Mickey en Pluto zwaaien de toeristen uit

Attracties zijn gesloten in Parijs, zelfs bij de Eiffeltoren is het rustig. Frans en Lisette uit Utrecht laten zich geen angst aanjagen. „Wij zijn vreselijk verliefd en willen de Eiffeltoren zien.”

Attracties zijn gesloten in Parijs, zelfs bij de Eiffeltoren is het rustig. Foto EPA

Attracties zijn gesloten in Parijs, zelfs bij de Eiffeltoren is het rustig. Foto EPA

Pluto en Mickey zwaaien tientallen teleurgestelde toeristen uit in de lobby van de Sequoia Lodge, een van de hotels in Disneyland Parijs. De hotelgasten vertrekken omdat Disney zaterdag de parken, die gemiddeld 30.000 bezoekers per dag trekken, gesloten houdt uit solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen.

Onder gasten overheerst het gevoel: wegwezen hier, we gaan naar huis. Veel Fransen denken dat als er nog een aanslag plaatsvindt, dat gebeurt op een plek waar veel mensen samenkomen, zoals Disneyland. Fransman Benoît, die niet met zijn achternaam in de krant wil: „Als er iets gebeurt, dan gebeurt het toch wel. Hier in het hotel, of daar bij een attractie.”

Hoewel de attracties dicht zijn en er angst heerst voor nieuwe aanslagen, zijn veel Disneywerknemers vandaag vrijwillig naar hun werk gekomen om de gestrande reizigers en hun kinderen te vermaken. Ze staan voor de ingang van de parken bezoekers te woord die soms jaren hebben gespaard voor een dagje in het pretpark.

Het nieuws over de aanslagen is een klap voor de toeristenindustrie, denkt EasyJet-stewardess Jessica Mondesir, een van de weinigen die vandaag in de trein naar Parijs zitten. „Mijn familie en vrienden uit Zwitserland wilden eerst niet komen vanwege Charlie Hebdo. Nu ze dit hebben gehoord, blijven ze zeker weg.”

„Het is slecht voor de zaken”, beaamt een souvenirverkoper in de buurt van de Eiffeltoren, normaliter een van de drukste gedeeltes van de stad. Vandaag is het er rustig. Net zoals de musea en andere toeristische attracties, is de Eiffeltoren gesloten. Soldaten met machinegeweren lopen langs toeristen die het toch hebben gewaagd naar de toeristenattractie te gaan.

Zijn het de dommen of de dapperen, om op een plek te komen waar zomaar de volgende aanslag kan plaatsvinden? De zusjes Gal en Sharon Torten uit Israël zitten rustig op een bankje met uitzicht op de toren. „We zijn niet bang, want wij zijn gewend aan terrorisme. De hele wereld praat nu over deze gebeurtenis, maar het is hier veiliger dan in Israël.”

Frans Schoofs en Lisette Broker uit Utrecht zaten in een restaurant in de wijk Montmartre toen de laatste aanslag een paar straten verderop in het elfde arrondissement werd gepleegd. „Ineens reden overal politieauto’s met joelende sirenes.” De sfeer op straat was gespannen. „Mensen wilden zo snel mogelijk naar huis.” Nu is het stel naar de Eiffeltoren gegaan, die ze voor het eerst van hun leven zien. „Het doel van de aanslagplegers is angst zaaien, dat laat ik niet gebeuren”, zegt Schoof. „Wij zijn vreselijk verliefd en we willen de Eiffeltoren zien. We laten ons niet gek maken.” Op dat moment bereikt hen het nieuws dat in het oosten van de stad opnieuw explosies zijn gehoord. Niets aan de hand, meldt de Franse politie even later.

Reis naar Parijs geboekt?

Nederlanders die vanwege de aanslagen niet naar Parijs willen, kunnen hun reis in veel gevallen gratis annuleren. Reizigers die een treinticket hadden gekocht bij NS International, kunnen de datum gratis wijzigen of hun geld terugkrijgen, zegt een woordvoerder van het spoorbedrijf. NS wil niet zeggen hoeveel mensen dat doen.

Ook een aantal touroperators biedt reizigers de mogelijkheid om hun reis kosteloos te annuleren, zegt een woordvoerder van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR). Zo kunnen toeristen die een reis hebben geboekt via TUI hun reis tot 20 november gratis wijzigen of annuleren. Daar vallen ook reizen naar pretpark Disneyland Parijs onder, zegt een woordvoerder van TUI. „Dat ligt dan wel iets buiten de stad, maar we kunnen ons voorstellen dat mensen met kinderen daar nu niet naartoe willen.” Touroperator De Jong Intra biedt vergelijkbare annuleringsmogelijkheden, zegt de woordvoerder van de ANVR.

Mensen die wel naar Parijs willen, kunnen dat gewoon doen. Dagelijks gaan er dertien Thalys-treinen die kant op, zegt de woordvoerder van NS. Ook KLM vliegt de normale dienstregeling, zegt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat reisadviezen geeft, heeft niks gewijzigd aan haar advies voor Parijs. Voor heel Frankrijk gelden momenteel „geen bijzondere veiligheidsrisico’s”.

Teri van der Heijden