Gesloten liveblog

Teruglezen liveblog: ‘een van de daders is Syriëganger’ - 129 doden, 352 gewonden na aanslagen Parijs

Er zijn 129 mensen gedood en 352 mensen gewond geraakt. 99 van hen verkeren in kritieke toestand. Zeven daders zijn omgekomen: zes bliezen zichzelf op en één werd doodgeschoten door de politie. Het is nog niet onbekend of er meer daders zijn. Volgens bronnen rond het onderzoek was één dader een 29-jarige Fransman van Algerijnse afkomst. Hij verbleef in 2013 korte tijd in Syrië. Een andere dader had een Syrisch paspoort, maar er zijn twijfels of dit een echt paspoort is, en een andere een Egyptische. In Brussel zijn arrestaties verricht die te maken hebben met de aanslagen in Parijs.

We sluiten af: dit is wat we vandaag te weten zijn gekomen

We gaan dit liveblog van zaterdag 14 november over de aanslagen die vrijdag gebeurden in Parijs afsluiten. Hier een korte opsomming van wat er vandaag aan informatie naar buiten is gekomen.

 • Op verschillende plekken werden vandaag de slachtoffers herdacht en een minuut stilte gehouden, de Franse driekleur verlichtte diverse monumentale gebouwen in hoofdsteden.
 • De EU gaf een korte verklaring af waarin de betrokkenheid werd betuigd met Frankrijk en de slachtoffers. Maandag wordt een minuut stilte gehouden in de hele EU. Diverse wereldleiders als Poetin en Merkel, alsook Rutte en koning Willem-Alexander betuigden steun en medeleven aan Frankrijk.
 • De Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad hebben de aanslagen in Parijs veroordeeld.
 • Frankrijk kondigde vandaag drie dagen van nationale rouw af. De Franse president Hollande heeft IS beschuldigd van de aanslagen. Frankrijk heeft gezegd door te gaan met bombardementen op IS-doelen. IS op zijn beurt bracht vandaag een video uit waarin het opnieuw opriep tot aanslagen in Frankrijk.
 • De klimaattop die van 30 november tot 11 december in Parijs wordt gehouden, gaat door. Ook de oefeninterland tussen Engeland en Frankrijk dinsdag in Londen gaat gewoon door.

Dit weten we over de daders:

 • Zeven daders zijn om het leven gekomen. Er zijn drie mensen gearresteerd die nog niet bekend waren bij de Franse veiligheidsdiensten.
 • De identiteit van een van de omgekomen daders is volgens Le Monde Ismaël Omar Mostefai, een 29-jarige inwoner van Courcouronnes, een voorstad in Parijs die de afgelopen jaren woonde in Chartres. Mostefai zou de afgelopen jaren geradicaliseerd zijn geraakt en in 2013 enkele maanden in Syrië zijn verbleven. Zijn vader en broer werden vandaag gearresteerd en verhoord.
 • Een andere zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies bij het nationale stadion, had een Syrisch paspoort. Maar er zijn twijfels of dit een echt paspoort is. Het paspoort is geregistreerd op het Griekse eiland Leros in oktober, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen. De vingerafdrukken van de terrorist worden nu vergeleken met de vingerafdrukken die in Griekenland staan geregistreerd.
 • Bij het lichaam van een andere dader die zichzelf opblies bij het stadion is een Egyptisch paspoort gevonden.
 • De aanvallers opereerden in drie teams en gebruikten twee auto's, een zwarte Seat en een zwarte Polo.
 • Er lijkt een link te zijn met België; een van de voertuigen was in België gehuurd door een Fransman. In Brussel is een aantal mensen gearresteerd met betrekking tot de aanslagen. Het Belgische OM is een anti-terrorismeonderzoek gestart.

Dit weten we over de slachtoffers:
Er zijn tot nu toe 129 doden, 352 gewonden (waaronder drie Nederlanders) en 99 daarvan verkeren in kritieke toestand. Onder de slachtoffers zijn:

twee Belgen, een Spanjaard; een Portugees; twee Roemenen; een Brits crewlid van de band Eagles of Death Metal; twee Mexicanen, een Amerikaanse studente; een Duitse architect; twee Tunesische zussen; drie Chilenen.

Wat staat er morgen te gebeuren?
Het Britse Veiligheidskabinet komt bij elkaar.  In de Amsterdamse Pijp is een demonstratie van moskeeën en synagogen. Volg morgen ook weer op nrc.nl onze berichtgeving over de nasleep van de aanslagen.

Eerder: het Franse volkslied in Metropolitan Opera

Dit is al van eerder vanavond, maar we hadden het nog niet in dit liveblog gezet: de Metropolitan Opera in New York begon vanavond de concertvoorstelling met het spelen van het Franse volkslied:

Twitter avatar unamplified Erik E. Larson .@MetOpera performed the French National Anthem before today's matinee performance of #Tosca. #Bravo. #Paris https://t.co/yAzGNqaRFB

Ondertussen in de VS bij het Democratendebat...

ging het debat tussen de Democratische presidentskandidaten Bernie Sanders, Hillary Clinton en Martin O' Malley na een half uur over de aanpak van IS en moslimextremisme. Het debat begon met een moment stilte om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs te herdenken. Het debat is hier live te volgen.

Foto Charlie Neibergall/AP

Sanders, Clinton en O' Malley voorafgaand aan het debat. Sanders verweet Clinton de invasie in Irak destijds te hebben gesteund. Foto Charlie Neibergall/AP

Clinton, over wie meer dan de helft van de tweets gaat op social media op dit moment, is duidelijk over de aanpak:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk "IS cannot be contained, it has to be defeated". @HillaryClinton is wel duidelijk over Parijs. #DemDebate

Sanders legt een directe link tussen de opkomst van IS en de interventie in Irak:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Sanders legt verband tussen opkomst IS en de invasie in Irak, die Clinton steunde. "Ik ben geen fan van interventionisme." #DemDebate

Radicale moslims grijpen vluchtelingencrisis aan om zieltjes te werven

Radicale moslims proberen de vluchtelingencrisis in Duitsland aan te grijpen om meer aanhangers te rekruteren. Daarvoor waarschuwt de chef van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst, Hans-Georg Maassen, in Duitse media. Islamisten zouden actief vluchtelingen benaderen. "We kennen al meer dan honderd gevallen", zegt Maassen.

Hij sluit niet uit dat terroristen meereizen met de vluchtelingenstroom, maar zei ook het niet erg waarschijnlijk te vinden. Volgens de veiligheidschef zou het "ongebruikelijk'' zijn dat mensen met een gevechtsmissie de levensgevaarlijke oversteek van Turkije naar Griekenland wagen. (ANP)

Nog meer beelden schietpartij bij Bataclan

Er kwamen vandaag al schokkende beelden naar buiten waarop te zien is hoe mensen vluchten uit de concertzaal Bataclan tijdens de aanslag. Time heeft een korte video en interview van de Magnum-fotograaf Patrick Zachmann die ook op het moment van de schietpartij in de buurt was.

Te horen (en te zien) is hoe de militaire politie probeert naar binnen te komen, maar wordt beschoten. Vervolgens rent een agent met een vrouw weg van de plek om haar in veiligheid te brengen. (Waarschuwing: kan als schokkend worden ervaren).

'Identiteit van een van de daders bekend'

De Franse krant Le Monde meldt de identiteit van een van de daders van de aanslagen. Het zou gaan om Ismaël Omar Mostefai, een 29-jarige inwoner van Courcouronnes, in Essonne, die de afgelopen jaren woonde in in Chartres (Eure-et-Loir). De krant zou de informatie hebben opgetekend van de loco-burgemeester van Chartres, Jean-Pierre Gorges, en ook bevestigd hebben gekregen van een andere bron.

Mostefai zou sinds 2010 op de radar hebben gestaan van de veiligheidsdiensten omdat hij de laatste jaren radicaliseerde. Maar hij was nog niet in verband gebracht met terrorisme. In de winter van 2013 zou hij wel enkele maanden in Syrië zijn verbleven. Hij had ook een strafblad voor wat kleine vergrijpen. Eerder vanavond arresteerde de politie zijn vader en broer en verhoorde hen.

Ook drie Chilenen onder de slachtoffers

Onder de slachtoffers bevonden zich ook drie Chilenen, zo heeft het Chileense ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt, bericht AP.

Solidariteit met slachtoffers in belegerd Douma

In de Syrische stad Douma die belegerd wordt door de troepen van het Syrische regime tonen de inwoners ook hun solidariteit met de slachtoffers in Parijs:

Twitter avatar PalmyraPioneer Khaled AL Homsi #Syrians in besieged town of #Douma under constant bombardment by #Assad regime stand with victims of #ParisAttacks https://t.co/QhqAPDmr7A

Domtoren verlicht in Franse driekleur

Ook de Utrechtse Domtoren is vanavond speciaal verlicht, meldt een Twitteraar:

Identificatie slachtoffers komt op gang

De identificatie van de slachtoffers begint langzaam op gang te komen. Naast een van de crewleden van de band Eagles of Death Metal van wie kort geleden bekend werd dat hij overleed na de aanslag komen er nu meer namen naar buiten. Persbureau AP meldt dat een Amerikaanse studente uit Californië ook is omgekomen bij de aanslag in het restaurant in Parijs. De 23-jarige studente deed mee aan een uitwisselingsprogramma in Frankrijk.

De Britse krant The Guardian meldt ook dat een Duitse architect en twee Tunesische vriendinnen zich onder de slachtoffers bevonden.

Donkere Eiffeltoren

Vanwege de aanslagen is de Eiffeltoren vanavond al de hele avond niet verlicht. Een verslaggeefster van Fox News maakte een foto:

Twitter avatar Heather_Lacy1 Heather Lacy #EffielTower goes dark on this chilly Paris night & streets of the capital are very quiet. #ParisAttacks https://t.co/CgBUOenh0p

'Toch crewlid Eagles of Death Metal omgekomen'

Bij de aanslag op het Parijse theater Bataclan is toch een crewlid om het leven gekomen van de Amerikaanse band Eagles of Death Metal. De Brit Nick Alexander, die merchandise verkocht, zou zijn doodgeschoten.

Al eerder is gemeld dat een crewlid zou zijn omgekomen, maar de familie van Alexander heeft zijn overlijden nu ook bevestigd, meldden Britse media. De band gaf vrijdagavond een concert op het moment van de aanslag en wist te ontkomen via een achterdeur.

Een van de nabestaanden en bevriend met Alexander, Helen Wilson zegt tegen de krant The Telegraph:

"Nick was niet alleen onze broer, zoon en oom. Hij was de beste vriend van iedereen.''

Een Amerikaanse expat, die zelf in haar benen werd geschoten, vertelde The Telegraph vanuit het ziekenhuis hoe ze tevergeefs probeerde de Brit in leven te houden. Hij stierf uiteindelijk in haar armen.

