Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Rusland: uitsluiten van onze atleten is een te zware straf

Met een overweldigende meerderheid van 22-1 stemde het bestuur van de IAAF gisteren voor de sanctie.
Met een overweldigende meerderheid van 22-1 stemde het bestuur van de IAAF gisteren voor de sanctie. Foto ANP / Hendrik Schmidt

De schorsing van alle Russische atleten die gisteravond werd uitgesproken door de internationale atletiekbond is een te zware straf, vinden de Russen zelf. “We gaan alles doen om dit ongedaan te maken.”

Het hoofd van de Russische atletiekunie VFLA zei vanochtend dat de IAAF een te zware straf heeft uitgedeeld naar aanleiding van het deze week geopenbaarde dopingschandaal dat door de overheid gesteund werd. “Maar het besluit is genomen, en nu gaan we er alles aan doen om de situatie te herstellen”, aldus Vadim Zelisjenok.

“Het belangrijkste is dat onze atleten aan internationale wedstrijden kunnen meedoen. Zo snel mogelijk.”

De internationale atletiekbond IAAF stemde gisteren met een overweldigende meerderheid – 22 van de 24 stemmen waren voor – in met een algehele schorsing van Rusland. “Ik denk dat dit de wal is die het schip keert”, zegt het Nederlandse bestuurslid Sylvia Barlag van de IAAF tegen de NOS. “Hopelijk kan Rusland bewijzen dat ze het voortaan netjes zullen doen.” Zelisjenok laat weten bereid te zijn af te treden als dat de sport verder zal helpen.

De Russische minister van Sport toonde zich vanochtend strijdlustig en optimistisch. Vitaly Moetko zei dat de schorsing “te verwachten en begrijpelijk” is, meldt Reuters.

“Wat er nu gebeurt? Niets. De atletiek gaat verder, onze atleten zullen trainen. Misschien missen ze één toernooi.”

Mutko zegt samen met de IAAF te willen bepalen wat Rusland moet doen, “en dan moeten we het snel doen”. De minister zegt te denken dat de Russen “alles binnen twee of drie maanden geregeld kunnen hebben”. Het Russisch olympisch comité gaf vanochtend aan hervormingen door te willen voeren die nodig zijn om niet te worden geboycot op de Zomerspelen van 2016.