs. Foto Evan Vucci/ AP

Wereldleiders hebben vrijdagavond met ontzetting gereageerd op de meer dan honderd doden die zijn gevallen door meerdere aanslagen in Parijs. De Amerikaanse president Barack Obama benadrukte dat de Verenigde Staten achter Frankrijk staan “in de strijd tegen terrorisme en extremisme”.

Obama benadrukte de diepe historische band tussen beide landen.

“Frankrijk is onze oudste bondgenoot. Het Franse en Amerikaanse volk hebben altijd schouder aan schouder gestaan”

Medeleven van Cameron, Merkel en Rutte

De Britse premier David Cameron uitte via Twitter zijn medeleven met de Franse burgers.

Twitter avatar David_Cameron David Cameron I am shocked by events in Paris tonight. Our thoughts and prayers are with the French people. We will do whatever we can to help.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat ze “diep geschokt” is door de aanslagen. Zo bericht persbureau AFP op basis van een verklaring van haar diensten.

“Ik ben diep geschokt door het nieuws en beelden die tot ons komen uit Parijs. In deze uren, zijn mijn gedachten bij de slachtoffers van deze terreuraanslagen hun dierbaren en aan alle mensen van Parijs,”

De Nederlandse premier Mark Rutte liet via Twitter weten dat Nederland meeleeft met Frankrijk.

Twitter avatar MinPres Minister-president Heel Nederland leeft met Frankrijk mee, onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

Reacties van NAVO en Verenigde Naties

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg heeft in een reactie laten weten dat het Atlantische bondgenootschap “sterk en verenigd” is met Frankrijk tegen terreur. Zo meldt Reuters.

“Ik ben enorm geschokt door de verschrikkelijke terroristische aanvallen die vanavond plaatsvonden in Parijs. Mijn gedachten zijn bij de families van de slachtoffers, van allen die geraakt zijn door deze aanvallen, en met alle burgers van Frankrijk. We staan sterk en zijn verenigd in de strijd tegen terrorisme. Terrorisme zal nooit de democratie verslaan”.

Ook Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft vrijdagavond gereageerd op de terreuraanvallen in de Franse hoofdstad. Hij veroordeelde de “verachtelijke tereuraanvallen”.

‘Oorlog in het midden van Parijs’

Doordat er meerdere aanslagen plaatsvonden in Parijs is het lang onduidelijk geweest wat er zich precies heeft afgespeeld in de Franse hoofdstad. Reden voor kranten om later op de avond te ‘zakken’. De voorpagina van de Franse krant Le Figaro is al wel bekend: ‘oorlog in het midden van Parijs’.

Twitter avatar WillieGeist Willie Geist .@Le_Figaro front page: “War In The Middle of Paris” https://t.co/2CUObdaXC0

Hier nog een aantal voorpagina’s van Franse en Britse kranten:

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Some of the latest front pages from UK and France
#tomorrowspaperstoday #bbcpapers https://t.co/CviID2FHZQ