Mensen verzamelen zich bij het Witte Huis

Bij het Witte Huis in Washington hebben zich vanavond ook mensen verzameld om hun steun te betuigen aan Frankrijk. De Franse ambassadeur in de VS, Gérard Araud, bedankte de menigte en leidde een minuut stilte in voor de slachtoffers van de aanslagen.

Foto Jim Lo Scalzo/EPA

De Franse ambassadeur houdt een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers buiten bij het Witte Huis. Foto Jim Lo Scalzo/EPA

Twee Mexicanen onder de slachtoffers

Onder de slachtoffers van de aanslagen bevinden zich ook twee Mexicaanse vrouwen, zo maakte het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend. Al eerder was bekend dat een Mexicaanse man gewond raakte in het restaurant waar een aanslag plaatsvond. (AP)

Nationale Veiligheidskabinet Groot-Brittannië morgen bijeen

In Groot-Brittannië komt zondagochtend het Nationale Veiligheidskabinet (COBR) bijeen vanwege de dodelijke aanslagen in Parijs vrijdagavond. Tijdens het spoedoverleg zal worden gesproken over de antiterreurmaatregelen van de Britse regering.

Premier David Cameron had zaterdag al een spoedoverleg met het veiligheidskabinet. Hij zei na afloop dat het dreigingsniveau in Groot-Brittannië niet is verhoogd. (ANP)

Paspoort mogelijk nep

Het paspoort dat is gevonden bij een van de aanslagplegers in Parijs met de Syrische identiteit is mogelijk nep, zegt een Amerikaanse inlichtingenfunctionaris tegen CBS News. Op het document zou niet hetzelfde aantal cijfers staan als op een officieel Syrisch paspoort.

Twitter avatar CBSNews CBS News UPDATE: U.S. intelligence official tells CBS News Syrian passport recovered in #Paris attacks might be fake https://t.co/lnMCJ4x4dn

Naast het lijk van een van de daders werd een paspoort gevonden van iemand die in september 1990 in Syrië is geboren. Volgens de Griekse autoriteiten is het document in oktober geregistreerd op het Griekse eiland Leros, een van de plekken waar vluchtelingen de EU binnenkomen.

De Griekse politie heeft de vingerafdrukken van de paspoorthouder gestuurd naar de Franse politie om te kijken of het matcht met de vingerafdrukken van het lichaam van de zelfmoordterrorist.

Extra beveiliging voor onder meer Times Square in New York

In de Verenigde Staten zijn Times Square, Franse ambassades en stadions extra beveiligd. Dat meldt persbureau AP.

Mensen komen bij elkaar op Place de la République

Ondanks het samenscholingsverbod hebben mensen zich verzameld op het Place de la République.

Foto: Joel Saget / AFP

Foto: Joel Saget / AFP

Foto: Yoan Valat / EPA

Foto: Yoan Valat / EPA

Foto: Yoan Valat / EPA

Foto: Yoan Valat / EPA

Derde Belg overleden

In Parijs is een derde Belg overleden. Dat twittert vicepremier Didier Reynders.

Twitter avatar dreynders didier reynders Un troisième victime belge, ayant aussi la nationalité française, est à déplorer #ParisAttacks #Paris

Twee familieleden van dader opgepakt

Persbureau AFP meldt dat de vader en broer van een van de terroristen zijn gearresteerd. Het gaat om familieleden van de 29-jarige Fransman uit Courcouronnes, die deel uitmaakte van de groep terroristen die vrijdagavond een bloedbad aanrichtte in concertzaal Bataclan.

De huizen van de vader (in Romilly-sur-Seine) en van de broer (in de plaats Bondoufle) worden doorzocht.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Father, brother of one of Paris suicide attackers placed in custody: sources

Disneyland Parijs tot en met dinsdag gesloten

Pretpark Disneyland Parijs blijft tot dinsdag gesloten. Dat meldt Disney op haar website. Eerder werd al bekend dat het pretpark vandaag gesloten was.

Disneyland ligt op ongeveer dertig kilometer afstand van de plekken waar de aanslagen vrijdagavond plaatsvonden.

Franse kleuren duiken over de hele wereld op

Georgi Licovski / EPA

Georgi Licovski / EPA

Foto: Rick Rycroft / AP

Foto: Rick Rycroft / AP

Bekijk hier de In Beeld met foto's van gebouwen in de kleuren van de Franse vlag.

'Avondleven Parijs komt aarzelend op gang'

Onze verslaggever Arjan Paans is in Parijs en beschrijft de situatie in de stad. Veel mensen bleven vanavond thuis, constateert hij. "Maar er waren ook Parijzenaren die toch de deur uit gingen, ook om stoom af te blazen."

Foto: Ilvy Njiokiktjien / NRC

Foto: Ilvy Njiokiktjien / NRC

Paans:

Normaal gesproken zit de de theaterzaal van de Comedie Republique wel wat voller. Maar dat de show een dag na de bloedigste aanslagen die Parijs ooit troffen toch doorgaat, mag al een klein wonder heten. "Ze komen omdat het leven doorgaat. We willen de terroristen niet het gevoel geven dat ze ons leven kunnen veranderen", zegt manager Enver Recepovic in het theatertje, recht tegenover het beeld van Marianne op het beroemde plein.
En ja, het publiek gniffelt, en durft zelfs, na een paar minuten ingehouden gegniffel, luidkeels te lachen om de show, waarbij een sjieke Franse dame en een bonkige travestiet met elkaar proberen te communiceren.

Ook elders in Parijs komt het uitgaansleven deze zaterdagavond langzaam weer op gang. Niet alsof er niets is gebeurd, maar wel omdat het nu eenmaal bij Parijs hoort en het net als na de aanslag op Charlie Hebdo iets zegt over de veerkracht van de stad. "Maar niet helemaal", zegt kraker Yf in een krakerscafé met uitzicht op de bar La Belle Equipe, waar vrijdagavond negentien mensen in koelen bloede werden neergemaaid.

"Anders dan toen weten we nu dat terreur ons allemaal kan treffen. Daarom zijn veel mensen vanavond thuisgebleven. "

Foto: Ilvy Njiokiktjien / NRC

Foto: Ilvy Njiokiktjien / NRC

Toch wilden we dat ons café vanavond doorging, zegt krakersvoorvrouw Alix (26). Om mensen de kans te geven even stoom af te blazen en aan iets anders te denken. Bij een biertje kijken de krakers op een kale garagemuur naar de tekenfilm The Minions. Alix:

"Waar kun je anders naar kijken op een avond als vandaag?"

De theaterzaal van de Comedie Republique

De theaterzaal van de Comedie Republique. Foto: Ilvy Njiokiktjien

Zondag demonstratie in Amsterdam

Burgemeester Eberhard van der Laan zei tegen Jeroen Pauw dat er zondag in De Pijp in Amsterdam een demonstratie plaatsvindt, georganiseerd door Amsterdamse synagogen en moskeeën. Op maandag om 12.00 uur, tijdens de één minuut stilte, zal het openbaar vervoer in Amsterdam stilstaan.

Pullman hotel: vals alarm

Het incident in en rondom het Pullman hotel was vals alarm, zegt een woordvoerder van de Franse politie tegen persbureau Reuters.

Een woordvoerder van de hotelgroep waartoe Pullman behoort zegt dat het om een bommelding ging die dus niet bleek te kloppen.

Reconstructie van uur tot uur

Wat begon als een ontspannen avond voetbal of garagerock, eindigde in een bloedige nachtmerrie. Lees het artikel 'Een avond van terreur: reconstructie van uur tot uur', met daarin alles wat we tot nu toe weten over het verloop van de avond.

Gebied rondom Eiffeltoren geëvacueerd

In het 7e arrondissement is een gebied rondom de Eiffeltoren geëvacueerd. Ooggetuigen melden grote groepen politieagenten op straat en in het Pullman Hotel, aan de voet van de Eiffeltoren. Een Amerikaanse journalist van Fox News beschreef op Twitter de situatie in het hotel:

Twitter avatar Heather_Lacy1 Heather Lacy Very quiet in hotel & outside. Police yell at man outside to go back in, that's when I realized how many there were. #Pullman #ParisAttacks

Twitter avatar Heather_Lacy1 Heather Lacy #foxnews cameraman on lower floor says police came to room. Said they're going room to room No activity on my floor #pullman #parisattacks

Twitter avatar Heather_Lacy1 Heather Lacy Seeing more police movement out one street. Still only hearing sirens, tho. #Pullman #ParisShooting #ParisAttacks

Twitter avatar Heather_Lacy1 Heather Lacy Pic from my window at #pullman hotel. Saw a group of 5 police enter, many more hunkering outside. #ParisAttacks https://t.co/UkLdet0vqn

Reuters meldt ook dat het station Champs de Mars in het 7e arrondissement op last van de politie is gesloten.

Belgische premier: Ga niet naar Frankrijk

De Belgische premier Charles Michel heeft zijn landgenoten opgeroepen niet naar Parijs af te reizen, zo meldt persbureau AFP.

Premier Charles Michel

Premier Charles Michel. Foto Laurent Dubrule - EPA

'Hollande heeft erom gevraagd'

NRC-redacteur Tijn Sadée is in Parijs en schrijft:

"Hollande heeft erom gevráágd" zeggen ze in de banlieues. Volgens jonge moslims in de Parijse voorstad Saint-Denis heeft Frankrijk "de haat opgezocht”.

Sadée reisde naar de banlieues en sprak er met verschillende mensen. Lees hier de reportage.

Een voorproefje:

‘Frankrijk is sterk en verenigd’ klinkt nu de boodschap van president Hollande die zijn volk oproept tot saamhorigheid. "Maar die eenheid bestaat niet,” zegt Mohammed Souadje, schoen- en sleutelmaker in Saint-Denis, thuisbasis van stadion Stade de France. In 1965 kwam hij vanuit Algerije naar Frankrijk. In een halve eeuw heeft hij het land zien veranderen "Frankrijk is politiek en etnisch verscheurd. Front National voedt de haat. En wij, in Saint-Denis, leven in een explosief getto.”

Foo Fighters zegt laatste concerten tournee af

De Amerikaanse rockband Foo Fighters heeft de laatste concerten van zijn Europese tournee afgezegd. Dat meldt de groep op Twitter:

Twitter avatar foofighters Foo Fighters with profound sadness & heartfelt concern, we are forced to announce the cancellation of the rest of our tour. read: https://t.co/3XqW7p9VUi

Zij zouden maandag optreden in Parijs, maar "in het licht van dit zinloze geweld kunnen we nu niet verder gaan", zegt de band. Ook de concerten in Turijn, Lyon en Barcelona gaan niet door.

"Dit is idioot en het is rot. Onze gedachten en gebeden zijn met iedereen die gewond is geraakt of een geliefde is kwijtgeraakt."

