Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Nieuwe afspraken over Syrië gemaakt bij top Wenen

Alle partijen hebben volgens de Duitse minister Steinmeier de hoop dat er over achttien maanden verkiezingen worden gehouden in Syrië.

Frank-Walter Steinmeier spreekt met de pers bij zijn aankomst in Wenen.
Frank-Walter Steinmeier spreekt met de pers bij zijn aankomst in Wenen. Herbert Oczeret/ EPA

Topoverleg over Syrië vandaag heeft geresulteerd in een aantal afspraken. Dat meldt persbureau AP. De Syrische oppositie mag bijvoorbeeld eind dit jaar gaan aanschuiven bij de vredesgesprekken. Dat is voor het eerst.

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Binnenlandse Zaken heeft dat vanmiddag gezegd na de nieuwe ronde vredesgesprekken in de Oostenrijkse stad. Aan tafel zaten negentien vertegenwoordigers, uit bijvoorbeeld de VS, Rusland, de EU en Iran.

Of de oppositie ook daadwerkelijk gaat aanschuiven is nog niet duidelijk. Het vorige overleg noemde de oppositie tijdverspilling, die het leger van Assad de kans geeft om gebieden te heroveren.

Bekend werd ook dat er wordt gewerkt aan het creëren van een nieuwe grondwet voor het door oorlog verscheurde land. Alle partijen hebben volgens Steinmeier de hoop dat er over achttien maanden al verkiezingen worden gehouden in Syrië.

Het overleg is een vervolg op gesprekken eind oktober in Wenen.