Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Schuld oppompen

Saoedi-Arabië is met afstand de partij die het goedkoopst olie kan oppompen, maar als 80 procent van de overheidsinkomsten afkomstig is uit de verkoop van olie(producten), dan doet een ruime halvering van de olieprijs pijn. De schuld van het land zal de komende jaren oplopen van 6,7 procent van het bruto nationaal product in 2015 naar ongeveer 50 procent over vijf jaar. Aanmerkelijk beter dan de financiële verhouding in Nederland, maar desondanks kent kredietbureau S&P Saoedi-Arabië een lagere kredietwaardigheid toe (A+ versus AA+). Niet-gespreid beleggen in opkomende landen is een hachelijke onderneming. Het is onbekend wat het rendement op deze obligaties zal zijn. Maar in een tijdperk waarin centrale banken wereldwijd een zeer ruim monetair beleid voeren, waardoor rentevergoedingen historisch laag zijn, is dit meer iets voor masochisten.