Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politiek

Ouders hoeven niet meer mee te betalen aan jeugdhulp

Ouders hoeven vanaf 1 januari geen bijdrage meer te betalen voor jeugdhulp. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid, PvdA) heeft besloten een einde te maken aan de regeling, die al jaren bestaat. Volgens het ministerie blijkt uit onderzoek dat de regeling niet goed genoeg werkt.

Gemeenten krijgen ongeveer 26 miljoen euro terug. Met de bijdrage betaalden ouders een deel van de verblijfskosten van hun kinderen die werden opgenomen in een instelling; die kosten maakten ouders immers thuis niet meer. Maar volgens Van Rijn ervaren gezinnen de ouderbijdrage als drempel om over te gaan tot jeugdhulp. En dat is juist niet de bedoeling, vindt hij. Bovendien is het volgens de staatssecretaris administratief „vooral gedoe” en „levert het weinig op”. De ouderbijdrage is inkomensonafhankelijk. Voor een kind tot en met vijf jaar betaalden gezinnen dit jaar 75,75 euro per maand, voor een kind van zes tot en met elf 104,16 euro per maand en voor een kind van twaalf tot en met twintig jaar 132,56 euro per maand. Van Rijn had begin vorige maand al gezegd in overleg te gaan met gemeentekoepel VNG over de bijdrage. Vanaf dit jaar moesten ouders ook meebetalen aan psychiatrische hulp, iets wat voorheen niet gold. Vanuit de oppositie is verheugd gereageerd op het besluit van Van Rijn. (NRC)