Geen grotere terreurdreiging in de Verenigde Staten

Het Witte Huis heeft laten weten dat er in Amerika geen aanwijzingen zijn voor een grotere terreurdreiging dan voor de aanslagen in Parijs. Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikanen meldden ook dat er geen reden is om de Franse aanname dat IS achter de aanslagen zit tegen te spreken.

Koenders: We moeten ons niet laten intimideren

Minister Bert Koenders is zaterdagavond te gast in een extra uitzending van Pauw. Ook Philip Freriks was te gast. Freriks zei onder meer:

"Het terras is plotseling de frontlinie. Ik hoop dat de mensen hun hoofd koel houden, maar ik begrijp dat er paranoia is."

Koenders reageerde:

"Wij moeten als samenleving die angst begrijpen, maar ons niet laten intimideren in onze manier van leven."

En even later:

"We mogen op geen enkele manier onderschatten wat we tegenover ons vinden. We mogen niet naïef zijn."

Bloemen en kaarsen, in stilte

Op meerdere plekken in Parijs leggen mensen bloemen neer en branden kaarsen, ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Bijvoorbeeld hier bij het restaurant van hotel Le Carillon:

Twitter avatar RolandGauron Roland Gauron Le même silence devant Le Carillon de la rue Bichat #ParisAttacks https://t.co/Lb9ZJC1Iiv

Griekenland stuurt vingerafdrukken naar Frankrijk

De Griekse politie heeft de vingerafdrukken van de eigenaar van het Syrische paspoort, dat vrijdag werd gevonden bij het lichaam van een van de zelfmoordterroristen, naar de Franse politie gestuurd. Rechercheurs gaan bekijken of deze matchen met het lichaam van de zelfmoordterrorist. Volgens de Griekse autoriteiten is de man met dit paspoort op 3 oktober de Europese Unie in gekomen.

Franse premier: Frankrijk zet oorlog tegen IS voort

"Frankrijk is in oorlog met IS, en zal doorgaan met het bombarderen van de terreurorganisatie in Syrië en Irak." Dat heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd in het journaal van de televisiezender TF1.

"Wij zullen deze vijand aanvallen om hem te vernietigen, in Frankrijk, maar ook in Syrië en in Irak. Wij zullen op hetzelfde niveau op deze aanval antwoorden, met grote vastbeslotenheid, met de wil om te vernietigen. En wij zullen deze oorlog winnen.”

Verder zei Valls dat hij geradicaliseerde imams het land wil uitzetten.

Valls zei ook dat de regionale verkiezingen op 6 en 13 december "natuurlijk" gewoon doorgaan.

Twee migranten uit Griekenland gezocht

Persbureau AFP meldt dat twee migranten gezocht worden die geregistreerd zijn in Griekenland. De politie zoekt hen in verband met de aanslagen.

U2 betuigt medeleven

De band U2, die vanavond in Parijs zou optreden, is aanwezig op de plek waar gisteren veel slachtoffers vielen: theater Bataclan. Zij cancelden hun concert.

Foto: Franck Fife / AFP

Foto: Franck Fife / AFP

Vlnr de leden van de band U2: zanger Bono, bassist Adam Clayton, drummer Larry Mullen Jr en gitarist The Edge.

Vlnr de leden van de band U2: zanger Bono, bassist Adam Clayton, drummer Larry Mullen Jr en gitarist The Edge. Foto: Franck Fife / AFP

Franse persconferentie op YouTube

Een deel van de persconferentie van het Franse OM is zojuist op YouTube geplaatst. Het gaat om een fragment over de tijdlijn van de aanslagen gisterenavond, door de procureur-generaal geschetst. Daaruit blijkt onder andere dat de eerste aanslag plaatsvond bij de ingang van het voetbalstadion, twee mensen overleefden die niet.

Onder de slachtoffers verschillende nationaliteiten

Naast Fransen zijn er bij de aanslagen ook slachtoffers gevallen met andere nationaliteiten. Dat blijkt uit een voorlopig rapport, zo meldt persbureau AFP.

Onder de slachtoffers bevinden zich ten minste:

 • Twee Belgen, zei de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.
 • Een Spanjaard van 29 jaar, Alberto González Garrido, melden de Spaanse autoriteiten.
 • Een 63-jarige Portugees, die in Parijs woonde en werkte. Dat melden de Portugese autoriteiten.
 • Twee Roemenen, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Boekarest.
 • Een Brit, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Twee jonge mensen uit Tunesië, zussen, die in Parijs de verjaardag van een vriend vierden. Dat zei het Tunesische ministerie van Buitenlandse Zaken.
 • Een aantal Amerikanen, meldt het Witte Huis. Het exacte aantal is niet doorgegeven.

En dit is wat er nu bekend is over de arrestaties in Belgie:

- Een van de personen die zojuist in de Brusselse deelgemeente Molenbeek zijn gearresteerd, was gisteravond in Parijs, zo heeft de Belgische premier Charles Michel gezegd.
- Een van de auto's die de daders in Parijs gebruikten, is in België gehuurd door een Fransman. De auto werd gevonden in de buurt van de concertzaal Bataclan.
- Het Belgische OM is na de aanslagen in Parijs een anti-terreuronderzoek gestart.

Ter achtergrond: de wapens die bij de aanslag op Charlie Hebdo gebruikt zijn, kwamen uit Brussel. De 'ideale schuilplaats', schreef onze correspondent Tijn Sadée eerder:

Eerst even shoppen in Brussel, en dan zwaarbewapend op het terroristische pad: het wordt een patroon. Bij de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs gebruikten de gebroeders Kouachi begin dit jaar oorlogswapens afkomstig uit de Belgische hoofdstad. Ook de schutter die in mei 2014 vier slachtoffers maakte in het Joods Museum in Brussel kocht er zijn kalasjnikov. En deze nazomer stapte de Thalys-schutter op de trein naar Frankrijk met een machinegeweer aangeschaft in het Brusselse criminele circuit.

„Bij steeds meer aanslagen in Europa blijkt er achteraf een link te zijn met Brussel”, zegt de Vlaamse politicus Hans Bonte. Hij roept op tot „een war on weapons” in zijn land. „Er circuleren duizenden illegale wapens. Onze veiligheidsdiensten en justitie hebben er geen enkel zicht op.”

Dit is op de persconferentie in Parijs gezegd:

- De aanvallers opereerden in drie teams.
- De terroristen hebben twee auto's gebruikt, een zwarte Seat en een zwarte Polo. Een van de voertuigen was in België gehuurd door een Fransman.
- Er zijn drie mensen gearresteerd die nog niet bekend waren bij de Franse veiligheidsdiensten.
- Zeven daders zijn omgekomen.
- Er zijn 129 mensen gedood, maar dat aantal loopt vermoedelijk nog op. Van de 352 gewonden verkeren er 99 in kritieke toestand.

Aanvallers opereerden in drie teams

De aanvallers lijken te hebben geopereerd als drie teams, zegt de procureur-generaal op de persconferentie. In de concertzaal Bataclan hebben de daders inderdaad verwezen naar Syrië en Irak, zoals een ooggetuige ook al meldde. In die concertzaal zijn 89 mensen gedood. De terroristen hebben twee auto's gebruikt, een zwarte Seat en Polo. Een van de voertuigen was in België gehuurd door een Fransman. Er zijn drie mensen gearresteerd die nog niet bekend waren bij de Franse veiligheidsdiensten.

Na afloop van de persconferentie mochten geen vragen gesteld worden. Het Franse OM zei dat veel informatie niet bekendgemaakt wordt in het belang van het onderzoek.

Dodental nu 129

Dat zegt de Franse procureur-generaal op een persconferentie. 352 mensen zijn gewond geraakt, 99 van hen verkeren er in kritieke toestand. In tegenstelling tot eerdere berichten, zijn zeven (en geen acht) daders omgekomen.

De eerste namen van slachtoffers komen binnen. Via social media hebben Parijzenaren de afgelopen uren geprobeerd informatie over hun naasten te achterhalen. Onderstaande tweet, over een stel dat vermist was, is veel gedeeld.

Twitter avatar Photographys Clara R. La recherche est terminée, je n'ai plus de mots, que des larmes. Marie et Mathias nous ont quitté tous les deux. https://t.co/futx8GIROV

Ook de nicht van de Franse international Lass Diarra is gedood, twittert onze correspondent Peter Vermaas.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eerste namen komen bij de nummers: nicht van Franse international Lass Diarra omgekomen bij de aanslagen. https://t.co/2A17s9DfCv

Van der Laan: we moeten het hoofd koel houden

De Amsterdamse burgemeester Van der Laan reageert bij stadszender AT5 op de aanslagen. Hij heeft een driehoeksoverleg gevoerd met de hoofdofficier en hoofdcommissaris.

"Het is zaak dat we nu ons hoofd koel houden en de goede dingen doen en de verkeerde niet. We moeten ons goed realiseren dat deze terroristen maar op één ding uit zijn en dat is angst zaaien en verdeeldheid zaaien en daar moeten wij als samenleving tegenover stellen dat we moedig en eendrachtig zijn en dan beginnen ze helemaal niks."

Over concrete maatregelen die zijn afgesproken is vooralsnog niks bekend.

In een brief aan de burgemeester van Parijs schrijft Van der Laan:

"Amsterdam koestert haar band met Parijs. Wij voelen ons nauw met u verbonden en delen nu met heel ons hart in uw verdriet. Deze aanslagen leiden tot reacties van angst en afkeer in alle Europese steden, ook in Amsterdam. Terroristen proberen met angst en terreur het dagelijks leven te beïnvloeden van mensen in Parijs en in de rest van Europa, En zo de vrijheid en tolerantie die onze steden kenmerkt te onder druk te zetten. Dat is iets wat me niet mogen en laten gebeuren."

Rusland: samenwerking nodig

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zijn de wereldmachten het er steeds meer over eens dat ze moeten samenwerken in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS).

"Vandaag heb ik bilaterale ontmoetingen gehad en ik heb het gevoel dat er een groeiend bewustzijn is voor de noodzaak een effectieve internationale coalitie te vormen om tegen terreurgroep Islamitische Staat te vechten."

Arrestaties in Brussel vanwege aanslagen Parijs

In Brussel is "een aantal" mensen gearresteerd met betrekking tot de aanslagen in Parijs, heeft de Belgische minister van Justitie bekendgemaakt.

