Rutte: kalmte bewaren en niet buigen voor terreur

Kabinet neemt extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding aanslagen Parijs.

Rutte vanmiddag tijdens zijn verklaring over de aanslagen in Parijs.
Rutte vanmiddag tijdens zijn verklaring over de aanslagen in Parijs. Foto ANP / Bart Maat

Premier Rutte heeft Nederland opgeroepen niet te buigen voor terreur en als samenleving eendrachtig en kalm te reageren op de aanslagen in Parijs. De premier kondigde ook aan dat het kabinet verschillende maatregelen heeft genomen om de veiligheid in Nederland te waarborgen.

Rutte begon zijn uitgebreide verklaring met de volgende woorden:

“De nachtmerrie die in Parijs vannacht werkelijkheid werd dreunt vandaag hard na. Tot op dit moment is het beeld diffuus. Nu, zo kort na het drama, overheersen gevoelens van afschuw en kwaadheid. [...] Op de meest kille, barbaarse en laffe wijze zijn mensen de dood ingejaagd.”

De premier stelde dat alles wijst op een “doordachte en strak georganiseerde aanslag” door terreurgroep Islamitische Staat. Rutte stelde in antwoord op vragen van journalisten dat Nederland, net als Frankrijk, in oorlog is met Islamitische Staat. “Met IS zijn we in oorlog, niet met de islam.” Rutte voegde toe dat Nederland “pal naast Frankrijk staat bij de bescherming en verdediging van alles wat ons lief is, onze veiligheid en vrijheid voorop”. Maandag gaan de vlaggen op alle overheidsgebouwen halfstok.

‘Zichtbare en onzichtbare’ maatregelen

Rutte meldde dat Nederland “zichtbare en onzichtbare” maatregelen genomen heeft naar aanleiding van de aanslagen. Zo zijn alle betrokken (veiligheids)diensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht en is de grensbewaking opgeschaald en geïntensiveerd, met name voor het verkeer dat herleidbaar is naar Frankrijk. Op luchthavens en treinstations is ook extra inzet, zei Rutte.

Rutte zei ook dat grote evenementen als de Sinterklaasintocht in Meppel vandaag gewoon door moeten gaan, omdat de terroristen onze manier van leven willen treffen en daarin niet mogen slagen:

“Ik wil vooral benadrukken dat het om onze manier van leven gaat. Om gewoon naar een restaurant te kunnen gaan, een voetbalwedstrijd te kunnen bezoeken, een concert te kunnen bijwonen. We hebben te maken met extremisten die één doel hebben: de samenleving destabiliseren door haat, verdeeldheid en angst te zaaien. Het beste antwoord dat we deze barbaren kunnen geven is dat we ons niet uit elkaar laten spelen. Niet in Nederland niet, niet in Europa.”

Onze waarden en onze rechtsstaat zijn sterker dan het fanatisme van een kleine groep, vervolgde Rutte:

“We laten ons niet intimideren, wij zijn met meer en wijken niet voor onverdraagzaamheid. Want geweld en extremisme zullen het nooit winnen van vrijheid en menselijkheid.”

De premier sloot zijn verklaring af met de oproep aan Nederlanders om kalm, maar ook waakzaam te blijven.