Verstappen start vanaf plek negen in Brazilië

De poleposition zondag is voor Nico Rosberg, die 0,078 seconde sneller was dan ploeggenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton.

Nico Rosberg in actie tijdens de derde trainingssessie eerder deze zaterdag.
Nico Rosberg in actie tijdens de derde trainingssessie eerder deze zaterdag. Foto Sebastiao Moreira

Max Verstappen begint de Grand Prix van Brazilië zondag vanaf de negende startplek. De achttienjarige Limburger noteerde zaterdag in de kwalificatie op Interlagos met 1.12,739 de tiende tijd maar schuift door een straf voor de Australiër Daniel Ricciardo een plek naar voren. Ricciardo reed in de kwalificatie de negende tijd maar moet tien plaatsen naar achteren in de startopstelling omdat de Renault-motor in zijn Red Bull is gewisseld.

De poleposition zondag is voor de Nico Rosberg, die 0,078 seconde sneller was dan zijn Britse ploeggenoot en wereldkampioen Lewis Hamilton. Voor de Duitser van Mercedes is het zijn vijfde pole op rij en de 21e uit zijn loopbaan. De derde plek was zaterdag voor Sebastian Vettel (Ferrari).

Valtteri Bottas reed de vierde tijd, maar ook hij gaat terug in de startopstelling. De Finse coureur van Williams haalde vrijdag tijdens de tweede vrije training in São Paulo een andere coureur in terwijl de rode vlag uithing, ten teken dat de sessie tijdelijk was stilgelegd. Bottas kreeg drie startplekken straf en begint zondag op de zevende plek.

Voor McLaren verliep de kwalificatie dramatisch. Fernando Alonso viel in de eerste ronde van de kwalificatie uit omdat hij weer een probleem had met zijn bolide. Vrijdag tijdens de training vatte zijn McLaren vlam en zaterdag was er een probleem met het vermogen van de motor. De Spanjaard wist geen tijd te noteren. Zijn teamgenoot Jenson Button kwam zaterdag niet verder dan een zeventiende tijd. (ANP)