Een verslaggeefster van VRT twittert:

Twitter avatar berghec Caroline VdBerghe Al meerdere arrestaties in Molenbeek #parisattack #vrtnieuws

Twitter avatar berghec Caroline VdBerghe Ontmijningsdienst DOVO in Molenbeek huiszoekingen terro onderzoek #parijs #vrtnieuws https://t.co/RDTYgioIId

Treinverkeer kortstondig onderbroken bij Moerdijkbrug door verdachte boot

Het treinverkeer heeft drie kwartier niet over de Moerdijkbrug over het Hollands Diep kunnen rijden. Volgens Prorail is het treinverkeer rond 17.30 uur weer op gang gekomen. Reden voor de stremming was een rubberboot die te dicht bij een van de brugpeilers was gekomen. Gezien de gebeurtenissen in Parijs is het zekere voor het onzekere genomen, aldus de woordvoerder van Prorail. Na onderzoek van de politie blijkt dat aan boord twee onschuldige vissers zaten. Door de stremming, die rond 16.30 uur begon, kon onder meer de Thalys vanuit Brussel niet rechtstreeks naar Amsterdam rijden. De trein is omgeleid via Utrecht.

'Syrisch paspoort van mogelijke dader geregistreerd in Griekenland'

Het Syrische paspoort dat in Parijs is gevonden bij het lichaam van een van de daders, is in Griekenland geregistreerd. Dat zegt de Griekse minister Nikos Toskas, meldt persbureau Reuters. De paspoorthouder is op 3 oktober via het eiland Leros binnengekomen. Het is niet zeker of het paspoort van de terrorist is. Het kan ook gestolen zijn van een migrant.

Volgens een bron bij de Griekse politie is de eigenaar van het paspoort een jongeman die op Leros aankwam met een groep van 69 vluchtelingen. Hij heeft zijn vingerafdruk laten opnemen door de Griekse autoriteiten. De politie wil zijn naam niet prijsgeven.

Toskas weet niet of het paspoort is gecontroleerd door andere landen waar de houder mogelijk doorheen is gereisd op weg naar Frankrijk. Volgens de politiebron hebben de Franse autoriteiten andere Europese landen gevraagd het paspoort te controleren.

Twitter avatar pascalriche Pascal Riché Le passeport syrien retrouvé à Paris appartenait à un migrant enregistré en Grèce https://t.co/8Y6moLpY3F via @LeNouvelObs

EU: goed is sterker dan kwaad

In een gezamenlijke verklaring hebben de 28 regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie de dag van gisteren bestempeld als "een Europese dag van rouw":

"De Europese Unie is diep geschokt en in rouw om de terroristische aanslagen in Parijs. Dit is een aanval op ons allemaal. We zullen deze dreiging samen weerstaan met alle noodzakelijke middelen en nietsontziende vastberadenheid."

De EU-leiders noemen Frankrijk "een groot en sterk land" en zeggen dat "de waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap" de Unie hebben geïnspireerd:

"Vandaag staan we eensgezind achter de Franse bevolking en de Franse regering. Deze schandelijke daad van terrorisme zal enkel het tegenovergestelde bewerkstelligen van haar bedoeling om ons te verdelen, bang te maken en haat te zaaien."

Goed is sterker dan kwaad, stellen de EU-leiders, die beloven alles te doen wat nodig is in de strijd tegen het terrorisme:

"Alles dat op Europees niveau gedaan kan worden om Frankrijk veiliger te maken zal gedaan worden. En alles wat nodig is om extremisme, terrorisme en haat te verslaan zal gedaan worden."

Intussen in Berlijn

Bij de Brandenburger Tor zijn mensen bijeengekomen uit solidariteit met Parijzenaren en het geweld in hun stad.

Demonstreren mag niet

Verslaggever Arjan Paans is in Parijs. Parijzenaars willen hun woede en onmacht kwijt, maar betogingen zijn verboden, schrijft hij in een reportage.

“Evacueer het plein, voor uw eigen veiligheid”, zegt de politieagent in de blauwe Clio door de megafoon op het dak. Het langzaam toestromende publiek op de Place de la Republique trekt zich er weinig van aan. Waarna de agent zijn boodschap geduldig herhaalt.

Het plein, dat na de aanslag op Charlie Hebdo in januari keer op keer vol stroomde met demonstranten, en daarna op 11 januari decor was voor de grootste demonstratie in de Franse geschiedenis, lijkt tien maanden later weer de verzamelplaats te worden van betogers die willen laten zien dat ze pal staan voor de vrijheid en hun middelvinger opsteken naar terroristen.

Franse scholen weer open

De Franse scholen gaan maandagochtend weer open, zo heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. Vandaag waren alle scholen gesloten.

'Maandag om 12 uur minuut stilte in EU'

Maandag wordt om 12.00 uur in de hele Europese Unie een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs. Dat zouden de EU-leiders hebben besloten, meldt ANP.

Niets gevonden in ontruimde toestel op Schiphol

Het toestel van Air France-KLM dat eerder was ontruimd na een dreigtweet is veilig verklaard. In het toestel is niets aangetroffen. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee verklaard. De passagiers kunnen nu weer aan boord van het toestel dat Parijs als bestemming heeft. De oorspronkelijke vertrektijd van de vlucht met nummer AF1741 was 14.45 uur. Tijdens het doorzoeken van het toestel is het Panoramadek, waar bezoekers de vertrekkende en aankomende vluchten kunnen bekijken, ook even afgesloten geweest.

Huiszoekingen in Molenbeek

In het Belgische Molenbeek hebben vanmiddag huiszoekingen plaatsgevonden die mogelijk te maken hebben met de aanslagen in Parijs. Dat meldt de Waalse tv-zender RTBF. Bij de huiszoekingen is volgens een bron van de zender één man gearresteerd. Verslaggevers van RTBF zagen zwaarbewapende agenten in Molenbeek.

Debat Democraten gaat door

Voor vanavond staat in de VS een twee uur durend debat gepland tussen de kandidaten voor de Democratische nominatie bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Het debat is te zien op CBS News en krijgt een soberder karakter, zegt onze correspondent in Washington Guus Valk. Ook zullen de aanslagen een onderwerp zijn.

"Het buitenland, met name terrorisme, zal een grote rol spelen. Op dit soort momenten telt bij kiezers altijd de vraag wie de meeste indruk als Commander in Chief maakt, een rol die Hillary Clinton als oud-minister van BuZa zeker zal opeisen."

Dit is wat er tot nu toe bekend is over de daders

 •  Een van de daders was een jonge Fransman die banden had met extremisten. Dat zegt een bron rond het onderzoek tegen persbureau Reuters. De man zou zijn geïdentificeerd met zijn vingerafdrukken. Hij kwam uit Courcouronnes, een voorstad ten zuiden van Parijs.
 • Een andere zelfmoordterrorist, die zichzelf opblies bij het nationale stadion, had een Syrisch paspoort. Dat werd bij zijn lichaam in de buurt gevonden.
 • Bij het lichaam van een andere dader die zichzelf opblies bij het stadion is een Egyptisch paspoort gevonden. Al deze informatie is gebaseerd op bronnen bij het onderzoek.
 • Volgens Europe 1 zou onder de daders ook een vrouw zijn. Dat meldt de radiozender op basis van gesprekken met ooggetuigen.

Hamas en Islamitische Jihad veroordelen aanslagen

De Palestijnse groeperingen Hamas en Islamitische Jihad hebben de aanslagen in Parijs veroordeeld. Een woordvoerder van Hamas spreekt tegenover persbureau AFP van "daden van agressie en barbarij", Islamitische Jihad noemt de aanslagen "een misdaad tegen onschuldigen".

Hamas en Islamitische Jihad pleegden in het verleden regelmatig zelfmoordaanslagen en voerden ook raketaanvallen uit waarbij Israëlische burgers om het leven kwamen. Dat deze bewegingen de aanslagen toch fel veroordelen heeft onder meer te maken met de situatie in Gaza: terreurgroep de Islamitische Staat, verantwoordelijk voor de aanvallen in Parijs, is de laatste jaren ook actief geworden in Gaza en wordt door Hamas en Islamitische Jihad gezien als een gevaar voor de eigen machtspositie.

In beeld

AFP / Kenzo Tribouillard

Een man bidt voor de slachtoffers van de terreuraanslagen, in de buurt van de concertzaal Bataclan, waar zo'n tachtig concertbezoekers zijn doodgeschoten. AFP / Kenzo Tribouillard

128 doden

Inmiddels spreekt persbureau AFP van 128 doden. Meer dan 200 mensen zijn gewond geraakt en tientallen van hen verkeren in kritieke toestand. Voor zover nu bekend zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Twee van hen zijn zwaargewond, maar buiten levensgevaar.

Duitsland: leg geen overhaaste link met vluchtelingencrisis

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Mazière, heeft op een persconferentie opgeroepen "geen overhaaste link" te leggen tussen de terreuraanslagen in Parijs en de vluchtelingencrisis in Europa.

Klimaattop gaat door

De klimaattop in Parijs gaat door. Dat heeft Frankrijk besloten, meldt persbureau AFP. De top zal extra beveiligd worden, zei minister van Buitenlanse Zaken Fabius.

Op de conferentie, van 30 november tot 11 december, komen overheidsfunctionarissen uit zo'n tweehonderd landen. Ze proberen een overeenkomst te bereiken om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Mogelijk link tussen arrestatie in Duitsland en aanslagen

De arrestatie van een 51-jarige man vorige week in Duitsland heeft achteraf gezien mogelijk een relatie met de aanslagen in Parijs. Dat heeft de gouverneur van de Zuid-Duitse deelstaat Beieren vanmiddag verklaard volgens persbureau AP. Maar volgens de Duitse minister van Binnenlandse Zaken is het verband met de aanslagen nog niet vastgesteld.

Een woordvoerder van de Beierse politie bevestigde eerder vandaag tegen AP dat er vorige week vuurwapens, explosieven en handgranaten werden gevonden in de auto van een man uit Montenegro die aan de Oostenrijks-Duitse grens werd stilgehouden. Het lokale radiostation Bayrischer Rundfunk meldde vandaag dat de man onderweg was naar Parijs, maar de gouverneur van Beieren kon dit bericht niet bevestigen. De man zou zijn wapens op een professionele manier in zijn auto hebben verstopt.

Dodelijke aanslagen in Europa

Persbureau AFP maakte een grafiek van de dodelijkste aanslagen in Europa sinds 1980:

Twitter avatar AFP Agence France-Presse Deadliest attacks in Europe since 1980 https://t.co/pOqdMq7NUj

Verklaring politie

Een van de aanslagplegers in Parijs was inderdaad een jonge Fransman met banden met het islamitisch extremisme. Dat heeft de politie zojuist gezegd, meldt persbureau AP. Zeven van de acht terroristen maakten gisteravond tijdens of na hun daden een einde aan hun eigen leven.

Zoveel is er over de aanslagen getwitterd

6,7 miljoen tweets zijn in tien uur tijd verstuurd met de hashtag #PrayForParis. Na de aanslag op Charlie Hebdo waren dat 6,63 miljoen tweets in vijf dagen.

