Recordwinst dankzij paniek op beurs

Flow Traders heeft beste kwartaal ooit achter de rug door onrust in China en dalende grondstofprijzen

FOTO ROLEX DELA PENA/ EPA

Zwarte Maandag noemde het Chinese staatspersbureau Xinhua het. Op 24 augustus daalden de beurzen van Shanghai en Shenzen met meer dan 8 procent: het was voor beide de slechtste dag sinds 2007. Beleggers wereldwijd dumpten aandelen en raakten in paniek.

Maar voor de Amsterdamse hogesnelheidshandelaar Flow Traders was het Gouden Maandag. „Een recorddag”, zei topman Sjoerd Rietberg vrijdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers. En niet alleen de maandag was goed. „Het was het beste kwartaal in de geschiedenis van Flow Traders”, zei Dennis Dijkstra, de andere topman bij de ‘flitshandelaar’ die deze zomer naar de Amsterdamse beurs ging.

Bij Flow Traders (2004) betekent het beste kwartaal ooit een nettowinst van 38 miljoen euro: 29 procent meer dan een kwartaal eerder. Het betekent een handelsinkomen van 93 miljoen euro, 32 procent meer dan een kwartaal eerder. En het betekent dat de teller voor de eerste negen maanden van dit jaar al staat op 99 miljoen euro nettowinst. Dat is maar liefst 188 procent meer dan vorig jaar.

Een belangrijke reden voor die groei: de paniek op de markten die werd veroorzaakt door China en dalende grondstofprijzen. „Bepaalde periodes van hoge volatiliteit”, noemt Dijkstra dat droogjes. „Hoe volatieler de markt, hoe wijder de marges, hoe meer ze verdienen”, legt ABN Amro-analist Michiel de Jonge uit.

Flow Traders wordt vaak flitshandelaar genoemd, zelf omschrijft het bedrijf zich als ‘liquiditeitsverschaffer’ of ‘financieel-technologisch’ bedrijf. Dankzij slimme algoritmes en geavanceerde computersystemen speelt het op beurzen de rol van tussenpersoon bij de handel in trackers (ETF’s): een populair beleggingsproduct.

Die handel gebeurt in fracties van seconden. Flow Traders verdient op het minieme verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Omdat het om nogal veel transacties gaat, tikken al die centen aan. In de eerste negen maanden verhandelde Flow Traders voor 511 miljard euro aan trackers.

Flow Traders zegt dat het geen risico loopt, omdat het de posities voor de honderden miljarden die het verhandelt, ook afdekt. Topman Dijkstra benadrukte zelfs dat Flow Traders de eerste drie kwartalen van dit jaar geen enkele handelsdag verlies leed. Volgens De Jonge is het „geruststellend” dat Flow Traders nu onder moeilijke marktomstandigheden heeft bewezen dat het daadwerkelijk succesvol al die handelsposities weet af te dekken.

Het meest opvallende in de cijfers was volgens De Jonge de sterke prestatie op de Amerikaanse markt van ETF’s. De Amerikaanse markt, waar afgelopen kwartaal voor zo’n 3.300 miljard euro aan ETF’s werd verhandeld, is de meest competitieve. „Er werd altijd gezegd dat de marges daar lager waren”, zegt De Jonge. Maar Flow Traders wist die in de VS afgelopen kwartaal bijna te verdubbelen.

De koers steeg vrijdag zo’n 4 procent en ligt nu bijna 20 procent hoger dan bij de beursgang in juli. Dat is ook goed nieuws voor topmannen Dijkstra en Rietberg, respectievelijk goed voor 2,37 procent en 1,78 procent van de aandelen. Zij maakten deze maand hun debuut in de nationale rijkenlijst Quote 500. Met in totaal vijf leden was Flow Traders zelfs hofleverancier.