Akkoord bereikt over Europese begroting van 2016

Onderhandelingen spitsten zich toe op het vluchtelingenprobleem en werkgelegenheid.

Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de europgroep, samen met zijn Luxemburgse collega Pierre Gramegna eerder deze week.
Jeroen Dijsselbloem, minister van Financiën en voorzitter van de europgroep, samen met zijn Luxemburgse collega Pierre Gramegna eerder deze week. Foto Geert van den Wijngaert / AP

De Europese Raad, bestaande uit de regeringsleiders van de EU-lidstaten, en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de begroting van de Europese Unie voor het jaar 2016. De uitgaven voor komend jaar zijn vastgesteld op bijna 144 miljard euro, 1.8 procent meer dan in 2015.

De onderhandelingen spitsten zich toe op de migratiecrisis en het aantrekken van de werkgelegenheid. Parlement en lidstaten stemden onder meer in met door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen ten aanzien van het Europese vluchtelingenprobleem.

Vluchtelingen en banen

Bij elkaar wordt aan deze crisis dit jaar en volgend jaar zo’n 9,3 miljard euro aan Europees geld gespendeerd. De Raad en het Parlement reserveren meer dan twee miljard euro extra voor lidstaten die het meest te maken hebben met de migratiecrisis en voor niet-EU-lidstaten die vluchtelingen opvangen. Deze week werd bekend dat 500 miljoen euro van de EU-begroting naar een noodfonds voor Turkije gaat.

Daarnaast reserveert de EU 9,54 miljard euro voor banengroei. De Raad en het Parlement benadrukken dat het terugbrengen van de jeugdwerkloosheid hoog op de politieke agenda blijft staan. Het akkoord bevat ook een pakket maatregelen, ter waarde van 698 miljoen euro, dat Europese boeren steunt ten tijde van het Russische embargo, dat vooral de zuivel- en varkensvleesindustrie raakt.

Begroting nog niet officieel goedgekeurd

De Europese begroting wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. Het geld gaat traditioneel grotendeels op aan subsidies en investeringen in achtergebleven regio’s in de lidstaten. Slechts een klein deel is bestemd voor de ‘Brusselse activiteiten’ zoals de ambtenaren van de Europese instellingen.

De Raad en het Parlement moeten de begroting nog formeel goedkeuren. Ze stemmen respectievelijk op 24 en 25 november.