IS eist aanslagen op in Parijs

De Franse president Hollande spreekt van een “oorlogsdaad”.

Islamitische Staat heeft zaterdag rond het middaguur in een officiële verklaring de aanslagen opgeëist. Dat meldt persbureau Reuters. In de boodschap schrijft de terreurbeweging dat de aanslagen een vergelding zijn voor bombardementen op op IS-doelen. Dat meldt persbureau Reuters.

Zaterdagochtend bracht de terreurgroep een video naar buiten waarin Franse moslims werden opgeroepen aanslagen te plegen. De terreurgroep zegt in de video dat “Frankrijk geen rust zal kennen” zolang het doelen van IS blijft bombarderen. Franse moslims wordt opgeroepen om met wapens en explosieven dood en verderf te zaaien.

De Franse luchtmacht voert al sinds oktober 2014 luchtaanvallen uit op IS-stellingen in Irak. Sinds eind september bombardeert Frankrijk IS-doelen in Syrië.

Hollande: dit is een oorlogsdaad

De Franse president Hollande sprak zaterdagochtend in een verklaring van “een oorlogsdaad”. Volgens Hollande zijn de aanslagen beraamd door een organisatie buiten Frankrijk, maar was er hulp binnen de Franse grenzen.

De Franse president heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande spreekt van “acte de guerre”. Oorlogshandeling. En zal daar naar handelen.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Hollande roept opnieuw op tot “eenheid, koelbloedigheid”.
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Leger op hoogste niveau voor binnenlandse operatie “de komende dagen”, zegt Hollande.