Dat twittert een journalist van het Franse Le Figaro:

Twitter avatar benjaminferran Benjamin Ferran Correction de Twitter: 6,7 millions pour #PrayForParis en 10 heures, #6,63 en cinq jours pour #JeSuisCharlie.

Toestel van KLM richting Parijs ontruimd

Op Schiphol is een toestel van KLM ontruimd dat op weg was naar Parijs. Aanleiding is een dreigement geuit op Twitter, bevestigt een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee. Alle passagiers hebben het toestel verlaten en het vliegtuig wordt momenteel doorzocht.

Volgens De Telegraaf gaat het om een tweet afkomstig van het account @jihadijohn8:

Twitter avatar telegraaf De Telegraaf Marechaussee doorzoekt toestel #AF1741 op #Schiphol na mogelijk deze dreigtweet https://t.co/tajW60dEPc

De zegsman van de marechaussee kan dat niet bevestigen.

"Het ging in ieder geval een om een dreigtweet. Die nemen we altijd serieus, en zeker vandaag en omdat het om een vlucht naar Parijs gaat"

Betrekkelijk stil

Na de aanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in januari, stroomde de Place de la Republique vol met mensen. Nu zijn de straten leeg. Parijzenaren wordt geadviseerd binnen te blijven. Demonstreren is zelfs "mogelijk gevaarlijk".

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Kaarsjes branden op de nog betrekkelijk lege, stille Pl de la République. Politie vraagt: 'veroorzaak geen spanning' https://t.co/cC20GrXKFo


Twitter avatar Arjan_Paans Arjan Paans Politie waarschuwt mensen op Republique via megafoon door te lopen. Demonstreren is verboden en 'mogelijk gevaarlijk'. #Parijsaanslag

Carter en Le Drian bellen

De Amerikaans minister van Defensie, Ashton Carter, heeft met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian gebeld. Dat zegt het Pentagon in een verklaring, schrijft Reuters. De VS willen Frankrijk "op elke mogelijke manier helpen" en de landen zullen nauw contact blijven onderhouden.

Le Pen reageert

Marine le Pen, de leidster van het Front National, heeft zojuist gereageerd op de aanslagen van gisteren. Le Pen, die namens het FN zal meedoen bij de volgende presidentsverkiezingen, ging er vol in, twittert onze correspondent in Parijs Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Marine Le Pen gaat er vol in. Frankrijk moet weer permanent macht over eigen grenzen terugkrijgen, zegt ze.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Buitenlanders die haat preken, moeten uitgezet worden, "incl illegalen die hier niets te zoeken hebben".

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas De verkiezingscampagnes waren opgeschort, maar na een paar verbroederende woorden trekt Marine Le Pen zich daar weinig meer van aan.

1 vermoedelijke aanslagpleger geïdentificeerd als Fransman

Van een van de terroristen die vermoedelijk betrokken was bij de moordpartij in concertzaal Bataclan is de identiteit vastgesteld. Het gaat om een Fransman, meldt persbureau AFP op gezag van bronnen rond het onderzoek. De naam van de overleden aanslagpleger is (nog) niet bekend. Zeven van de acht terroristen maakten gisteravond tijdens of na hun daden een einde aan hun eigen leven.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Frenchman identified as possible concert hall attacker: police sources

Wat gebeurde waar en wanneer? Een interactieve kaart

In een tijdsbestek van nog geen drie kwartier wisten zeker acht terroristen vrijdagavond een bloedbad aan te richten in Parijs. Op zes verschillende locaties werden aanslagen gepleegd. Klik of tab op deze interactieve kaart voor meer informatie.


Drie Nederlanders gewond in Parijs

Bij de aanslagen in Parijs zijn, voor zover nu bekend, drie Nederlanders gewond geraakt. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Twee van hen zijn zwaargewond maar op het moment niet in levensgevaar. Eén persoon is lichtgewond. Of er nog Nederlandse vermisten zijn, daarover doet het ministerie geen mededelingen.

Er is een noodnummer (070-3483470) geopend voor naasten van mensen die in Parijs waren tijdens het moment van de aanslag en waarmee nog geen contact is geweest. Dat nummer wordt veel gebeld.

300 mensen opgenomen in ziekenhuis

In Parijs zijn in totaal zeker 300 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Van hen zijn circa 80 personen er slecht aan toe. Dat melden ziekenhuizen aan persbureau AFP.

Eerder meldden bronnen bij de politie dat er 180 gewonden waren gevallen. Het dodental staat nog steeds op 127, maar kan nog oplopen.

Oefeninterland Frankrijk-Engeland gaat door

Ondanks de aanslagen van gisteren in Parijs gaat de oefeninterland tussen Engeland en Frankrijk dinsdag gewoon door. Dat heeft de Franse voetbalfederatie zojuist laten weten, meldt persbureau AFP. De wedstrijd wordt gespeeld in het Londense Wembley Stadium.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING: France-England football friendly to go ahead: French federation

Het was niet zeker of de wedstrijd door zou gaan. Gisteravond vonden bomexplosies plaats bij het Stade de France op het moment dat Duitsland een vriendschappelijke wedstrijd speelde tegen Frankrijk. De ontploffingen waren tot in het stadion te horen.

Ziekenhuis overweldigd door vele bloeddonaties

Het Parijse ziekenhuis Hôpital Pompidou is overweldigd door de massale hoeveelheid mensen die vandaag bloed is komen doneren voor de mensen die gisteren gewond raakten bij de aanslagen in de Franse hoofdstad. Het ziekenhuis heeft inmiddels genoeg bloeddonaties ontvangen en roept burgers op om niet meer te komen. Op maandag kan weer bloed worden gegeven.

Twitter avatar HopitalPompidou Hôpital_Pompidou L'EFS a assez de dons de sang. ne vous déplacez pas. Vous pourrez donner dès lundi. Merci à tous #dondusang

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Mensen in de rij om bloed te doneren, tegenover Le Petit Cambodge https://t.co/uTXSRnU5bH

Poolse minister: geen vluchtelingen meer

Na de aanslagen in Parijs kan Polen niet langer vluchtelingen opnemen volgens de afgesproken EU-quota’s. Dat heeft de Poolse minister van Europese Zaken zaterdag gezegd, zo meldt persbureau Reuters.

Op het politiek rechtse nieuwsportaal wPolityce.pl zei minister Konrad Szymanski dat er in Polen geen politiek draagvlak is om meer vluchtelingen op te nemen.

“In de nasleep van de tragische gebeurtenissen in Parijs, zien we geen politieke mogelijkheden om dit [meer vluchtelingen opnemen, red.] uit te voeren.”

Reportage: mijn buurt is in shock

Correspondent Peter Vermaas kwam vanochtend thuis in zijn buurt, vlakbij het getroffen restaurant Le Petit Cambodge. Iedereen is in shock. Wat hebben zijn buurtgenoten gezien? Uit de reportage van Vermaas:

"Dat zaagsel. Op alle plekken waar vrijdagavond geschoten is, is zaagsel gestrooid. Het is waarschijnlijk bedoeld om de bloedplassen te deppen, misschien ook om het bloed iets minder rood te kleuren. Maar dat lukt eigenlijk nauwelijks.

Buurtbewoners die zich rond restaurant Le Petit Cambodge en Bar Le Carillon hebben verzameld, staren apathisch naar de grond. Een geblondeerde oudere vrouw ziet door het zaagsel een paar sportschoenen lopen. Ze begint onbedaarlijk te huilen.

Mijn buurt is in shock."

Lees de hele reportage van Vermaas op onze website.

Extra uitzending Pauw vanwege aanslagen

De NPO heeft voor zaterdagavond een extra live uitzending van Pauw ingelast vanwege de terroristische aanslagen in Parijs. Het praatprogramma onder leiding van Jeroen Pauw begint om 20.47 uur. De gasten zijn nog niet bekend. Een aantal programma's op NPO1 is geschrapt.

De programmering is voor de hele dag aangepast. Nieuwsuitzendingen worden langer. Ook het NOS Journaal van 20.00 uur wordt extra lang. Ook Nieuwsuur krijgt extra zendtijd. In de radioprogramma's wordt eveneens ruim verslag gedaan van de actualiteit en er is veel ruimte voor reacties van de luisteraars.

Het programma Mijlpalen voor Parijs, waarin met een wandeltocht vanuit Utrecht naar Parijs met presentatoren en verschillende gasten vooruitgekeken naar de VN-klimaattop eind deze maand in Parijs, vervalt zaterdag en zondag. De NPO zou zaterdag ook de DJ's van de Top 2000 bekend maken, maar dit is uitgesteld.

Voor tv, radio en online zijn door de STER alle commercials gescreend op uitingen die in de huidige situatie als ongepast zouden kunnen worden ervaren. (ANP)

Video: piano voor theater Bataclan neergezet

Mooie beelden: met een fiets werd een piano vervoerd en neergezet voor theater Bataclan, waar gisteren tijdens een concert een bloedbad werd aangericht. Bekijk de video op Twitter:

Twitter avatar Actuafoot Actu Foot [hommage] Transportant son piano à vélo, il vient jouer devant le #Bataclan #Paix #JeSuisFrance https://t.co/8qJ0UyLkUX

Een huwelijk na de aanslagen in Parijs

NRC-journalist Arjan Paans aanschouwde in Parijs veel verdriet, woede en onbegrip. Maar ook een bruiloft. Uit de reportage van Paans:

Stéphane en Maya zijn toch maar getrouwd. Met bloemblaadjes en kinderen op hun arm. En tranen in hun ogen. “Ik word verscheurd door emoties”, zegt de bruidegom. Natuurlijk heeft het stel er na de terreurdaden van gisteravond aan gedacht de hele boel af te zeggen.

“Maar er is veel familie uit Amerika overgekomen en die kan niet langer blijven. Nu zeggen we maar tegen elkaar dat liefde alles overwint. Zelfs dit.”

Lees het artikel van Paans hier.

Twee Belgen onder slachtoffers aanslagen Parijs

Onder de slachtoffers van de aanslagen in Parijs bevinden zich zeker twee Belgen. Dat heeft een woordvoerder de Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist laten weten aan persbureau AFP. Over de nationaliteit van de andere doden is nog niets bekend.

Rouwbanden en minuut stilte bij interlands

Bij alle voetbalinterlands in de komende dagen dragen de spelers rouwbanden en zullen de wedstrijden voor aanvang één minuut stilte in acht nemen. Dat kondigde de UEFA aan, meldt persbureau ANP. Ook de Europese bond liet weten "diep geschokt en bedroefd te zijn door de tragische terreuracties in Parijs.''

Voor zaterdag staan twee play-offs voor het EK van 2016 op de agenda: Zweden - Denemarken in Solna en Oekraïne - Slovenië in Lviv. Deze wedstrijden gaan door, waarbij vooral die in Zweden onder strengere bewaking. Het doorgaan van de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland in Hannover is onzeker.

