Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Kick Out Zwarte Piet kwam niet naar Meppel om te rellen

Geen vechtpartijen dit jaar tijdens de intocht van Sinterklaas in Meppel. Wel wordt er gejoeld. "Zwarte Piet, rot op" tegenover "Welkommmmm Zwarte Piet."
Foto's David van Dam
Foto's David van Dam

Terwijl bus 3 langzaam het parkeerterrein van station Amsterdam Duivendrecht afrijdt, krabbelt Margot Morrison (62) voor de zekerheid het telefoonnummer van een advocaat op haar onderarm. Morrison is sinds 43 jaar tegen Zwarte Piet als knecht van Sinterklaas. Ze vindt de toon rond het zwartepietendebat nu ronduit „denigrerend”. Ze werd zelf meerdere keren voor „Zwarte Piet” uitgemaakt. Het debat moet veranderen, zegt ze. En dus reist ze op deze bewolkte zaterdagochtend met honderdvijftig andere demonstranten van protestgroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) af naar de landelijke sinterklaasintocht in Meppel. Die demonstratie richt zich op het uiterlijk van de huidige Zwarte Piet, dat volgens de leden van KOZP „karikaturaal en racistisch” is.

„Voor onze zaak hoeven we niet te rellen,” spreekt KOZP-actieleider Jerry Afriyie zijn „broeders” toe. Hij wil geweldloos demonstreren en geen herhaling van de intocht in Gouda van een jaar geleden. Toen was de sfeer grimmig en werd er geslagen en gescholden. Negentig mensen – voor- en tegenstanders – werden in de boeien geslagen. Een lid van de KOZP werd met T-shirt over zijn hoofd gebonden afgevoerd.

Maar dit jaar is alles anders. Het contact met de politie en burgemeester verliep vooraf al goed, zegt Afriyie. En – in tegenstelling tot vorig jaar – heeft de actiegroep in Meppel een prominente plek toegewezen gekregen. Een plek pal aan de sinterklaasroute.

“Och, och, wat triest,” zegt Lars Smalbil (50, productiemedewerker) hoofdschuddend als hij langs de groep demonstranten loopt. Smalbil: „We wonen in Nederland, ze moeten zich aan onze tradities houden.” Smalbil vindt het onbegrijpelijk dat de demonstranten in Meppel getolereerd worden, een geluid dat de afgelopen dagen ook regelmatig in de lokale kranten te lezen was.

Zowel winkeliers als bewoners maakte zich zorgen over de komst van de demonstranten. Marrijn van den Boekel, mede-oprichter van een het prozwartepietinitiatief Actie tegen de Actievoerders, vindt het maar niks dat „die lui” in zijn stad zijn. “Stel dat een relpartij uitbreekt, dan wordt hier de boel kort en klein geslagen.” Ja, zegt Jeffry Hulleman (26), die met zijn maten langs de dranghekken staat te wachten op de Sint: „Mijn vrouw is met de kleine thuisgebleven. Ze wil niet dat de kinderen hier een trauma aan overhouden.”

Maar Devika Partiman (27, medewerker van Stichting Nederland Wordt Beter) en Othello Cicilson (33, kok) zijn niet naar Meppel gekomen om te rellen, zeggen ze. Partiman: „Tot Gouda hadden we eigenlijk een heel goede verstandhouding met de politie. We hebben het recht om hier te demonstreren.”

Cicilson: „Ja, zolang in de wet niet wordt opgenomen dat Zwarte Piet racisme is, blijft deze discussie bestaan. Mensen nemen het pas serieus zodra het in de wet staat.” Of ze het spannend vinden om te demonstreren? Nee, wel noodzakelijk.

Daar komen de eerste zwarte pieten aangehuppeld. Zwart? Ja: het merendeel van de pieten in Meppel is zwart of bruin geschminkt, een enkeling heeft een paar bruine vegen op zijn gezicht. “Boeehoeeeee. Zwarte piet, rot op. Zwarte Piet, rot op!!” schreeuwen de demonstranten. “Welkommmmmmmmm, Zwarte Piet” klinkt uit de monden van de Meppelers.

Het is amper vijandig te noemen. Eerder een fanatiek potje touwtrekken, dan een gemene vechtpartij. Een politieagent in burger leunt tegen een winkelpui en kijkt het gelaten aan. Hij geeft zijn collega een veelzeggende blik. Ze hoeven vandaag niet in actie te komen.

De intocht verloopt kalm. Geen vechtpartijen of scheldkanonnades. Ook geen extreemrechtse vechtersbazen. Nul arrestaties. Wel een paar middelvingers, en wat gesar over en weer. Als bus 3 onder politiebegeleiding het centrum van Meppel weer uitrijdt, vat actieleider Afriyie de middag nog even samen: „We hebben op de juiste manier een statement gemaakt. De politiek heeft 365 dagen om te bedenken wat ze nu gaan doen.” De boodschap is aan Margot Morrison niet besteed. De activiste is reeds in slaap gevallen.