Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Robben geeft Oranje weer beetje flair

In Wales zet Oranje eerste stap richting rehabilitatie, met goals van onmisbare Arjen Robben.

Arjen Robben, hier in duel met Joe Allen, maakte twee goals tegen Wales.
Arjen Robben, hier in duel met Joe Allen, maakte twee goals tegen Wales. Foto KOEN VAN WEEL/ANP

Ze reisden heel de wereld over om Oranje te zien. Van de oefenwedstrijd in Beijing tegen China in 2013, tot het WK 2014 in Brazilië. Elk groot toernooi in een nieuw oranje outfit, speciaal geproduceerd door een modeontwerpster uit Duitsland.

Maar vrijdag, in een treurig leeg hoekje van een niet uitverkocht stadion in Cardiff, hielden Paul Hirschel en zijn vrouw het bescheiden. Gekker dan een oranje windjack en horloge werd het niet. Hirschel: „Je denkt toch niet dat ik voor zo’n wedstrijd iets speciaals aantrek?”

Zo’n wedstrijd, daarmee doelde hij op wat voor hem een onbeduidend ‘moetje’ was in een uit de hand gelopen hobby, maar wat voor bondscoach Danny Blind een duel van groter belang was. Meer dan een wedstrijd om niks was de overwinning op Wales (2-3) voor hem een eerste stap richting rehabilitatie voor hemzelf en het Nederlands elftal. Als een eerste bladzijde in de prille geschiedenis van misschien wel een nieuw Oranjetijdperk, dat moet eindigen over drie jaar: het WK 2018 in Rusland.

Bij die missie hoort een koerswijziging. De aanvallende speelstijl (4-3-3) waarmee het zo hopeloos misliep in de kwalificatiereeks voor het EK had Blind ingeruild voor een meer behouden systeem met vijf verdedigers (5-3-2). Precies, de speelwijze waarmee Louis van Gaal derde werd op het WK 2014. Met één groot verschil. Van Gaal zag in de defensieve speelwijze een tijdelijke oplossing om op korte termijn zoveel mogelijk succes te hebben met een elftal dat hij kwalitatief niet direct hoog inschatte. Blind daarentegen zal juist toekomstgericht bezig zijn. Een nieuwe standaard creëren voor een gevallen elftal.

In Wales sorteerde zijn verstevigde achterste linie twee effecten: zolang Wales, dat voor het eerst wel naar het EK gaat, geen aanvalsdrang toonde, was Nederland veroordeeld tot oeverloos getik achterin. Maar wanneer Wales wel aandrong en de bal verloor, hoopte Oranje toe te slaan met scherpe counters. Spelverdeler Jordy Clasie met een snelle voortzetting, de snelle Arjen Robben op drift, met de lange targetman Bas Dost (1.92) als wapen in de lucht. Misschien niet des Nederlands, wel relatief veilig.

Mooi voetbal

De wijze waarop Nederland op voorsprong kwam, getuigde van dusdanig veel klasse dat het amper was voor te stellen dat de ploeg er niet bij is op het EK, komende zomer in Frankrijk. Robben, Dost, Promes, Janmaat en weer Dost: allemaal raakten ze de bal één keer voordat Dost de bal binnenknikte. Mooi voetbal.

Terwijl Oranje aandrong met een supergedreven Arjen Robben als aanjager, was het Wales dat terug in de wedstrijd kon komen uit een strafschop, verkregen na een handsbal van Terence Kongolo. Zijn pech bleek het geluk van Jasper Cillessen. De doelman deed wat hij nooit eerder deed in zijn carrière: een strafschop stoppen. Des te pijnlijker was het dat Joe Ledley na de redding alsnog scoorde via de rebound. Cillessen schudde hevig met zijn hoofd. Zijn hoogtepunt ontdaan van alle glorie.

In een elftal waarin Daryl Janmaat en Jordy Clasie terugkeerden en Quincy Promes achter de spitsen mocht spelen, was het een oude rot die het optreden van Oranje de meeste kleur gaf: Arjen Robben.

De leider

Ineens begreep je waar hij de avond ervoor op doelde, toen hij zei dat de spelvreugde nog te groot was om zich af te melden voor Oranje. Zijn club Bayern München wilde hem in Beieren houden, maar Robben stond erop mee te doen in Wales, waar hij de 1-2 maakte op kenmerkende wijze: draaiend naar binnen, een schijnbeweging en een geplaatst schot links in de hoek.

Terwijl generatiegenoot Robin van Persie door Blind werd bedankt, presenteerde de 31-jarige Robben zich als de leider van een ploeg waar hij met zijn dreigende acties nog zo belangrijk voor is. Met opvallend veel zin in een wedstrijd waar maar weinig liefhebbers zich op hadden verheugd. Het was ook geen prettige timing, zo’n oefenpot vlak na het EK-fiasco.

Toch zal Blind tevreden terugkijken op deze avond. Zijn ploeg kreeg nog een tweede doelpunt tegen, maar het was Robben die er met zijn tweede goal voor zorgde dat Blind weer eens een duel won. Robben kan niet zonder Oranje. Blind niet zonder Robben.