Toch ook een ja-campagne voor referendum over Oekraïne

Is er nou helemaal niemand die zich hard wil maken voor het associatieverdrag met Oekraine? Toch wel. Twee politieke tegenpolen hebben de handen ineengeslagen voor een ‘ja’ bij het referendum, komend voorjaar. Oud-PvdA-voorzitter Michiel van Hulten en de conservatieve blogger Joshua Livestro zijn ontevreden met de halfzachte inzet van de politieke partijen die het verdrag steunen. Gisteren hebben ze de stichting Stem voor Nederland opgericht, die een „breed gedragen publiekcampagne” voor het ‘ja’ wil organiseren, zo blijkt uit de inschrijving bij de Kamer van Koophandel in Den Haag.

Tot nu toe zag het er niet florissant uit voor het ja-kamp. Neezeggers SP en PVV bereiden een uitgebreide campagne voor. De twee bekendste nee-mannen, GeenStijl-kopstuk Jan Roos en publicist Thierry Baudet, zijn ook voortdurend in de media aanwezig. Maar van de politieke partijen uit het ja-kamp gaan alleen D66 en GroenLinks straks actief de straat op, zo bleek onlangs uit een rondgang van deze krant. Het kabinet – ook vóór – beperkt zich tot een voorlichtingscampagne.

Daar willen Van Hulten en Livestro verandering in brengen. Ze werken aan een „brede maatschappelijke coalitie” voor het ‘ja’: vakbonden, werkgevers, milieu- en mensenrechtenorganisaties. Het is de bedoeling om medestanders te vinden van alle politieke gezindten, van de SGP tot GroenLinks. Voorlopig hebben ze er één: Pieter Jan Wolthers, voormalig Nederlands ambassadeur in Oekraïne en Moldavië.

Van Hulten en Livestro willen hun campagne in januari lanceren.