Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

VS bombarderen IS in Libië - ‘kopstuk geraakt’

Volgens het Pentagon was dit de hoogste leider van IS in Libië.

Een F-15 gevechtsvliegtuig.
Een F-15 gevechtsvliegtuig. Wikimedia Commons

De VS hebben bombardementen uitgevoerd op Islamitische Staat in Libië. Volgens het Pentagon is daarbij een kopstuk van IS geraakt. Dat melden de BBC en persbureau AP.

Het zou gaan om de Irakees Abu Nabil, die ook bekendstaat onder de naam Wissam Najm Abd Zayd al-Zubaydi. Volgens het Pentagon was dit de hoogste leider van IS in Libië. De aanval zou vrijdag hebben plaatsgevonden met een F-15 gevechtsvliegtuig en illustreert volgens Amerika dat het “jaagt op IS-leiders waar ze ook actief zijn”.

De aanval zou hebben plaatsgevonden bij de oostelijke havenplaats Derna, waar IS in Libië als eerste actief was. Begin dit jaar onthoofdde IS op een Libisch strand 21 christenen uit Egypte.