Bouwer hield onderzoek corruptie jarenlang stil

Forensisch accountants van Deloitte onderzochten in 2009 en 2010 belangenverstrengeling en weggemoffelde betalingen bij drie grote bouwprojecten in Amsterdam en Rotterdam voor woningbouwcorporaties.

Eén trio dook op in elk project: divisiedirecteur Jacobs van Ballast Nedam en twee mannen die voor de corporaties werkten. Er zijn aanwijzingen dat Ballast Nedam hen betaalde voor het binnenhalen van werk en dat wegmoffelde in de boekhouding. Het gaat om tonnen. De verdenkingen zijn nooit bekend geworden en er is nooit aangifte gedaan. Ballast Nedam heeft veel gedaan om te voorkomen dat het onderzoeksrapport van Deloitte, in het bezit van deze krant, geen vervolg zou krijgen.

Het bedrijf heeft de onderzoekers geen inzage in de administratie gegeven, het heeft geweigerd werknemers vragen te laten beantwoorden, en het heeft het eigen tegenonderzoek nooit met Deloitte gedeeld.

De klant die mogelijk gedupeerd is – Kristal, een projectontwikkelaar van zes woningbouwcorporaties – bestaat al jaren niet meer. Het opheffen van Kristal is één van de redenen dat de FIOD geen strafrechtelijk onderzoek is begonnen.

Diverse betrokkenen zijn ontevreden. „We hebben geweten dat er iets was”, zegt er een, „maar het is in een bureaula gestopt.”