Aandeelhouders: Ajax-top moet nu eens goed naar Johan gaan luisteren

Onder aandeelhouders klinkt kritiek op de leiding van Ajax. Aftredend commissaris Hans Wijers roept op te stoppen met „nestbevuiling”.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars enEdwin van der Sar (directeur marketing en sinds kort voorzitter van het technisch hart) vrijdagmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ajax.
Directeur voetbalzaken Marc Overmars enEdwin van der Sar (directeur marketing en sinds kort voorzitter van het technisch hart) vrijdagmiddag tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ajax. Foto Olivier Middendorp

Na anderhalf uur vergaderen, schetst commissaris Leo van Wijk de aandeelhouders de kern van de problemen bij Ajax. „Johan heeft zelf gezegd: ‘Er moet géén baas zijn van het technisch hart. De jongens moeten er juist met elkaar uitkomen’.”

Precies daar ging het mis, zo werd afgelopen week pijnlijk duidelijk. Dennis Bergkamp en Wim Jonk, die als Cruijff-protegés in het ‘technisch hart’ zijn voetbalvisie bij Ajax gestalte moesten geven, liggen al anderhalf jaar met elkaar in de clinch.

Maandag sommeerde de Ajax-directie hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk de club te verlaten. Iets dat de Volendammer, geheel volgens de huidige vechtcultuur binnen de club, pertinent weigert.

Na aanhoudende hartritmestoornissen klopt het door Cruijff in 2011 met veel bravoure geïmplanteerde technisch hart nu dus helemaal niet meer. Van Wijk gistermiddag in de Amsterdam Arena: „Het idee was: die jongens hebben jarenlang met elkaar getraind, gespeeld en met elkaar onder de douche gestaan. Nou, dan weet je van elkaar wat voor vlees je in de kuip hebt, zal ik maar zeggen.”

Onder de ruim 160 aanwezige aandeelhouders wordt gegniffeld om de beeldspraak. Niet door Van Wijk. Die zucht. „We moeten constateren dat gedeelde successen in het verleden geen garantie bieden op een succesvolle samenwerking.”

Het bewijs van die stelling werd vrijdagochtend geleverd door de Telegraaf. Die onthulde een door oud-speler en Cruijff-vertrouweling Tscheu La Ling opgesteld rapport over het functioneren van het technisch hart. Behalve Bergkamp en Jonk maken ook de directieleden Marc Overmars en Edwin van der Sar en hoofdtrainer Frank de Boer onderdeel uit van „het belangrijkste orgaan” van Ajax.

Maar wie waarvoor verantwoordelijk is, is onduidelijk. Bovendien worden vergaderingen van het technisch hart niet genotuleerd en schuiven indien gewenst ook andere werknemers aan. Ling: „Het risico van onduidelijkheid en ellende wordt dan groot en is niet meer te overzien.”

Dé reden voor Jonk om – met steun van Cruijff – al maanden niet meer deel te nemen aan het overleg, waar hij naar eigen zeggen voortdurend het onderspit delfde . Tegen de Telegraaf: „Telkens het oude liedje. Er werd een drie-tegen-één-situatie gecreëerd.”

De deze week strak geregisseerde aanvallen van de tandem Cruijff-Jonk in de Telegraaf drukte de directie en de raad van commissarissen onder leiding van oud-minister Hans Wijers in het defensief. Achter de witgerokte tafel zaten Overmars en Van der Sar er wat beteuterd bij. Beide directieleden, betere spelers dan sprekers, hielden zich afzijdig bij de bespreking van het conflict. Namens de toezichthouders benadrukte Wijers dat het gedwongen vertrek van „de inhoudelijke sterke” Jonk „absoluut niet” betekende dat ook afscheid werd genomen van „de visie van Cruijff”.

Daar was een deel van de aanwezigen niet van overtuigd. „Jullie moeten gewoon eens goed naar Johan gaan luisteren”, klonk het. Een oproep voor een ultieme bemiddelingspoging om een breuk met Jonk te voorkomen, werd door Wijers gedemonteerd. „Nee, echt niet. Er is sprake van een onoplosbare vertrouwensbreuk.”

Wijers’ oproep aan „iedereen die Ajax een warm hart toedraagt” om niet meer „het eigen nest te bevuilen”, leek vooral een kansloze oproep aan de afwezige Cruijff om het naderende vertrek van Jonk te accepteren.

Het was een van de laatste acties van Wijers, die binnenkort afzwaait omdat „de perikelen” bij de club „wel erg belastend” werden. Zijn beoogde opvolger Leo van Wijk gaf onbedoeld de beperkte arbeidsvreugde binnen de club weer toen hem werd gevraagd waarom hij de functie ambieert. Van Wijk: „Die ambieer ik helemaal niet. Ik ben er voor gevraagd.”