Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Ik vond de simpelheid van de compositie mooi

Afzwemmen.
Afzwemmen. Foto: Saul Frelink

Nooit gedacht dat een zwembad zoveel moois kon opleveren”, zegt juryvoorzitter Evert Hermans van de NRC Fotowedstrijd over de inzending ‘Afzwemmen’ van Saul Frelink.

“Een situatie die voor de meeste van ons heel vertrouwd en herkenbaar aanvoelt, toont deze foto op een mooie, bijna poëtische manier. Verrassend en subtiel.” Frelink krijgt de juryprijs in het oktoberthema ‘Sport’.

Frelink (46, eindredacteur bij Omroep Gelderland) maakte de foto bij het afzwemmen van zijn zoon Simon (derde links) voor diploma B. “Die middag heb ik wel dertig foto’s gemaakt, de meeste puur voor de herinnering. Ik was heel trots op mijn zoontje want hij deed heel erg zijn best.”

“Bij deze foto probeerde ik wat toe te voegen. Toen de kinderen de opdracht kregen om als een potloodje recht naar beneden te springen, viel het me op dat al die magere jongens en meisjes precies in de vakjes van de ramen pasten. Met mijn mobiele telefoon heb ik geprobeerd snel het moment te pakken dat ze net wel of niet het water raken. Ik vond de simpelheid van de compositie mooi en dat het schuurt tegen de randen van het mysterieuze.”

Grafisch effect

“Oorspronkelijk was het een liggende foto met meer kinderen, maar daar liep ook een badmeester doorheen die het ritme van de kindertjes verstoorde. Daarom heb ik er een stuk afgeknipt. Om het grafisch effect te versterken, koos ik voor zwart-wit.”

“Ik fotografeer nu 25 jaar op amateurniveau. Ik ga meestal gewoon ergens heen en kijk dan wat me opvalt. Als je lang op een plek rondloopt, is er altijd wel iets te zien en te fotograferen. Mijn fotocursusleidster citeerde laatst de dichter Rilke: ‘Voor een scheppende geest, bestaat er geen arme, onbelangrijke plaats.’”

Foto’s bekijken en zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand november is Mijn stad – Mijn dorp.