Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week een schuur waar anti-kraak wordt gewoond.

Huis Ontwerper en bouwer Niek Wagemans (36) woont graag anti-kraak, want zo kan hij „groot wonen voor weinig.” Zoals hier in de schuur, in de boomgaard van een voormalig klooster in Vleuten. „De laatste nonnen zijn verhuisd, de eigenaar wil er ooit bejaardenwoningen maken.” Hij zit al bijna een jaar op dit „idyllische” plekje, maar weet niet voor hoe lang nog. „De opzegtermijn is vier weken.” Verkassen vindt Wagemans geen probleem. „Ik heb altijd zin om op gekke plekken te wonen die daar niet per se voor bestemd zijn, ik experimenteer graag met de ruimtes.”

Caravan Wagemans trof een toilet en douche in de schuur, en maakte er snel een keukentje in. Hij zette een caravan neer als slaapkamer. „Dat is eigenlijk een groot bed.” In de voormalige bedrijfskantine „de enige plek met een cv” maakte hij zijn woonruimte. „Zo leef ik niet steeds tussen het zaagsel van mijn werk”, want de schuur is ook zijn werkplaats waar hij meubels en kunstwerken maakt van afval. Wagemans zit graag hier in de glazen kas, aan een tafel die eigenlijk een deur op schragen is. „Het is er lekker licht, ook als het weer buiten grijs is.” De vitrinekastjes zijn van zijn hand „ik exposeer ze hier” en de leren bank vond hij op straat. Denk niet dat Wagemans door al dat verhuizen weinig spullen bezit. Hij neemt alles gewoon steeds mee. „Ze noemen me voor niets ‘de spullenman’.”

Van Ikea „Voorraadpotten in de keuken”

Bij brand meenemen „Zo veel mogelijk gereedschap, dat zie ik toch als een verlengstuk van mijn handen.”

Lenny Gerdes