Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Een abonnement bij de politiemol

In totaal 24 Brabantse criminelen konden zich maandelijks laten informeren over politieonderzoeken

Aquarel van Mark M., beter bekend als de ‘politiemol’.
Aquarel van Mark M., beter bekend als de ‘politiemol’. Foto ANP

Tweehonderdvijftig euro per maand. Dat is het bedrag dat politiemol Mark M. in rekening bracht bij een van de drugscriminelen die hij in Brabant voorzag van door hem gestolen informatie uit politiecomputers. Een ervaren strafpleiter vertelt het op een terras om de hoek van zijn advocatenkantoor. „Best goedkope service eigenlijk”, zegt hij. Een drietal cliënten van hem werd de afgelopen jaren naar alle waarschijnlijkheid door de van grootschalige corruptie verdachte agent voorzien van vertrouwelijke politie-inlichtingen.

De politiemol heeft vanaf 2011 USB-sticks gevuld met politie-informatie. Uit het onderzoek van de rijksrecherche naar de activiteiten van Mark M. is bovendien gebleken dat hij in het zogeheten recherchesysteem Blue View in totaal 24 zoekvragen had uitgezet. Het is een soort ‘google-alert’ voor rechercheurs waarbij de verzoeker geïnformeerd wordt over alle ‘mutaties’ – een geplande doorzoeking of bijvoorbeeld een nieuwe telefoontap – ten aanzien van opgegeven verdachten. Het is een abonnement dat een politieman elke drie maanden moet verlengen en dan ontvangt hij automatisch bericht over elke nieuwe opsporingshandeling.

De 24 abonnementen van Mark M. lezen als een soort who is who van de Brabantse onderwereld. Het gaat onder meer om wiethandelaren uit de regio Eindhoven, voormannen van motorbende No Surrender maar bijvoorbeeld ook een grote XTC-handelaar uit de omgeving van Breda die onder meer wordt verdacht van pillenexport naar Australië. „Het is een bikkelhard crimineel milieu”, zegt een strafadvocaat. De politie onderzoekt nu nog welke criminelen ook daadwerkelijk informatie van Mark M. hebben gekocht. „We weten hooguit nog maar de helft van wat er is gelekt”, zegt een opsporingsambtenaar.

Het is zeer de vraag of de politie volledig zal kunnen achterhalen welke verdachten hebben kunnen profiteren van gestolen politie-informatie. Onder het Brabantse geboefte draait de criminele tamtam op volle toeren: mogelijke afnemers worden gewaarschuwd dat hun namen bij de politie bekend zijn. Verdachten melden zich bij hun advocaten voor de ‘pro-actieve verdediging’. Twee vermoedelijke criminele afnemers van M. kregen woensdag huisbezoek van de rijksrecherche. Een man werd opgepakt, een ander bleek al gevlogen. „Hij was op zakenreis”, zegt zijn advocaat.

Elastiekjes om cashgeld

Veel belastende informatie zal door verdachten reeds zijn vernietigd, verwacht een misdaadbestrijder. Een vermoedelijke voorname criminele handlanger van Mark M., de 45-jarige drugshandelaar S. uit Eindhoven, had dit nagelaten bleek bij zijn arrestatie eind september. In een geheime bergplaats onder de trap in zijn woning vond de politie politiedossiers en 235.000 euro. Het contante geld werd bijeengehouden door elastiekjes. Dezelfde elastiekjes vond de politie bij M. thuis en zaten ook om de 4.000 euro die werd gevonden in de woning van de ouders van de politiemol.

Het schandaal leidt niet alleen tot onrust onder criminelen, ook onder de bestrijders is de sfeer gespannen. De nationale recherche bekijkt welke getuigen en informanten gevaar lopen. Bij elk geweldsincident in Brabant – en dat zijn er steeds meer – wordt gekeken of er een mogelijk verband is met het lekken door M.. Dat gebeurde ook afgelopen woensdag toen een 63-jarige man in Breda – een man met een strafblad wegens geweldsdelicten – door een explosie werd getroffen. Hij wilde na een avondje kaarten in zijn auto stappen. De toedracht van het incident wordt nog onderzocht.

„De recherche is in Brabant totaal overbelast omdat de groei van de misdaad er jarenlang is onderschat. Dit nieuwe schandaal maakt de situatie explosief”, zegt een ervaren opsporingsambtenaar. De Rijksrecherche heeft door corruptieschandalen de grenzen van haar opsporingscapaciteit bereikt. Aanstaande maandag is in Breda een overleg van politie, justitie en burgemeesters. Op verzoek van burgemeester Paul Depla van Breda wordt er gesproken over wat te doen staat tegen de liquidaties en het toenemend geweld in Brabant.