De voorzitter van de Franse voetbalbond uitte grote zorgen over de veiligheid op het komende EK, dat over zeven maanden begint in Frankrijk. "We hebben gezien dat terroristen ieder moment kunnen toeslaan, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. Onze zorgen worden alleen maar groter'', zei Noël Le Graët. (ANP)

Rutte roept mensen op gewoon door te gaan met hun leven

Rutte zei ook dat grote evenementen als de Sinterklaasintocht in Meppel vandaag gewoon door moeten gaan, omdat de terroristen onze manier van leven willen treffen en daarin niet mogen slagen:

"Ik wil vooral benadrukken dat het om onze manier van leven gaat. Om gewoon naar een restaurant te kunnen gaan, een voetbalwedstrijd te kunnen bezoeken, een concert te kunnen bijwonen. We hebben te maken met extremisten die één doel hebben: de samenleving destabiliseren door haat, verdeeldheid en angst te zaaien. Het beste antwoord dat we deze barbaren kunnen geven is dat we ons niet uit elkaar laten spelen."

Minuut stilte in Parijs morgen

In Frankrijk wordt morgen om 11.00 uur een minuut stilte gehouden. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve laten weten. Eerder op de dag kondigde president Hollande al drie dagen van nationale rouw af.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Maandag om 11 uur een minuut stilte in heel Frankrijk, zegt minister Cazeneuve.

In Nederland worden de vlaggen op overheidsgebouwen maandag halfstok gehangen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD). Ook worden de bewaking bij grenzen en op luchthavens opgeschaald, aldus de premier.

Samsom: schouder aan schouder met de Fransen

"We staan nu allen schouder aan schouder met de Fransen en zeggen ze alle steun toe die nodig is." Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom zaterdag op een politieke ledenraad van zijn partij in Amersfoort.

Hij regeerde op de terreurdaden in Parijs waarbij ruim honderd doden vielen. Het waren volgens hem aanslagen op onze manier van leven. "Op de Franse waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap. Die zijn onder vuur genomen."

De acties stellen de autoriteiten en de samenleving op de proef, zei hij. Maar we moeten ons "niet laten verlammen" door de angst en woede die het teweeg brengt. Hij riep op tot vastberadenheid om de daders te pakken en te straffen en "geen centimeter te wijken voor terreur".

De ledenraad begon met een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. (ANP)

Rutte: gevoelens van afschuw en kwaadheid overheersen

Premier Rutte gaf zojuist een uitgebreide reactie op de aanslagen in Parijs. Hij begon zijn verklaring met de volgende woorden:

"De nachtmerrie die in Parijs vannacht werkelijkheid werd dreunt vandaag hard na. Tot op dit moment is het beeld diffuus. Nu, zo kort na het drama, overheersen gevoelens van afschuw en kwaadheid. [...] Op de meest kille, barbaarse en laffe wijze zijn mensen de dood ingejaagd."

Rutte zei verder dat Nederland "zichtbare en onzichtbare" maatregelen genomen heeft naar aanleiding van de aanslagen. Zo zijn alle betrokken (veiligheids)diensten in verhoogde staat van paraatheid gebracht en is de grensbewaking opgeschaald en geïntensiveerd, met name voor het verkeer dat herleidbaar is naar Frankrijk. Op luchthavens en treinstations is ook extra inzet, zei Rutte.

Eerder betuigde Rutte al op Twitter zijn medeleven:

Twitter avatar MinPres Minister-president Heel Nederland leeft met Frankrijk mee, onze gedachten zijn bij de slachtoffers en hun nabestaanden.

Bloemen neergelegd op locaties aanslagen

Op de locaties waar gisteren aanslagen plaatsvonden zijn vandaag bloemen neergelegd. Dat gebeurde onder meer bij Bistrot Le Carillion en op de Boulevard Richard Lenoir:

Twitter avatar Arjan_Paans Arjan Paans Mensen leggen bloemen voor Bistrot Le Carillon https://t.co/Q6Ji3JFqDM

Twitter avatar Arjan_Paans Arjan Paans En op de Boulevard Richard Lenoir. https://t.co/62hwOQf9Ba

Syrisch paspoort bij lijk terrorist aangetroffen

Bij het lichaam van een zelfmoordterrorist die zichzelf gisteravond opblies bij het Stade de France is een Syrisch paspoort gevonden. Dat melden bronnen bij de politie aan persbureau AFP.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING: Syrian passport found near body of one of Paris attackers: police

Terminal vliegveld Londen Gatwick ontruimd

Een terminal van het vliegveld Gatwick Airport bij Londen is vanochtend om 10.30 uur lokale tijd ontruimd geweest. Dit was een "voorzorgsmaatregel", twitterde het vliegveld zelf. Er zou een verdacht pakketje zijn aangetroffen.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Noord-terminal Gatwick 'uit voorzorg' geëvacueerd nadat een verdacht pakketje werd gevonden.

Twitter avatar Gatwick_Airport Gatwick Airport LGW Due to an incident - the North Terminal has been evacuated as a precautionary measure. Extra staff on-site looking after passenger welfare

Hollande belt met Merkel, Erdogan en anderen

De Franse president François Hollande heeft vandaag met diverse leiders getelefoneerd na de aanslagen van gisteren in Parijs. Hollande sprak met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij betuigden hun steun aan het Franse staatshoofd, meldt persbureau AFP.

Hollande sprak verder met de Italiaanse premier Matteo Renzi, de Spaanse regeringsleider Mariano Rajoy en de Marokkaanse koning Mohammed VI. Naar verwachting zal Hollande vandaag nog meerdere wereldleiders spreken. Veel staatshoofden en regeringsleiders hebben gisteren en vandaag al het geweld in Parijs veroordeeld en hun medeleven betuigd.

Assad: Westen heeft aanslagen aan zichzelf te danken

De Syrische president Bashar Assad heeft ook op de aanslagen in Parijs gereageerd. Volgens hem heeft de steun van het Westen aan rebellen in Syrië ertoe geleid dat "het terrorisme zich heeft uitgebreid" naar het buitenland. Dat meldt persbureau Reuters.

Beelden van vluchtende concertgangers

Le Monde heeft beelden van mensen die vluchten uit theater Bataclan, waar gisteren tijdens een concert een bloedbad werd aangericht. Schutters gijzelden de mensen in het theater en vermoordden tientallen personen. De leden van de band die moest optreden, Eagles of Death Metal, bleven ongedeerd.

Pas op: de beelden kunnen als zeer schokkend worden ervaren. De video is hier te zien.

IS eist verantwoordelijkheid voor aanslagen op

Islamitische Staat heeft zaterdag rond het middaguur in een officiële verklaring de aanslagen opgeëist. In de boodschap schrijft de terreurbeweging dat de aanslagen een vergelding zijn voor bombardementen op op IS-doelen. Dat meldt persbureau Reuters.

ChristenUnie: aanslagen raken alle open samenlevingen

Fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie heeft ook op het geweld in Parijs gereageerd:

"De aanslagen in Parijs geven groot verdriet. Ze raken niet alleen Frankrijk, maar alle open samenlevingen in Europa in het hart en kunnen zorgen voor vrees in onze samenleving. Ik bid voor de nabestaanden en voor de leiders in Frankrijk en Europa. We staan hier tegenover het duistere kwaad. Dit is een strijd tussen vrijheid en onvrijheid en er is geen andere optie dan deze strijd te winnen. Hier met onze veiligheidsdiensten, politie, bewaking door de marechaussee en extra grenscontroles. Maar ook in de strijd tegen IS. Deze strijd echter kan nooit leiden tot een vermindering van barmhartigheid voor vluchtelingen die juist op de vlucht zijn voor dit geweld en dit duistere kwaad. Onze vaste hoop is dat dit kwaad geen toekomst heeft."

Aboutaleb: Rotterdam leeft mee met Parijs

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft met veel afschuw kennis genomen van de gebeurtenissen in Parijs. Dat meldt persbureau ANP. De stad leeft mee met alle slachtoffers van de aanslagen. Aboutaleb:

"De aanslagen in Parijs vervullen ons met afschuw en verdriet. Het doden van onschuldige burgers in een kosmopolitische stad, de stad van het licht en de verlichting, is pijnlijk voor de mensheid en dient door ons allen met kracht te worden bestreden. Terroristen zaaien dood en verderf en willen ons tegen elkaar uitspelen. Wij, burgers en overheden, moeten juist onder deze verdrietige omstandigheden bij elkaar blijven en samen zoeken naar het antwoord".

(ANP)

Rutte arriveert voor topoverleg

Premier Mark Rutte (VVD) is inmiddels gearriveerd op het ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar vindt topoverleg plaats naar aanleiding van de aanslagen in Parijs van gisteravond.

Twitter avatar christiaanpe Christiaan Pelgrim De auto van Rutte arriveert bij V&J voor topoverleg https://t.co/f23vnbvNv7

Condoleanceregister al bijna 4.000 keer getekend

Inmiddels is het Nederlands condoleanceregister voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Frankrijk al meer dan 3.800 keer getekend. Het register werd gisteravond even voor middernacht geopend.

Twitter avatar Condoleance Condoleance.nl Nieuw register voor Slachtoffers Terreuraanslagen Parijs aangemaakt. https://t.co/ZRI2oi0PRw

Reizigers annuleren vlucht naar Parijs

Onze redacteur Arjan Paans reisde vanmorgen naar Parijs. Al om zes uur vanmorgen meldden de eerste passagiers met tickets naar Parijs zich bij de informatiebalie van KLM op Schiphol, constateerde hij.

"Heel veel annuleringen vanmorgen'', zegt de baliemedewerkster. Een Amerikaanse vrouw weigert naar Parijs af te reizen. "Of ik nou mijn geld terugkrijg of niet, ik blijf hier'', zegt ze. Alle vluchten van Air France/KLM vertrekken volgens plan.

In de gangen naar de gates is opvallend veel marechaussee aanwezig. Die verkeert in verhoogde staat van paraatheid, zo lijkt het. Voor de gate besnuffelt een politiehond de reeds gecontroleerde handbagage en de passagiers uitgebreid.

Twitter avatar Arjan_Paans Arjan Paans Lange rijen voor de paspoortcontrole op Charles de Gaulle. #parijs https://t.co/YqtXNiAMBq

Na een rimpelloze vlucht is de door president Hollande afgekondigde noodtoestand op vliegveld Charles de Gaulle merkbaar aan lange rijen voor de paspoortcontroles. Niemand passeert hier nog ongezien de grens.

Kamervoorzitter: gruwelijk drama

Voorzitter van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg is ,"diep geschokt'" door de aanslagen in Parijs, zei ze zaterdag tegenover ANP:

"Een gruwelijk drama, een intens verdriet. We rouwen om de slachtoffers en zijn in gedachten in Parijs, bij alle mensen die nu nog in onzekerheid verkeren."

