Golf van geweld overspoelt Parijs

Schietpartij met automatische wapens in horeca . Explosies bij stadion . Gijzeling in theater . Berichten over tientallen doden . Motief onduidelijk

De Franse hoofdstad is gisteravond getroffen door een reeks aan geweldsincidenten: schietpartijen, explosies en een gijzeling.

Een slachtoffer ligt afgedekt op straat buiten de horecagelegenheid waar schutters het vuur openden met automatische wapens.
Een slachtoffer ligt afgedekt op straat buiten de horecagelegenheid waar schutters het vuur openden met automatische wapens.

In Parijs zijn gisteravond ten minste 26 doden en verschillende gewonden gevallen bij meerdere schietpartijen en explosies. Dat heeft de Franse politie bevestigd. Stade de France werd ontruimd, enige tientallen minuten nadat er meerdere explosies in de buurt waren gehoord. De Franse president Hollande woonde er een vriendschappelijke interland tussen Frankrijk en Duitsland bij. Hij werd onmiddellijk geëvacueerd.

Ook zijn doden gevallen bij theater Bataclan – in de buurt van Republique. Twee of drie niet-gemaskerde mannen zouden het theater zijn binnengegaan en er tien tot vijftien minuten op bezoekers hebben geschoten met automatische wapens.

Eerder vond een schietpartij plaats in het tiende arrondissement in Parijs, bij een restaurant. Verslaggevers van Franse media die ter plaatse waren spraken over ‘een nachtmerrie’ en ‘meerdere levenloze lichamen op de grond’. Er zouden twee schutters zijn geweest die gebruikmaakten van automatische wapens. (NRC)