Ballast Nedam hield affaire met succes onder de radar

Ballast Nedam heeft een corruptieonderzoek jaren geheim gehouden. Het ging mogelijk om tonnen.

Wat doe je als je klant met een map vol verdenkingen van belangenverstrengeling en corruptie aan komt zetten? Welke stappen zet je als bedrijf? En vooral: hoe hou je het stil voor de buitenwereld?

Ballast Nedam weet dat. Het bouwbedrijf uit Nieuwegein wist zulke stevige verdenkingen jarenlang geheim te houden. Ook toen een bestuurder, Ruud Jacobs, om die reden vertrok in 2010. Het bedrijf zei destijds dat dit „om persoonlijke redenen” was.

Accountants van Deloitte onderzochten in 2009 en 2010 belangenverstrengeling en weggemoffelde betalingen bij drie grote bouwprojecten in Amsterdam en Rotterdam voor woningcorporaties. Eén trio duikt op in elk project: divisiedirecteur Jacobs van Ballast Nedam en twee mannen die voor de corporaties werken. Er zijn aanwijzingen dat Ballast Nedam hen betaalde voor het binnenhalen van werk en dat wegmoffelde in de boekhouding. Het gaat om tonnen.

De verdenkingen zijn nooit bekend geworden en er is nooit aangifte gedaan. Ballast Nedam heeft veel gedaan om te voorkomen dat het onderzoeksrapport van Deloitte, in het bezit van deze krant, geen vervolg zou krijgen. Het bedrijf heeft de onderzoekers geen inzage in de administratie gegeven, weigerde werknemers vragen te laten beantwoorden, en het heeft het eigen tegenonderzoek nooit met Deloitte gedeeld. Vijf jaar later ligt het rapport in het archief van de fiscale opsporingsdienst FIOD.

De betrokken partijen houden nu één voor één op te bestaan. Deze maand wordt Ballast Nedam verkocht aan het Turkse Renaissance. Op het nippertje, want het bedrijf leed zwaar onder kostenoverschrijdingen op de A2 en de A15 en de reputatie liep schade op door een omkoopschandaal in Saoedi-Arabië. De klant die mogelijk gedupeerd is – Kristal, een projectontwikkelaar van zes woningcorporaties – bestaat al jaren niet meer. Het opheffen van Kristal is één van de redenen dat de FIOD geen strafrechtelijk onderzoek is begonnen.

Diverse betrokkenen zijn ontevreden over de afloop. „We hebben geweten dat er iets was”, zegt er een, „maar het is in een bureaula gestopt”.