Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Geopolitiek

‘Gesjoemel is al in 2011 gemeld’

Een Volkswagen Passat uit 2012 wordt getest op uitstoot
Een Volkswagen Passat uit 2012 wordt getest op uitstoot Foto Reuters

Het dieselschandaal bij Volkswagen is via een autoleverancier en EU-ambtenaren aan het rollen gebracht. Dat schrijft het Duitse tijdschrift WirtschaftsWoche op basis van documenten en een interview met Mary Nichols, hoofd van de California Air Resources Board (CARB). De leverancier zou de toenmalige eurocommissaris voor Industrie, de Italiaan Antonio Tajani, al in 2011 hebben verteld dat Volkswagen de uitstoot van auto’s manipuleerde. Toen er tot frustratie van EU-ambtenaren geen actie volgde, lichtten zij de Amerikaanse milieuorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT) in. Deze organisatie speelde onderzoeksresultaten door aan CARB en de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA). De laatste organisatie maakte het gesjoemel met software in september wereldkundig. Het schandaal heeft weinig effect op de omzet van de Volkswagen-groep. Het concern verkocht in oktober 3,5 procent minder auto’s ten opzichte van vorig jaar. (NRC)