‘Overname SABMiller risico voor InBev’

Anheuser-Busch InBev, ’s werelds grootste bierbrouwer, loopt een „aanzienlijk” financieel risico met de overname van zijn grootste rivaal SABMiller. Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport over de in België gevestigde multinational.

AB InBev bracht deze week een formeel bod van omgerekend 100 miljard euro uit op SABMiller, Het moederbedrijf van Grolsch. Bijna driekwart van dat bedrag moet met leningen bijeen worden gebracht. Daardoor neemt de schuld van de onderneming fors toe. Het risico voor investeerders op het schuldpapier van het bierconcern neemt hierdoor toe naar de status A-, volgens de kredietbeoordelaar. Door de bierfusie ontstaat met afstand de grootste brouwer te wereld. De huidige nummer drie Heineken schuift een plekje op, maar ziet de achterstand op de marktleider groter worden. De deal moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders. (NRC)