Kabinet komt met eigen plan belastingen

Door onze politieke redactie

Na wekenlange onderhandelingen met de oppositie over het belastingplan, zowel voor als achter de schermen, komt het kabinet nu met een eigen nieuw plan. Het kabinet komt met een pakket aanpassingen in de hoop dat voldoende oppositiepartijen zich erin kunnen vinden. Dat maakte premier Rutte vrijdagmiddag bekend op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Staatssecretaris Wiebes (Financiën, VVD) zoekt al tijden naar voldoende parlementair draagvlak voor zijn belastingplan, aangezien VVD en PvdA samen maar 21 van de 75 zetels hebben in de Eerste Kamer. Om de door het kabinet aangekondigde lastenverlichting van 5 miljard euro volgend jaar te laten doorgaan, moet ook een meerderheid van de senaat instemmen.

De afgelopen tijd probeerde het kabinet zich te verzekeren van steun van een aantal oppositiepartijen, waaronder de combinaties van de drie christelijke partijen (CDA, ChristenUnie, SGP) of D66 en het CDA. Dat is dus mislukt.

Rutte zei vrijdag dat er in de beide Kamers „brede steun bestaat voor lastenverlichting op arbeid en koopkrachtverbeteringen”, maar dat hij ook moest constateren dat „er erg veel aanvullende wensen bestaan”. Het nieuwe voorstel, denkt Rutte, doet „voldoende recht” aan al die wensen.

Het voorstel van het kabinet komt neer op een structurele verschuiving van ruim 500 miljoen euro. Gezinnen met kinderen worden extra ondersteund: de kinderbijslag en de kinderopvangtoeslag gaan omhoog, net als de ondersteuning voor ouders met een gehandicapt kind. De lasten voor ouderen gaan omlaag en het belastingstelsel wordt verder vergroend. De belasting op gas gaat omhoog, die op elektriciteit omlaag. Tegelijk blijven de kerndoelstellingen van het kabinet overeind: lagere belastingen en meer banen. In hun eerste reactie wezen de ‘oude’ constructieve partijen D66, SGP en ChristenUnie het voorstel af, nog zonder de details te kennen.