Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Televisie

De beste hifi voor je wifi

Met draadloze geluidsinstallaties kun je overal muziek afspelen. Zelfs in het kleinste kamertje.

Er is niks beters dan een hoogwaardige hifi-installatie om van je favoriete muziek te genieten. Als je muziekverzameling geheel digitaal is en je toch een wifi-netwerk hebt, ligt een draadloze speakerset voor de hand. Het is mogelijk deze speakers te koppelen zodat je in meerdere kamers dezelfde muziek kunt beluisteren.

Sonos, het Amerikaanse audiomerk, werd daar groot mee. Er zijn mensen die hun hele huis versonossen, tot en met het terras, de tuinschuur en het kleinste kamertje. Blijkbaar is daar vraag naar; bijna elke elektronicafirma maakt inmiddels draadloze speakersets. En dan zijn er de gespecialiseerde luidsprekerfabrikanten die zich op de wireless audiomarkt storten. Daar testen we hier drie nieuwe modellen van.

Draadloze speakersets spelen internetradio en podcasts af, je eigen muziekvoorraad en muziekabonnementen van bijvoorbeeld Spotify of Deezer. Daarnaast hebben alle speakers een ingang om er een externe bron (telefoon, iPod of een cd-speler) op aan te sluiten. Met de Spotify-app kun je speakers bedienen via Spotify Connect. Dat werkt echter niet bij Sonos. Maar verder kan bijna alles, met hifi via wifi.

Bose SoundTouch 10

Veel knoppen

Het Bose SoundTouch-systeem kent al twee grotere luidsprekertypes, de handzame 10-serie is net nieuw. Deze speaker haalt het qua volume en spreiding niet bij de concurrenten maar dat is logisch: de 10-serie is zo groot als een pak koffie en biedt alleen mono-geluid. Toch klinkt hij mooi gebalanceerd. Dit is een prettige speaker voor kleinere ruimtes waar de honger naar hifi wat kleiner is, zoals in de keuken, de slaapkamer of op je bureau.

Als je niet zo snel naar de telefoon grijpt: de speaker heeft zes voorkeuzetoetsen en een eigen afstandsbediening. Met de SoundTouch-app kun je de voorkeurtoetsen toewijzen aan afspeellijsten, een online radiozender of je favoriete podcast. Om onduidelijke reden laten radiostations van Spotify zich niet onder een voorkeurtoets bewaren. Bij het opstarten moet de app lang zoeken naar de speaker in het thuisnetwerk. Voor 200 euro is dit echter een prima, complete speaker.

Bose SoundTouch 10, 200 euro. Score: ****

Iconisch model

B&W Zeppelin Wireless

Bowers & Wilkins is de Britse luidsprekerfabrikant die in 2007 een van de beste luidsprekers voor de iPod maakte: de Zeppelin. Bij de nieuwe Zeppelin is de laad-dock voor je telefoon of iPod is verdwenen. De Zeppelin Wireless kun je behalve via Apple AirPlay ook via bluetooth en Spotify Connect aansturen. Een aparte app is niet nodig. Je opent Spotify of Deezer en de audio stroomt draadloos uit de speaker.

De iconische vorm is gebleven. Het voordeel van die langgerekte verschijning is dat de stereospreiding lekker breed is. Er ligt veel nadruk op het hoog-midden gebied. Zodat de verstaanbaarheid goed is, zeggen ze bij B&W. Je zou ook kunnen zeggen dat deze speaker te middy klinkt. De ‘kamervullende bassen’ die B&W belooft komen niet uit de verf. De Zeppelin Wireless biedt in het lage bereik niet altijd de diepgang die je in deze prijsklasse mag verwachten.

Bowers & Wilkins , Zeppelin Wireless, 699 euro. Score: ***

Chromecast

Google Chromecast is een populaire hdmi-stick waarmee je je tv draadloos van online video voorziet. Er is nu ook een variant voor alleen geluid: de Chromecast Audio. Een eh… ja, wat is het? Een puck, een kleine ronde schijf die via wifi audio doorgeeft aan je bestaande speakers. Zo hoef je je hifiset niet op Marktplaats te zetten als je draadloos gaat.

Je kunt de Chromecast Audio (39 euro) koppelen met actieve luidsprekers of een audioversterker door middel van de 3,5 inch audioaansluiting, twee tulppluggen of de optische uitgang. Sonos heeft ook een apparaatje waarmee je je hifiset draadloos verbindt, de Sonos Connect. Die is wel tien keer zo duur: 399 euro.

Indrukwekkend

De Sonos Play 5 is een luidspreker met veel meer body dan de beperkte omvang suggereert. Het laag loopt ver door en de bovenkant ademt genoeg om ruimte te geven aan subtiele akoestiek en dynamiek, ook bij klassieke opnames. De stereospreiding is voldoende maar je kunt twee Play 5-systemen kopen en als linker- en rechterspeaker gebruiken. Dat is dan wel twee keer 579 euro. U wilde pinnen?

Tijdens de test gebruiken we de beta-versie 6 van de Sonos-software. Die is voor iOS en Android prima maar de desktopversie is uit de tijd. Zoeken gaat moeizaam en alles vergt net die extra muisklik die je niet verwacht en de gesloten structuur (geen bluetooth, geen Airplay, een apart systeem voor favorieten en afspeellijsten) is hinderlijk. Eigenlijk zou er één bal af moeten gaan voor de desktopsoftware en het gesloten Sonos-systeem. Maar dankzij het indrukwekkende geluid komt de Sonos Play 5 tóch op een optimale score uit.

Sonos Play 5, 579 euro Score: *****

De Sonos Play:5 is ook te combineren als stereopaar.