Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Golf aanslagen overrompelt Parijs

Gewapend met automatische wapens en explosieven sloegen terroristen gisteren op zeker vijf plekken toe in Parijs. Bij het ter perse gaan van deze krant was nog veel onbekend: een voorlopig overzicht van de feiten.

Agenten in actie nabij restaurant Le Petit Cambodge, ook doelwit van een aanslag.
Agenten in actie nabij restaurant Le Petit Cambodge, ook doelwit van een aanslag.

Een kort en voorlopig overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen gisteravond in Parijs, met een aantal getuigenverklaringen.

Concerthal Bataclan

Zeker een honderdtal doden en zeven zwaargewonden. Iets na één uur vannacht berichtten sommige media dat er een honderdtal doden zou zijn in de concerthal. Daar was op het moment van de aanslag een hardrockconcert aan de gang van de groep Eagles of Death Metal, uit Californië. Julien Pearce, een journalist van Europe 1 die aanwezig was, vertelde dat er drie of vier daders waren, gekleed in het zwart, maar zonder maskers. Een van hen heeft hij goed kunnen zien; Pearce beschreef hem als jong, 20-25 jaar, zonder baard. Zonder iets te zeggen begonnen ze „met kalasjnikov-achtige geweren” in het wilde weg op de ongeveer duizend toeschouwers te schieten. Toen de eerste ronde munitie op was, herlaadden ze hun geweren om verder te kunnen schieten. Dat duurde ongeveer tien minuten tot een kwartier. „Er was een golf van paniek, iedereen rende naar het podium.” Nadat ze hun wapens voor de tweede keer hadden leeggeschoten, zouden de daders zich in een kleinere zaal hebben verschanst met een aantal gijzelaars.

Een andere getuige, die wist te ontkomen, vertelde tegen France Info: „Ze begonnen bij de ingang te schieten, ze schieten direct op de mensen terwijl ze Allah Akbar schreeuwden. Het concert stopte, iedereen wierp zich op de grond en ze bleven schieten op mensen. Putain, het was een hel. Ik heb mijn moeder beetgepakt en we zijn op de grond gaan liggen en toen zei iemand: ze zijn weg. Ineens begon iedereen te rennen, we zijn gevlucht via een nooduitgang terwijl er nog werd geschoten. Toen we eruit vluchtten, moesten we over lichamen heen stappen. Het is een nachtmerrie.”

De situatie in de concertzaal was rond half twee vannacht onduidelijk. Volgens sommige getuigen zouden de terroristen een veertigtal mensen hebben gegijzeld. De politie had het gebied afgegrendeld. Verscheidene media meldden rond half een dat er een begin was gemaakt met een poging de gijzelaars te bevrijden.

Rue de Charonne

Negentien doden en tien zwaargewonden bij een schietpartij op het terras van bar/restaurant La Belle Équipe in de Rue de Charonne 92. Een ooggetuige vertelde tegen Le Monde dat hij vanuit zijn raam naar buiten keek nadat hij een explosie had gehoord. „Ik had direct zicht op het café. Ik heb gezien hoe een man uit een auto stapte en begon te schieten op het terras, op goed geluk. Hij heeft verschillende keren geschoten. Een aantal salvo’s. Ik hoorde geschreeuw. Toen is de man weer in zijn auto gestapt en weggereden, zomaar.” De eigenaar van de bar twintig meter verderop zei tegen Le Point: „Ik zag dat alle mensen in La Belle Équipe zich op de grond wierpen. Heel het terras was gedecimeerd. Er was bloed op de grond, mensen. De mensen waren in paniek. Ik hoorde mitrailleurvuur, het was vreselijk.”

Rue Alibert

Getuigen hebben hier verscheidene doden op straat zien liggen na aanslagen op restaurant Le Petit Cambodge op nummer 20 en de bar ertegenover, Le Carillon. Er zouden zeker veertien doden zijn en tien zwaargewonden. Een getuige vertelde tegen Le Monde drie rondes geweervuur te hebben gehoord. Een andere getuige: „Ik was met vrienden op de scooter. Er lagen mensen op de grond. Ik dacht eerst dat er een auto het restaurant in was gereden, de gevel was helemaal vernield. Ik begreep niet wat er was gebeurd. De straat lag vol met mensen, een veertigtal, zou ik uit mijn blote hoofd zeggen. Er stonden nog vier of vijf mensen op hun benen, niet meer.”

Stade de France

Hier zijn zeker vier doden gevallen, met elf zwaargewonden. Er zijn drie explosies gehoord bij aanslagen op een McDonald’s en een brasserie in het stadion, terwijl daar de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland aan de gang was. Volgens tv-zender BMF zijn er granaten gegooid. Iets na middernacht werd de aanslag omschreven als een zelfmoordactie. Zeker één explosie was goed in het stadion te horen en werd door sommige supporters met gejuich begroet. Ook al verscheen er een helikopter boven het stadion, de ernst van de situatie was voor toeschouwers en spelers niet meteen duidelijk en de wedstrijd ging gewoon door.

Ook president Hollande en minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve waren aanwezig bij de wedstrijd, maar zij verlieten na de explosies het stadion en werden door de politie overgebracht naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na afloop (2-0 voor Frankrijk) werd de toeschouwers verzocht het stadion niet via de oostelijke uitgang te verlaten. In de verwarring zochten toeschouwers veiligheid op het speelveld. Daar stonden tot zeker een uur na de wedstrijd nog duizenden mensen, die inmiddels via hun mobieltjes hadden gehoord over de golf van aanslagen.

Place de la République

Berichten dat agenten beschoten zijn vanuit een auto en daarbij lichtgewond zijn geraakt.