Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Ineens moeten we Bieber serieus nemen

De Canadese zanger Justin Bieber heeft een nieuw, serieus album. Eentje die je met goed fatsoen kunt opzetten, ook als je geen bakvis bent.

En de kinderen dan? zingt Justin Bieber in het nummer ‘Children’. „Kijk naar alle kinderen die we kunnen veranderen.” Even vraag je je af of hij zijn eigen ‘Earth Song’ heeft gemaakt.

Justin Bieber, de jongen die werd aangehouden in Florida omdat hij in een gehuurde, gele Lamborghini over het strand racete. Die in een restaurant op Ibiza een klap kreeg van acteur Orlando Bloom nadat – zo gaan de geruchten – hij zijn ex had proberen te versieren. De jongen die zijn aapje Mally achterliet op een vliegveld in Duitsland omdat hij niet de juiste papieren had om hem mee naar huis te nemen.

Op zijn album Purpose, dat gisteren verscheen, zingt Bieber niet alleen over verantwoordelijkheden, maar ook dat we niet moeten vergeten dat hij ook maar een mens is. Uit: ‘I’ll show you’: „Cause life’s not easy, I’m not made out of steel / Don’t forget that I’m human / Don’t forget that I’m real / You act like you know me, but you never will”.

Justin had, op zijn zachtst gezegd, nogal een moeilijke puberteit. Maar die jongen van toen (lees: vorig jaar) wil hij niet meer zijn. Bieber, inmiddels 21 jaar oud, had een paar jaar geleden te veel mensen om zich heen die alleen maar ja tegen hem zeiden. „Ik kwam er levend uit. Maar had me bijna compleet laten verwoesten door roem”, zei hij onlangs tegen Billboard Magazine.

Niet alleen meer gillende pubers

En we moeten hem nageven: Bieber heeft iets voor elkaar gekregen wat veel andere tienersterren die de werkelijkheid verloren waren niet is gelukt. Hij lijkt er bovenop gekomen. Zijn muziek wordt weer serieus genomen. Serieuzer dan ooit, misschien wel. „Het lijkt of Bieber eindelijk zijn beste kant laat zien”, schreef The Guardian deze week. De krant gaf het album drie uit vijf sterren.

Om dat voor elkaar te krijgen kreeg hij hulp van producers Diplo en Skrillex, die het album een EDM-sound gaven. Zelf heeft hij een andere verklaring: „Toen mijn stem jonger klonk was het moeilijker voor mensen om zich te identificeren”, zei hij in een interview met ID Magazine. „Mannen kunnen nu naar mijn muziek luisteren en zeggen; ‘Yeah, ik vind dat nieuwe liedje van Justin Bieber leuk.’”

Ook in Nederland lijkt dat te werken. Singles ‘Sorry’ en ‘What do you mean’ staan allebei in de top-3 van de Nederlandse Top 40. „Er is iets geks aan de hand in je timeline”, schreef muziekplatform 3Voor12 deze week. „Ineens hebben je meest verantwoorde muziekvrienden het massaal over Justin Bieber, en zelfs de 3voor12-redactie stuitert bij elke nieuwe single van Biebs.” En dat bedoelen ze dus niet op een ironische manier.

Het verlaten aapje Mally is nu trouwens te zien in Serengeti-Park in Hodenhagen, in het noorden van Duitsland.