Massagraf met yezidische vrouwen ontdekt in Irak

Het graf werd ontdekt na de herovering van de stad Sinjar op terreurgroep Islamitische Staat.

Koerden bij Sinjar in Noord-Irak deze week, met een Koerdische vlag.
Koerden bij Sinjar in Noord-Irak deze week, met een Koerdische vlag. Foto Safin Hamed / AFP

In Irak is een massagraf met het stoffelijk overschot van tientallen yezidische vrouwen ontdekt. De vrouwen zouden zijn geëxecuteerd door terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat meldt persbureau Reuters op basis van lokale autoriteiten.

In het graf zijn de resten van 78 vrouwen tussen de 40 en 80 jaar gevonden, volgens een lokale bron tegen persdienst AFP.

Sinjar veroverd op IS

Het graf werd gevonden in de buurt van Sinjar, een stad in het noorden van Irak die de Koerden deze week op IS veroverde. Amerikanen gaven luchtsteun aan de Koerden bij de herovering.

Het gebied is berucht om de wrede slachtingen en verkrachtingen onder yezidi’s, die door de jihadisten als duivelsaanbidders worden gezien. In augustus vorig jaar nam IS Sinjar in. Duizenden yezidi’s sloegen op de vlucht en kwamen vast te zitten in de bergen vlakbij de stad. Honderden mannen werden gedood, duizenden vrouwen werden ontvoerd en gebruikt als seksslavinnen.

Luchtaanvallen tegen jihadisten

De Verenigde Naties hebben de aanval op de yezidi’s als mogelijk genocide bestempeld. De hulp aan yezidi’s was een van de redenen voor een Amerikaans luchtoffensief tegen de jihadisten in het gebied. Ook Nederland nam deel aan luchtaanvallen om de belegering te beëindigen.