Grootste protest in jaren tegen Zuid-Koreaanse regering

Politieoptreden bij een protest in Seoul twee weken geleden, toen met name studenten zich tegen de regering keerden.
Politieoptreden bij een protest in Seoul twee weken geleden, toen met name studenten zich tegen de regering keerden. Foto ANP / Yang Ji-woong

In Seoul vindt het grootste protest van de afgelopen tien jaar plaats tegen de Zuid-Koreaanse regering. Tienduizenden demonstranten keren zich tegen de conservatieve president Park Geun-hye.

Volgens een bron van persbureau AP bij de politie in de hoofdstad worden zo’n tachtigduizend Zuid-Koreanen verwacht bij de demonstraties, die gepland zijn tot in de avond.

Staat geeft geschiedenisboeken uit

Park Geun-hye mag zich verheugen op onvrede vanuit meerdere hoeken. De protesten van vandaag zijn georganiseerd door een koepelorganisatie van vakbonden en burgerbewegingen. Onder meer haar voor het zakenleven gunstige beleid oogst kritiek; Park wil het ontslagrecht versoepelen waardoor, volgens haar, jonge mensen makkelijker aan een baan komen.

Maar ook het besluit om vanaf 2017 louter door de staat uitgegeven geschiedenisboeken toe te staan in het hoger- en middelbaar onderwijs stuit op weerstand. De boeken, die nog geschreven moeten worden, zouden volgens critici het dictatoriale, gewelddadige verleden voordat Zuid-Korea een democratie werd, kunnen verbloemen.

Park is de dochter van militair dictator Park Chung-hee die het land in de jaren 60 en 70 leidde. Zijn palmares als succesvol economisch strateeg is besmeurd door een geschiedenis van zware onderdrukking.

Arrestatiebevel

Eerder vandaag werd het al even onvriendelijk toen vakbondsleden botsten met de politie. Agenten probeerden vakbondsleider Han Sang-goon op te pakken toen hij de pers te woord stond, maar dat mislukte op een of andere manier. De politie zette wel traangas in toen demonstranten ME-busjes, gepositioneerd om de mars in te dammen, probeerden te verplaatsen.

Tegen Han geldt een arrestatiebevel nadat een door hem georganiseerd protest in mei uitliep op gewelddadigheden. Demonstranten worden vandaag door de politie geregisseerd in een poging ze weg te houden van hoofdwegen en het presidentiële huis.

Volgens AP is het sinds 2008 niet meer voorgekomen dat zoveel Zuid-Koreanen zich in Seoul openlijk tegen de regering keerden. Destijds was er grote onvrede toen de import van Amerikaans rundvlees te midden van de heersende gekke koeienziekte werd hervat.