Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Betekenisloze, correcte zinnen

Voor wie er bijna vijftig jaar geleden niet bij was, de opera Dialogues des Carmélites wordt weer door de Nationale Opera opgevoerd. En van de cultfilm Priscilla, Queen of the Desert is nu een musical.

Slapen kleurloze, groene ideeën woedend? Het antwoord op die vraag zou na het zien van Is the Man Who is Tall Happy?, waarin de Franse filmmaker Michel Gondry taalwetenschapper Noam Chomsky interviewt, volmondig „Ja!” moeten luiden. En dat terwijl die zin het klassieke voorbeeld is dat Chomsky gebruikt om aan te tonen dat er grammaticaal correcte en toch betekenisloze zinnen bestaan. Gondry besloot om zijn interview tot handgetekende animatiefilm te verwerken.