Niet braaf

Kookboekenschrijver Yotam Ottolenghi is drie weken gastkok op deze pagina. Aflevering 3: stukjes citroen in de salade.

foto Jonathan Lovekin

Vers citroenvruchtvlees in een eenvoudige salade als deze, zal een openbaring zijn voor degenen die dat nooit eerder hebben gegeten. Het geeft, in combinatie met de milde, nootachtige quinoa, een heerlijk frisse smaak die het gerecht heel levendig maakt. Ook ingemaakte citroenschil kan voor een smaakexplosie zorgen; ik heb eens gezegd dat ik houd van ‘reuring in de mond’ bij het eten en de ingemaakte citroen levert deze volop. Gemalen sumak kan ook voor wat opschudding of scherpte zorgen, maar ik opteer hier voor een milde kick van aleppo-chilivlokken.

Deze chilivlokken zijn vernoemd naar de stad Aleppo in Syrië, maar u kunt ze vervangen door een andere pittige soort chilivlokken. Ik ben dol op de wijnrode kleur en zoete smaak van aleppovlokken, en ik strooi ze vaak over allerlei geroosterde groente- en vleesgerechten. U kunt ook enkele snufjes ervan door gesmolten boter of hete olijfolie roeren om stoofpotten, soepen of eieren mee af te maken, op welke manier u ze ook bereidt.

De zwarte quinoa ziet er prachtig uit tegen de achtergrond van groene bladeren en bonen, maar u kunt ook witte of rode quinoa gebruiken.

Vaak kan ik het niet laten wat gebakken, krokante of zuivelproducten aan een salade toe te voegen, om hem extra lekker te maken. Gebakken uiringen bijvoorbeeld, of gegrilde stukjes zuurdesembrood; misschien een lepel Griekse yoghurt, of wat blokjes feta erop. Dat maakt de salade af en maakt hem ook minder braaf, al gebeurt dat niet met opzet. En tegen mijn gewoonte in had ik hier niet de neiging een koekepan te gebruiken of de oven aan te zetten, wat deze salade ook in dat opzicht uitzonderlijk maakt. Hij is bovendien zuiver van smaak en zorgt voor een bijzonder zuiver geweten.

Deze salade wordt niet lekkerder van lang staan, dus eet hem liefst zo snel mogelijk na de bereiding.