Ook Halbe Zijlstra, de fractieleider van de VVD, reageerde zaterdag aangeslagen:

"De vreselijke gebeurtenissen van gisteravond in Parijs hebben mij geschokt. Mijn gedachten gaan uit naar de slachtoffers en nabestaanden en naar de bevolking van Frankrijk die hierdoor zo hard is getroffen."

(ANP)

President Poetin betuigt steun aan Frankrijk

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft inmiddels op de aanslagen gereageerd. Dat meldt persbureau AP. Poetin noemde het geweld "het laatste bewijs van de barbaarse essentie van terrorisme" dat een gevaar vormt voor de menselijke beschaving. Poetin:

"Het is glashelder dat een effectief gevecht tegen dit kwaad ware eensgezindheid vereist van de krachten van de internationale gemeenschap. Ik bevestig bij dezen dat Rusland klaarstaat om op de nauwst mogelijke manier samen te werken met onze partners in Frankrijk om de misdaad die plaatsvond in Parijs te onderzoeken."

Ook betuigde Poetin zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers.

Nederlandse politieke partijen schorten campagnes op

D66 en GroenLinks schorten de campagne voor de herindelingsverkiezingen in Gooise Meren en Volendam-Edam op na de aanslagen in Parijs. "Het drama in Parijs is nog nauwelijks echt te bevatten", zegt D66-leider Alexander Pechtold zaterdag.

Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver is diep geschokt:

"De totale willekeur waarmee meer dan honderd mensen zijn afgeslacht, maakt je misselijk. Dit gaat niet over religie, dit gaat niet over ras, dit gaat over het onderscheid tussen terroristen die onschuldige mensen doden en alle anderen die dat wrede geweld veroordelen."

Henk Krol van 50PLUS laat weten zaterdag niet aanwezig te zijn bij de gemeenteraadscampagne in Gooise Meren. (ANP)

Mensen in de rij om bloed te doneren

In Parijs staan mensen in de rij om bloed te doneren voor de mensen die gisteravond bij de aanslagen in de Franse hoofdstad gewond raakten. Volgens bronnen bij de Franse politie vielen er circa 180 gewonden, van wie 80 in kritieke toestand zouden verkeren. Franse media spraken eerder op de dag van meer dan 200 gewonden.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Mensen in de rij om bloed te doneren, tegenover Le Petit Cambodge https://t.co/uTXSRnU5bH

Hollande: IS verantwoordelijk voor aanslagen Parijs

De Franse president Hollande heeft in een verklaring zaterdag Islamitische Staat beschuldigd van de aanslagen. Hollande sprak van een “oorlogsdaad”. Volgens Hollande zijn de aanslagen beraamd door een organisatie buiten Frankrijk, maar was er hulp binnen de Franse grenzen.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING: Paris attacks were 'act of war' by Islamic State jihadists: French President Francois Hollande

Islamitische Staat heeft zaterdagochtend een video naar buiten gebracht waarin moslims worden opgeroepen aanslagen te plegen in Frankrijk. Dat meldt persbureau Reuters.

De terreurgroep zegt in de video dat “Frankrijk geen rust zal kennen” zolang het doelen van IS blijft bombarderen. Franse moslims wordt opgeroepen om met wapens en explosieven dood en verderf te zaaien. Het social media-account van IS, Al-Hayat Media Centre, bracht de video naar buiten. Het is niet duidelijk wanneer de video gemaakt is.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius zei vandaag dat het geweld in Parijs aantoont dat het "noodzakelijker dan ooit" is om de internationale strijd tegen het terrorisme te coördineren. Dat meldt AFP. Eerder op de dag liet de Russische premier Medvedev zich in soortgelijke bewoordingen uit.

Drie dagen nationale rouw in Frankrijk

Frankrijk kondigt drie dagen van nationale rouw af. Dat heeft de Franse president François Hollande net gezegd. Het staatshoofd sprak van een "oorlogshandeling" en zei hiernaar te zullen handelen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande spreekt van "acte de guerre". Oorlogshandeling. En zal daar naar handelen.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Drie dagen nationale rouw.

De president riep op tot "eenheid en koelbloedigheid". Hollande zei dat het leger voor de binnenlandse operatie de komende dag op "het hoogste niveau" van paraatheid zal zijn. Volgens het staatshoofd waren de aanvallen in het buitenland gepland en georganiseerd met hulp vanuit Frankrijk, meldt Reuters.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande roept opnieuw op tot "eenheid, koelbloedigheid".

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Leger op hoogste niveau voor binnenlandse operatie "de komende dagen", zegt Hollande.

Disneyland Parijs blijft gesloten

Disneyland Parijs houdt zijn deuren vandaag voor een dag gesloten in verband met de aanslagen in Parijs van gisteravond. Dat meldt persbureau AP. Het pretpark liet in een verklaring het volgende weten:

"In het licht van de recente tragische gebeurtenissen in Frankrijk en uit steun voor onze gemeenschap en de slachtoffers van deze vreselijke aanvallen heeft Disneyland Parijs besloten om op zaterdag 14 november zijn pretpark niet te openen. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar iedereen die is getroffen door deze verschrikkelijke gebeurtenissen."

Informatienummer Nederlanders in Parijs

Mensen die inlichtingen willen hebben over Nederlanders in Parijs kunnen een nummer van de ambassade in Frankrijk bellen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zaterdag aan persbureau ANP laten weten vanwege de aanslagen in de Franse hoofdstad. Het nummer is +33 (0)1 40 62 33 00.

Ook de Franse politie en overheid hebben een speciaal nummer geopend voor toeristen. De nummers zijn 0800 406005 of +33 (0) 1 45 55 80 00. (ANP)

Advies aan Parijzenaren: blijf binnen

De Franse autoriteiten hebben de inwoners van Parijs vanochtend geadviseerd om niet naar buiten te gaan, "behalve als het heel erg noodzakelijk is om straat op te gaan". Gisteravond werd Parijzenaren ook al geadviseerd om binnen te blijven.

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Autoriteiten blijven vanochtend Parijzenaars aanraden om binnen te blijven 'behalve als het heel erg noodzakelijk is om straat op te gaan'

Terwijl op de luchthaven Paris-Charles-de-Gaulle lange rijen stonden voor de paspoortcontroles werd bij de grens tussen Frankrijk en België niet gecontroleerd op het moment dat NRC-journalist Tijn Sadée die passeerde:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Nul checks bij Franse grens komend van Brussel-Mons #Parijs #ParisAttacks

'Bijna dagelijks aanslagen verijdeld in Frankrijk'

Al maanden vreesden de Franse inlichtingendiensten voor een horrorscenario zoals dat zich gisteravond in Parijs voltrok. Dat schrijft onze correspondent in Frankrijk Peter Vermaas in een artikel, dat hier te lezen is. Vermaas:

"Sinds de aanslag op Charlie Hebdo stond Frankrijk al onder hoogspanning. Bijna dagelijks worden aanslagen verijdeld. Gisteren kwam het horrorscenario uit: een gecoördineerde aanslagengolf tijdens een groot evenement."

Koning: we rouwen mee met Franse volk

Koning Willem-Alexander heeft op de Facebookpagina van het Koninklijk Huis geschokt gereageerd op de aanslagen.

"Nederland voelt zich nauw met Frankrijk verbonden. Met het Franse volk rouwen wij om de slachtoffers."

In het bericht liet de koning verder weten de vrijheid te laten verdedigen tegen mensen die met terreur angst willen zaaien.

"De waarden van vrijheid en solidariteit geven wij nooit prijs. Onze gedachten zijn bij allen die nu intens verdriet hebben om het verlies van hun dierbaren en bij alle slachtoffers van deze laffe aanslagen."

Franse veiligheidsraad bijeen

De Franse president François Hollande spreekt vanochtend met hoge veiligheidsbeambten en meerdere ministers in het Élysée. Dat meldt AP. Eerder riep het staatshoofd de noodtoestand uit. Ook mobiliseerde hij 1.500 extra militairen.

Bij het overleg waren premier Manuel Valls en minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve aanwezig. Ook de ministers van Justitie en Defensie waren present. Verder woonden de chefs van het leger, de politie en de gendarmerie de vergadering bij.

Frankrijk: dodental nu op 127, 180 mensen gewond

Het dodental van de aanslagen in Parijs is opgelopen tot 127. Dat melden bronnen bij de Franse politie aan persbureau AFP. Verder wordt gesproken van circa 180 gewonden. Van hen zouden 80 mensen in kritieke toestand zijn.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Paris attacks toll rises to 127, around 180 injured, 80 critical: police sources

Merkel: dit is een aanslag op ons allen.

Er komen steeds meer reacties binnen op de terreuraanslagen in Parijs. De Russische premier Dmitri Medvedev zegt dat de aanvallen in Parijs aantonen dat de wereld zich moet "verenigen tegen het terrorisme", meldt persbureau AFP. "De terroristische misdaden in Parijs kunnen onmogelijk gerechtvaardigd worden", aldus Medvedev.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Paris attacks show need to 'unite' against extremism: Russian Prime Minister

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vandaag dat haar gedachten bij de slachtoffers van de aanslagen in Parijs zijn. Volgens haar staat Duitsland schouder aan schouder met Frankrijk om de Europese waarden te verdedigen. Dat meldt persbureau Reuters. Merkel:

"Dit is niet alleen een aanslag op Parijs. Dit is een aanslag op ons allen."

Merkel zei verder dat ze alles zou doen om de aanslagplegers op te sporen. Vanochtend bood Duitsland aan een antiterreureenheid naar Frankrijk te sturen, meldt AP.

Scholen in Parijs blijven gesloten

Scholen en universiteiten in en rond Parijs blijven vandaag gesloten. Dat heeft het Franse ministerie van Onderwijs bekendgemaakt. In Frankrijk wordt op sommige onderwijsinstellingen ook op zaterdag college gegeven.

Twitter avatar EducationFrance Éducation nationale Établissements scolaires et universitaires fermés dans les trois académies d’Île-de-France ce samedi.

Daarbij merken de jongere scholieren ook het effect van de maatregel. Alle schoolreisjes die vandaag waren gepland, gaan niet door. Ook alle sportevenementen van zaterdag zijn afgelast.
Volgens de Franse krant Le Figaro blijven ook diverse musea, concertzalen en schouwburgen vandaag gesloten.

