Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

NRC-columnist Caroline de Gruyter wint Heldringprijs

Eerdere winnaars waren: Hans Goslinga (Trouw), Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en vorig jaar Folkert Jensma (NRC).

Caroline de Gruyter ontvangt de Heldringprijs tijdens de Nacht van NRC in Rotterdam.
Caroline de Gruyter ontvangt de Heldringprijs tijdens de Nacht van NRC in Rotterdam. Foto Maarten Hartman / NRC

Caroline de Gruyter, columnist en correspondent voor NRC in Wenen, heeft de Heldringprijs 2015 gewonnen. Zij kreeg de onderscheiding voor de beste columnist van Nederland vanavond uitgereikt tijdens de Nacht van NRC in Rotterdam.

De columnistenprijs wordt uitgereikt sinds 2012. Eerdere winnaars waren: Hans Goslinga (Trouw), Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en vorig jaar Folkert Jensma (NRC). Naast de drie oud-winnaars bestond de jury uit Clairy Polak, Margriet van der Linden, Max van Weezel en Ton F. van Dijk.

Juryoordeel

De Gruyter ontvangt de prijs voor haar column ‘In Europa’, die zij sinds augustus 2013 schrijft in NRC Weekend. In haar wekelijkse column plaatst zij met name de politieke ontwikkelingen in Europa in een breder perspectief. “In Nederland zijn niet veel columnisten die achter hun schrijftafel vandaan komen en zo veelvuldig gebruik maken van goede, goed geïnformeerde bronnen”, stelt de jury onder voorzitterschap van journalist en presentator Polak.

“Door die blik van buiten naar binnen en door telkens een andere invalshoek te kiezen”, stelt de jury, “weet zij telkens weer informatie aan de discussie over Europa […] toe te voegen en op inspirerende wijze bij te dragen aan de meningsvorming over dit thema, dat door opeenvolgende crises en toenemende geopolitieke spanningen het afgelopen jaar zo onafgebroken het nieuws beheerste.”

Caroline de Gruyter is sinds 1997 correspondent voor NRC. Eerst in Gaza, later in Jeruzalem, Brussel, Genève en nu in Wenen. In 2012 won zij al de Anne Vondelingprijs voor de beste politieke journalistiek, voor de artikelen die zij schreef over Europa.

De Heldringprijs is genoemd naar Jérôme Louis Heldring (1917-2013). De oud-columnist en voormalig hoofdredacteur van NRC schreef van 1960 tot 2012 een wekelijkse column, vooral over de internationale politiek. Eerst in de Nieuwe Rotterdamse Courant, na de fusie met het Algemeen Handelsblad in 1970 in NRC Handelsblad.

Implosie

In haar dankwoord zei De Gruyter vanavond:

“Hoe Europa werkt, leg je niet uit in een soundbite. Daar is ruimte voor nodig: enerzijds, anderzijds. Ze zeggen soms: Europa is een markt. Dat is niet waar. Het is puur politiek. Het gaat om diplomatie, om Frankrijk-Duitsland, om vrede. Handelsbalanzen komen later. Het gaat om compromissen. Om 28 landen die geven en nemen. Nu, in de vluchtelingencrisis, gaat het steeds meer over waarden. Dat is eng, omdat extreem-rechts verreweg het hardste schreeuwt. Maar het is ook goed, want om waarden was Europa ook begonnen.

Wie weet dat nog? Helaas niet zoveel mensen meer. Daarom is Europa dicht bij de implosie. En toch was Europa nog nooit zo dichtbij de burgers als nu – een heel continent houdt zijn adem in als Merkel twist met de deelstaat Beieren. Het is fascinerend om hierover te schrijven. En essentieel. Het geeft mensen houvast in een kantelende wereld.

Om al die redenen ben ik best een beetje trots dat mijn Europacolumn, op zo’n moeilijk moment, zo’n mooie prijs wint.”