Dader mogelijk via Griekenland gereisd - arrestaties in Brussel

Het is niet zeker of het gevonden paspoort van een van de terroristen is. Het zou ook gestolen kunnen zijn.

Medische hulpverleners dragen een lichaam een ambulance in voor het Betaclan-theater.
Medische hulpverleners dragen een lichaam een ambulance in voor het Betaclan-theater. Foto Marius Becker / EPA

Een van de zelfmoordterroristen in Parijs is mogelijk via Griekenland gereisd. Bij het lichaam van een man die zich bij het nationale stadion opblies, is een Syrisch paspoort gevonden dat in oktober in Griekenland is geregistreerd. De Griekse onderminister Nikos Toskas heeft dat in een verklaring laten weten, meldt persbureau Reuters. Het is niet zeker dat het paspoort van de terrorist is; het zou ook gestolen kunnen zijn.

Vingerafdrukken afgenomen

Volgens de Griekse politie is de eigenaar van het paspoort een jonge man die op 3 oktober in een groep met 69 vluchtelingen op het Griekse eiland Leros arriveerde. Zijn vingerafdrukken zijn toen door de Griekse politie afgenomen. Zaterdag zijn die afdrukken naar de Franse politie gestuurd, die zal bekijken of ze matchen met het lichaam van de zelfmoordterrorist. De politie wilde de naam van de paspoorthouder niet bekendmaken.

Toskas weet niet of het paspoort door andere landen is gecontroleerd, waar de paspoorthouder mogelijk doorheen is gereisd. Volgens de politiebron hebben de Franse autoriteiten Europese landen, waaronder Griekenland, gevraagd het paspoort te controleren.

Een Franse dader al geïdentificeerd

Eén van de daders is al geïdentificeerd met behulp van vingerafdrukken. Hij was een 29-jarige Fransman die banden had met extremisten, volgens een bron rond het onderzoek tegen persbureau Reuters. Hij kwam uit Courcouronnes, een voorstad ten zuiden van Parijs. Een broer en de vader van deze Fransman zijn aangehouden.

Veel daders zijn moeilijker te identificeren, omdat ze zich hebben opgeblazen. De zelfmoordterrorist bij wie het Syrische paspoort is gevonden, blies zich op bij het nationale stadion. Bij het lichaam van een andere dader die zichzelf opblies bij het stadion is een Egyptisch paspoort gevonden. Volgens Europe 1 zou onder de daders ook een vrouw zijn. Dat meldt de radiozender op basis van gesprekken met ooggetuigen.

Verder is nog veel onduid

Arrestaties in Belgische Molenbeek

Belgische media melden dat drie arrestaties zijn uitgevoerd die verband houden met de Parijse aanslagen. Zeker één van de opgepakte personen was op de avond van de aanslagen in Parijs. De drie gearresteerde mannen wonen in België en zouden niet bekend zijn bij de Franse autoriteiten.

Verslaggevers van RTBF hebben zwaargewapende eenheden in Molenbeek, een voorstad van Brussel, gezien die twee of drie huiszoekingen hebben verricht.

Koen Geens, de Belgische minister van Justitie, heeft tegen VTM Nieuws bevestigd dat de zoekopdrachten en arrestaties gerelateerd zijn aan de aanslagen. Bij de acties in Molenbeek zette de politie zwaarbewapende agenten in en zelfs de ontmijningsdienst van het leger, DOVO:

Twitter avatar berghec Caroline VdBerghe Ontmijningsdienst DOVO in Molenbeek huiszoekingen terro onderzoek #parijs #vrtnieuws https://t.co/RDTYgioIId

Belgisch kenteken bij aanslagen

Een huurauto, waarvan het kenteken gisteravond in Parijs is gezien, heeft de politie naar Molenbeek geleid. Volgens het Belgische OM werd de Polo teruggevonden in de nabijheid van concertzaal Bataclan, waar de bloedigste aanslag zich vrijdag voltrok.

Zaterdagavond werd uit de persconferentie van het Franse Openbaar Ministerie bekend dat de aanvallers in drie teams opereerden. De terroristen zouden twee auto’s hebben gebruikt, een zwarte Seat en een zwarte Polo. De Polo was in België gehuurd door een Fransman.