Saoedi-Arabië veroordeelt aanslagen Parijs

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir bestempelde het geweld vandaag als "een schending van alle godsdiensten", meldt persbureau AFP. Hij zei:

"Ik wil mijn condoleances uitspreken tegenover de overheid en bevolking van Frankrijk voor de misdadige terreuraanvallen die gisteren plaatsvonden en die een schending en overtreding zijn van alle ethiek, moraliteit en godsdiensten.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Paris attacks a 'violation of all religions': Saudi Foreign Minister

Adel al-Jubeir is in Wenen voor overleg over het conflict in Syrië. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat het geweld gevolgen zal hebben voor de besprekingen:

"Die gebeurtenissen, die niet ver hier vandaan hebben plaatsgevonden, zullen absoluut voor veranderingen zorgen op de agenda van het evenement van vandaag."

Strenge paspoortcontroles op luchthaven

NRC-journalist Arjan Paans is vanmorgen aangekomen op vliegveld Paris-Charles-de-Gaulle. Op de luchthaven staan na de aanslagen lange rijen voor de paspoortcontrole:

Twitter avatar Arjan_Paans Arjan Paans Lange rijen voor de paspoortcontrole op Charles de Gaulle. #parijs https://t.co/eFZGemSTcg

Meppel alert na aanslagen Parijs

De gemeente Meppel is zaterdag extra alert tijdens de officiële intocht van Sinterklaas, maar de gebeurtenissen in Parijs geven vooralsnog geen aanleiding om de beveiliging aan te scherpen. Een woordvoerder van de gemeente laat aan persbureau ANP weten:

"Het is een momentopname. Maar we zien op dit moment geen reden om zaken aan te passen. We houden de situatie zeker in de gaten en gaan het in de loop in de ochtend nog een keer bekijken. Maar we hebben draaiboeken die overal op berekend zijn"

Op straat is de sfeer wel wat ingetogen. "Het is te merken dat de gebeurtenissen in Parijs diepe indruk hebben gemaakt. Onze gedachten zijn bij alle nabestaanden, maar we willen er met elkaar toch een mooie dag van maken". (ANP)

Franse media: 200 gewonden

In de nasleep van de aanslagen van gisteravond zijn nog altijd geen officiële aantallen slachtoffers en gewonden bekendgemaakt. De meeste media spreken van minstens 120 doden en sommigen melden een dodental van circa 140. De Franse krant Le Figaro meldt vanochtend "126 doden en meer dan 200 gewonden"

De doden vielen op waarschijnlijk zes verschillende locaties. De meeste mensen kwamen om het leven in theater Bataclan. Daar was op dat moment een concert bezig.

Verder vielen er tientallen doden in verschillende horecagelegenheden. Ook de explosies bij het Stade de France kostten aan zeker vier mensen het leven.

Reacties Vaticaan en Israël

Meer landen en wereldleiders hebben hun steun betuigd aan Frankrijk en het geweld van gisteravond veroordeeld. Het Vaticaan sprak in een verklaring van "gestoord terroristisch geweld" en riep op tot een reactie om het verspreiden van "moordlustige haat" tegen te gaan. Dat meldt Reuters. Een woordvoerder van de Heilige Stoel zei:

"We veroordelen [het geweld, red.] op de sterkst mogelijke manier samen met de paus en met allen die van vrede houden."

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde vandaag op de gebeurtenissen, meldt persbureau AP. Netanyahu zei:

"Israël staat schouder aan schouder met de Franse president François Hollande en met de bevolking van Frankrijk in onze gezamenlijke strijd tegen het terrorisme."

Eerder vandaag zei de Iraanse president Rouhani zijn staatsbezoek aan Frankrijk af en veroordeelde hij de aanslagen. Gisteravond en vannacht hebben al veel wereldleiders hun steun en medeleven betuigd..

Bandleden Eagles of Death Metal veilig

De leden van de Californische band Eagles of Death Metal, die gisteren in theater Bataclan zouden optreden toen zich hier een gijzeling en bloedbad voltrokken, zijn allemaal ongedeerd. Dat heeft een Amerikaanse bron laten weten aan persbureau AP op gezag van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Duitse voetbalelftal, dat gisteren een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk speelde, heeft de nacht in het stadion doorgebracht. De spelers wilden niet meer terug naar hun hotel en vliegen vandaag terug naar Duitsland. Dat meldt ARD. Bij het Stade de France vonden gisteren meerdere explosies gaan. Die waren in het stadion te horen.

Het Duitse team verloor gisteravond met 2-0 van Frankrijk. Voor komende dinsdag stond een voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Nederland gepland. Het is nog niet duidelijk of die oefeninterland doorgaat.

U2 heeft een concert dat de band vanavond zou spelen afgezegd. De show word verplaatst naar een nog nader te bepalen later moment. In verband met de aanslagen zijn meerdere concertzalen, stadions en theaters de komende dagen gesloten.

WTC New York kleurt blauw-wit-rood

Het hoogste gebouw van de Amerikaanse metropool New York City is uit solidariteit met Frankrijk na de aanslag verlicht in blauw-wit-rood: de kleuren van de Franse vlag. Dat melden Amerikaanse media.

Twitter avatar NBCNewYork NBC New York 1 WTC lights up in blue, white and red as NYC mourns French killed in Paris attacks https://t.co/6lsJoiOOjm https://t.co/2bOxwiIRdf

De opdracht hiertoe werd gegeven door gouverneur Andrew Cuomo. Hij maakte dit besluit "op een moment dat we solidair zijn met de bevolking van Frankrijk, net als zij voor ons gedaan hebben in onze eigen tragische tijden". Het Empire State Building werd juist donker gemaakt naar aanleiding van de aanslagen. In Central Park werd een nachtwake gehouden.

Ook elders ter wereld werden bekende gebouwen en monumenten verlicht in de kleuren van de Franse driekleur. Persbureau Al Arabiya plaatste een overzicht:

Twitter avatar AlArabiya_Eng Al Arabiya English Monuments light up red, blue and white in solidarity with #France https://t.co/GwmILHJgxO #ParisAttacks https://t.co/SuNK7hZ3Zo

Reportage uit Parijs

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is in Parijs en schreef een reportage over de aanslagen van gisteravond. Hij sprak met de 40-jarige Sylvain, die het concert van de band Eagles of Death Metal in theater Bataclan bezocht toen daar een gijzeling en bloedbad plaatsvond. Sylvain:

"Ik had geluk dat ik op het balkon stond. De meeste slachtoffers vielen in de zaal. Ik heb de terroristen niet zien binnenkomen. Maar plots, het concert moet zowat drie kwartier bezig zijn geweest, hoorde ik de schoten en zag ik dat mensen in paniek raakten en neervielen. Ik wist onmiddellijk dat het erg was. Ik kon me verstoppen in een loge met drie andere mensen. Het duurde zo lang. Uren. En die kreten van die nanas, die meisjes… Het was de hel. L’enfer. Een nachtmerrie."

Lees hier de hele reportage.

Nederlands condoleanceregister geopend voor slachtoffers terreuraanslagen

Sinds gisteravond even voor middernacht is er een Nederlands condoleanceregister geopend voor de slachtoffers van de terreuraanslagen in Frankrijk. Al meer dan 160 mensen hebben inmiddels hun medeleven betuigd.

Twitter avatar Condoleance Condoleance.nl Nieuw register voor Slachtoffers Terreuraanslagen Parijs aangemaakt. https://t.co/ZRI2oi0PRw

Iraanse president Rouhani zegt staatsbezoek aan Parijs af

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft na de aanslagen in Parijs zijn staatsbezoek aan Frankrijk en Italië afgezegd. Dat meldt AP vandaag op gezag van het Iraanse staatspersbureau IRNA. Rouhani veroordeelde het geweld in de Franse hoofdstad.

Rouhani riep op om het gevecht tegen terrorisme voort te zetten en zei dat Iran weet hoe het is om "slachtoffer van de gesel van het terrorisme" te zijn. Volgens Teheran wordt het bezoek later opnieuw ingepland. Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei:

"De terreurgroepen die de misdaden in Parijs hebben gepleegd geloven niet in ethische principes en zijn niet loyaal aan wat voor goddelijke religie dan ook - inclusief de islam."

Lege straten in Parijs

NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch is momenteel in Parijs:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Mooiste laan van de wereld de ochtend na de aanslagen. Erg leeg. https://t.co/vJ98V6STfl

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Parijs ontwaakttotaal verdoofd. Vrouw die mijn koffie schenkt huilt.

Krantenkoppen in teken van aanslagen

De kranten openen vandaag wereldwijd met het nieuws over de aanslagen in Parijs. In Franse kranten wordt gesproken van "oorlog" en "slachtingen" in Parijs:

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Ochtendkranten in Parijs: guerre a Paris. Carnages a Paris https://t.co/L6ySy2FypU

En in Nederland:

Twitter avatar chgroenhuijsen Charles Groenhuijsen Meer verbijsterde voorpagina's. https://t.co/q1tgpNvyJU

Ook de Britse media besteden vanochtend volop aandacht aan de terreuraanslagen

Twitter avatar suttonnick Nick Sutton Some of the latest front pages from UK and France #tomorrowspaperstoday #bbcpapers https://t.co/CviID2FHZQ

In Parijs heeft gisteravond een reeks aanslagen plaatsgevonden. Er was sprake van ten minste vier verschillende schietpartijen, waarvan de grootste in concertzaal Bataclan. Dodentallen lopen uiteen, maar er zijn minstens 120 mensen omgekomen. Sommige media en bronnen melden ongeveer 140. Dit is wat we tot nu toe weten:

 

 • In Bataclan werden concertgangers, die een optreden van de band Eagles of Death Metal bezochten, gegijzeld door meerdere daders. Ongeveer honderd mensen werden er gedood. De daders zijn gedood nadat het pand werd bestormd.
 • Ongeveer gelijktijdig met de aanslagen in het tiende en elfde arrondissement, waren er drie explosies in de buurt van het Stade de France. Daar speelden de voetbalelftallen van Frankrijk en Duitsland op dat moment een interland. Twee van de explosies waren zelfmoordaanslagen, de ander was een bomaanslag.
 • Het is onduidelijk wie er achter de reeks aanslagen zit of zitten. Wel werden ze door aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat (IS) toegejuicht. Ook zouden daders volgens getuigen in de concertzaal ‘allahu akhbar’ (God is groot) hebben geroepen.
 • Volgens de openbaar aanklager zijn ten minste vijf daders gedood. Onduidelijk is of er andere daders nog voortvluchtig zijn
 • In Frankrijk is de noodtoestand afgekondigd, de eerste voor het hele Franse gebied sinds de Algerijnse oorlog in de jaren 50 en 60. De grenzen zijn, in tegenstelling tot eerdere berichten, niet dicht, maar er vinden wel strengere controles plaats.
 • Frankrijk heeft meer maatregelen genomen: zo worden er onder meer 1.500 extra militairen naar Parijs gestuurd ter beveiliging.
 • Het dreigingsniveau in Nederland is niet veranderd naar aanleiding van de aanslag. Dat blijft ‘substantieel’, zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

 

Lees hier het liveblog van gisteravond en vannacht terug.