Zoeken naar de ‘R’ op het Lezersfeest

Rotterdamse auteurs mogen dan ondervertegenwoordigd zijn in het programma van het 19e Lezersfeest maar dat wil niet zeggen dat er morgenavond niks ‘Rotterdams’ op het menu staat.

De Rotterdamse Dichter des Vaderlands Anne Vegter – hier in actie in het Amsterdamse Paradiso - is zaterdag één van de acts op het Lezersfeest.
De Rotterdamse Dichter des Vaderlands Anne Vegter – hier in actie in het Amsterdamse Paradiso - is zaterdag één van de acts op het Lezersfeest. Foto Koen van Weel/ANP

Waar hun bekende en veelal Amsterdamse collega’s schitteren in de ‘hoofdacts’, lijken de Rotterdamse auteurs te zijn veroordeeld tot het bijprogramma. Vijf van hen, onder wie Hugo Borst, zijn weliswaar genomineerd als Beste Rotterdamse Boek maar slechts drie komen ook buiten de verkiezing aan bod. Die verkiezing vindt plaats op de vierde verdieping. Dat maakt een ‘weggestopte’ indruk maar dat is allerminst de bedoeling, bezweert de organisatie. De prijsuitreiking wordt opgeleukt door SpraakuhlooS. Dit Rotterdamse artiestengezelschap brengt odes aan de genomineerden. „Prijsuitreikingen zijn vaak suf. Vandaar,” zegt projectleider Susanne Vergouwen van de Lezersfeest-organisatie.

Het Lezersfeest, dat vorig jaar bijna 2.000 bezoekers trok, voltrekt zich tussen half negen ’s avonds en half drie ’s nachts. Het omvat dit jaar ruim 50 optredens op acht podia verspreid over vier verdiepingen.

Rotterdam is het ene jaar beter vertegenwoordigd dan het andere. Dit komt volgens Vergouwen mede doordat het aanbod vaak groter is dan geprogrammeerd kan worden. „Zo vroeg Jack Kerklaan (Rotterdamse schrijver en entertainer, red.) onlangs nog of hij mocht optreden. Het programma was al rond maar we vonden een mogelijkheid in de vorm van een signeersessie met dj Okkie met wie hij het boek Rotterdam op de kaart schreef.”

Compensatie

De organisatie lijkt het wat beperkte aandeel van Rotterdamse auteurs in het programma te hebben willen compenseren met optredens van andere Rotterdammers en acts met een Rotterdamse link. Zo worden schrijvers Ronald Giphart en Rob van Scheers geïnterviewd over de twee boeken die ze schreven over Feyenoord. In hun jongste boek Kuipkoorts, dat vorige week verscheen, beschrijven de geboren Dordtenaar en Utrechter wat het betekent om Feyenoordsupporter te zijn.

De Rotterdamse Dichter des Vaderlands Anne Vegter is ook van de partij. Ze geeft een masterclass poëzie in samenwerking met Poetry International. De organisatoren van het nieuwe Rotterdamse literaire festival Woordnacht geven een preview met onder anderen de Rotterdamse Sanneke van Hassel en Raoul de Jong.

Gers!

Maar er is meer. Zo vieren de makers van het Rotterdamse magazine Gers! op het Lezersfeest het driejarig bestaan van hun blad. Dat doen ze onder andere met een live interview met de Rotterdamse schrijver Ernest van der Kwast. Het geheel wordt muzikaal omlijst door rocktrio De Wet uit Rotterdam.

Het Lezersfeest combineert inhoud met ontspanning en is een mix van auteurs, muzikanten, cabaretiers en BN’ers. Onder de schrijvers veel grote namen, zelfs uit het buitenland. Zoals het Zweedse schrijversechtpaar Ahndoril, bekend van de populaire misdaadromans onder het pseudoniem Lars Kepler. Ze verschijnen op een podium van uitgeverij De Bezige Bij. Net als Leon de Winter, Leo Blokhuis en de Vlaamse schrijver Chris de Stoop. Uitgeverij Prometheus heeft eveneens een eigen podium met optredens van onder anderen Mano Bouzamour en Renate Dorrestein.