Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

De modepolitie

Goedenavond, u luistert naar ‘Dit Is De Dag Waarop Dit Is De Dag Wordt Uitgezonden’ op Radio 1, mijn naam is Arie Boomsma, komt allen naar mijn fitnessclub of aanstaande dinsdag naar het Concertgebouw als ik La Traviata zing of op vrijdag naar de lancering van mijn nieuwste foodproduct: Boomsmack, zure zult voor veganisten. Goed, om te beginnen nemen wij het nieuws door, en vandaag doen wij dat met Co Adriaanse en Bert Maalderink. Welkom.

- Dank u.

- Allereerst natuurlijk hét nieuws van de dag: de hoed van Memphis Depay. Bert, jij was erbij, wat dacht je toen je hem zag, met die hoed?

- Tja, je denkt toch: de buitenwereld ziet een man met een hoed.

- Dat zei je, ja, maar wat betekent dat?

- Niets. Het raakt kant noch wal, maar zo maak je van niets toch een onderwerp. Ik bedoel, als normale mensen kleurloos, anoniem en onbeduidend zijn, dan moet jij daar natuurlijk niet een beetje flamboyant tussendoor gaan lopen, want dan nemen we je te grazen.

- Co Adriaanse?

- Ik vond het ook een betreurenswaardig incident en een onverstandige keuze. Hij liep erbij als een Peruviaanse panfluitist.

- En dat mag niet?

- Ja kijk, hij heeft natuurlijk niet zoveel laten zien de afgelopen periode. Weinig goals, slecht in vorm, op de bank, enzovoorts. Dan denk ik: zet nou eerst wat neer en ga dan een beetje gek doen met je garderobe.

- Goed. Belangrijker zaken! De handelsmissie naar China, de top van het Nederlandse bedrijfsleven, premier Rutte, koning Willem Alexander, allemaal naar China, een van onze belangrijkste handelspartners. Geslaagde missie, Co Adriaanse?

- Enerzijds wel, anderzijds niet. Ik bedoel, ik zie onze koning daar rondlopen en dan denk ik: toch niet handig.

- Want?

- Dat hij daar dan als énige een pochet draagt! Hij liep erbij als een Italiaanse nachtclubeigenaar. Dan denk ik: doe dat niet.

- Er is nogal wat ophef over deze kwestie, #pochetgate is al twee dagen trending topic, het NOS-Journaal opende ermee gisteren, RTL heeft alle bonnetjes opgevraagd – is dat terecht, Bert Maalderink?

- Ja. Als die anderen geen pochet dragen, waarom jij dan wel? Ja, als je goed presteert, ja, maar anders kunnen wij dat echt niet goed vinden.

- En hij presteert niet, Co Adriaanse?

- Ik vond dat hij als koning nog niet zoveel heeft laten zien, nee. Als je ziet hoe hij daar de kaas van zijn brood liet eten door die Ali Baba-figuur, dan denk ik: werk daaraan en trek dán een keer die verkleedkist open.

- Goed. Tot slot de affaire die de afgelopen dagen misschien nog wel de meeste impact heeft gehad en die ook verstrekkende gevolgen zou kunnen gaan hebben voor de politieke verhoudingen in Den Haag: iemand heeft gelekt uit de commissie stiekem. Vanmiddag gaf Kamervoorzitter Van Miltenburg een persconferentie over de speciale commissie die deze kwestie gaat onderzoeken. Jullie hebben gekeken, neem ik aan?

- Uiteraard.

- Wat denken jullie, pakt het Presidium deze zaak goed aan, Co Adriaanse?

- Op zich wel, lijkt mij. En de onderste steen moet natuurlijk boven komen. Maar als ik van Miltenburg dan zo bezig zie, denk ik wel: een leuke haarspeld, prima, een diadeem, desnoods, maar een túlband?!

- Bert Maalderink?

- Helemaal mee eens. Ik bedoel, als ze nou goed spéélde.

- U luistert nog steeds naar ‘Dit Is De Dag Waarop Dit Is De Dag Wordt Uitgezonden’, wij zijn zo bij u terug.