Voorlopige straf Rusland, geen atleten naar Spelen

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft Rusland voorlopig geschorst. De consequentie is dat atleten zijn uitgesloten van internationale wedstrijden met inbegrip van de Olympische Spelen in Rio.

Na een drie uur durende telefonische vergadering was de stemverhouding in de council, met onde anderen de Nederlandse Sylvia Barlag, 22 voor en één tegen. Gevolg van de sanctie is verder dat Rusland in 2016 de WK junioren (Kazan) is afgenomen.

De straf volgt op het WADA-rapport over dopingmisstanden in de Russische atletiek. Een commissie onder leiding van voormalig voorzitter Dick Pound had een onderzoek ingesteld na een onthullende documentaire van de Duitse televisiejournalist Hajo Seppelt over een dopingnetwerk in Rusland. Het WADA-rapport rept van grootschalig dopinggebruik, dat werd afgedekt door officiële instanties als de bond en de dopingautoriteit Rusada. IAAF-voorzitter Sebastian Coe sprak van beschamende wake-up call voor de atletiek. (NRC)