Onderzoek naar politiemol M. richt zich nu op activiteiten in Oekraïne

De politie is een onderzoek begonnen naar mogelijke criminele activiteiten in Oekraïne van de van grootschalige corruptie verdachte politieagent Mark M. uit Weert.

Het Openbaar Ministerie heeft een verzoek om rechtshulp ingediend bij Oekraïne voor een onderzoek naar de 28-jarige Nederlandse politiemol. Advocaten zeggen dat Mark M. afgelopen jaren regelmatig met leden van de Brabantse onderwereld bijeenkomsten organiseerde in Kiev. De voormalige rechercheur van de landelijke eenheid van de Nationale Politie verbleef naar eigen zeggen maandelijks een week in Oekraïne.

Na inventarisatie van zijn computeractiviteiten door de rijksrecherche is gebleken dat M. in vier jaar 27.971 ‘bevragingen’ deed naar vertrouwelijke informatie uit politiesystemen.

Een woordvoerster van het OM in Oost-Brabant zegt in het belang van het onderzoek niet te kunnen ingaan op de vraag waarom het corruptieonderzoek zich nu richt op Oekraïne. Volgens opsporingsbronnen is vastgesteld dat Mark M. zich in Oekraïne jarenlang ophield in „een netwerk van gangsters en leden van de geheime dienst’’. Agenten van de nationale recherche onderzoeken onder meer of Brabantse drugshandelaren via de Oekraïne bezig waren nieuwe criminele markten in Oost-Europa aan te boren. Ook bekijkt de politie of Mark M. mogelijk informatie uit het politieonderzoek naar het vorig jaar boven Oekraïne neergehaalde vliegtuig MH17 aan geïnteresseerden heeft proberen te verkopen. „Maar wij hebben geen harde indicatie dat er MH17 informatie is gelekt. Tot nu toe”, zegt een opsporingsambtenaar.

Om veiligheidsreden is de agent deze week overgeplaatst naar een militair detentiecentrum in Stroe. Volgens zijn advocaat Jan Hein Kuijpers „omdat er in deze zaak zo veel informatie gelekt is dat hij gevaar zou lopen”. De raadsman vindt het eigenaardig dat zijn cliënt wordt verplaatst na het lekken van informatie dat gebeurt „door alle geledingen van de overheid”. De raadsman zegt dat hij officier van justitie Rick Schuurman heeft verzocht „tekst en uitleg te geven over de dreigingsanalyse”.

Een verzoek van advocaat Kuijpers om de beperkingen voor zijn cliënt op te heffen is afgelopen woensdag door de rechtbank in Den Bosch afgewezen. In verhoren heeft de verdachte zich naar verluidt tot nu toe steeds beroepen op zijn zwijgrecht.