Nederland Fotografeert winnaar thema ‘sport’

In 2015 organiseren NRC en Nikon het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

„Nooit gedacht dat een zwembad zoveel moois kon opleveren”, zegt juryvoorzitter Evert Hermans over de inzending ‘Afzwemmen’ van Saul Frelink. „Een situatie die voor de meesten van ons heel vertrouwd en herkenbaar aanvoelt, toont deze foto op een verrassend mooie, bijna poëtische manier.” De foto krijgt de juryprijs van de NRC Fotowedstrijd in het oktoberthema ‘Sport’.

Amateurfotograaf Frelink (46, eindredacteur bij Omroep Gelderland) nam de foto bij het afzwemmen van zijn zoon Simon (derde links) voor diploma B. „Ik heb die middag wel dertig foto’s gemaakt, de meeste puur voor de herinnering”, vertelt hij. „Ik was natuurlijk trots op mijn zoontje. Hij deed heel erg zijn best.

„Bij deze foto probeerde ik wat toe te voegen. Toen de kinderen de opdracht kregen om als een potloodje recht naar beneden te springen, viel het me op dat al die magere jongens en meisjes precies in de vakjes van de ramen pasten. Met mijn mobiele telefoon heb ik geprobeerd snel het moment te pakken dat ze net wel of niet het water raken. Ik vond de simpelheid van de compositie mooi en dat het schuurt tegen de randen van het mysterieuze.

„Om het grafisch effect te versterken, maakte ik de foto later zwart-wit. Oorspronkelijk was het ook een liggend beeld met meer kinderen. Er liep helaas een badmeester doorheen die het ritme helemaal verstoorde, daarom heb ik er een stuk afgeknipt.

„In de 25 jaar dat ik fotografeer, ben ik bijna nooit met een onderwerp op stap gegaan. Ik ga gewoon ergens heen en kijk dan wat me opvalt. Als je lang op een plek rondloopt, is er altijd wel iets te zien. Mijn fotocursusleidster citeerde laatst de dichter Rilke: ‘Voor een scheppende geest bestaat er geen arme, onbelangrijke plaats’.”