Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

We profiteren al 9.000 jaar van bijen

Mensen maken al zo’n 9.000 jaar dankbaar gebruik van bijenproducten: was voor het invetten van aardewerk, en natuurlijk honing.

Smeer jij wel eens honing op je brood? Bijen hebben daar hard voor gewerkt. Ze verzamelden nectar uit bloemen en maakten er honing van.

Honingbijen maken nóg iets nuttigs: bijenwas. Dat is de vette stof waar de honingraat van is gemaakt. Je kunt zelf kaarsen maken van bijenwas. Vroeger gebruikten mensen bijenwas ook als lijm of medicijn.

Mensen gebruiken al 9.000 jaar bijenwas. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Ze vonden sporen bijenwas in tientallen oude scherven van potten en pannen, van Turkije tot aan Frankrijk. In Nederland hebben de onderzoekers helaas nog niet gezocht.

9.000 jaar! Dat is een lange tijd geleden. Het alfabet moest nog bedacht worden. De piramides in Egypte waren nog niet gebouwd. Mensen hadden nog maar net landbouw en potten van aardewerk uitgevonden. Soms werden die potten ingevet met bijenwas. Dan kon je er beter melk of water in bewaren. Bijenwas was dus een belangrijk goedje voor deze vroege boeren. Eén scherfje uit Turkije lag ook vlak bij een oude tekening van een honingraat op de muur.

Hielden mensen 9.000 jaar geleden ook bijen in kasten, zoals imkers van nu? Dat weten de onderzoekers niet. Het zou kunnen. Of misschien verzamelden ze de honing en was uit de korven van wilde bijen. In Spanje zijn rotstekeningen gevonden, 8.000 jaar oud, van mensen die in bomen klimmen om honing te verzamelen. Kijk maar (links).