Eerst in een index

Beleggen in Saoedische staatsleningen stuit op problemen van technische aard. Deze obligaties kunnen nog niet worden opgenomen in de bij beleggers favoriete emerging market-indices van JPMorgan, omdat het land volgens de definitie van JPMorgan een rijk land is. Hierdoor kunnen indexbeleggers niet of moeilijk in Saoedische staatsobligaties beleggen waardoor ze – zeker op korte termijn – minder aantrekkelijk worden. Tegelijkertijd wordt de aantrekkelijkheid van een belegging natuurlijk ook bepaald door de verhouding tussen risico en rendement. Zeker voor beleggers met financieringskosten in de Riyal – de lokale munt – is er een goed rendement te behalen ten opzichte van het genomen risico. De economische kerncijfers van Saoedi-Arabië – zoals de lage staatsschuld – zijn immers goed. Desondanks zullen Saoedische staatsobligaties pas echt aantrekkelijk worden wanneer zij opgenomen kunnen worden in wereldwijde indices.