Zo zet je veranderingen in gang

Er blijven reacties binnenkomen op de artikelen over ‘white privilege’. „In de jaren zestig gebruikten voortrekkers ook onorthodoxe methoden.” Zangeres Sabrina Starke schreef of twitterde niet, maar wij vinden haar hoes zo mooi.

Nog een lange weg te gaan

Mooi interview met vier black-twitterende vrouwen in de krant van zaterdag. In een bijgeleverd woordenlijstje gaat het over agency, het recht van spreken omdat je uitbuiting en dergelijke aan den lijve ondervindt.

Klopt, maar op de lange termijn zullen meerderheden door moeten krijgen dat een samenleving pas een beschaafde samen-leving is als bij alles ook de minderheden vanzelf aan het woord komen, niet dat ze pas heel misschien eventueel gehoord worden als ze een grote bek opzetten.

Dat is nog een lange weg, want zie het woordenlijstje over de helper whitey; de ‘goedbedoelende witte, die dezelfde argumenten over ongelijkheid debiteert als een zwarte, alleen wordt naar hem wel en naar de zwarte niet geluisterd’. Hem? Bij een interview met vier vrouwen? Maar ja, boven het lijstje staat ‘politiek-correct ABC’.

Politiek-correct is een van de domste termen die ik ken. Het gaat om logisch correct. Als je ‘hem’ zegt moet het over ‘hem’ gaan en niet toevallig ook over ‘haar’. Als je ‘mensen’ schrijft moet het niet over ‘mannen’ gaan en nog minder over ‘witte mannen’. Als je die logica niet op kunt brengen loop je hopeloos achter.

Je hebt die ‘ander’ nodig

Dat witten niet tegen racisme mogen strijden doet me denken aan bijeenkomsten van feministen waar ik wel, maar mannen niet welkom zijn. Terwijl je met die ‘ander’ zoveel sneller verandering krijgt. Ook de ‘ander’ moet veranderen, en mensen luisteren beter naar mensen die net zo zijn als zijzelf.

Natuurlijk hebben deze dames gelijk over white privilege. Maar wil je gelijk hebben of vooruitgang boeken? Omarm dan iedereen die aan je zijde staat.

Mirthe Biemans, Amsterdam

Zoek de oprechte verbinding

De artikelen over Black Twitter en het verschil tussen Vlamingen en Nederlanders (7/11) geven voorbeelden van niet-functionele omgangsvormen.

Ik zou me als witte Nederlandse man aangevallen kunnen voelen. Dat wil ik niet. Ik vind het ook moeilijk om verbinding te maken met mensen uit een andere omgeving (land, streek, afkomst, religie en bedrijfscultuur).

En ik vind het makkelijker om iemand toe te roepen: „Luister naar me!” en „Leer me kennen!” Effectiever is het om oprecht de verbinding te zoeken, goed te luisteren en daarna te reageren.

Dat lukt mij ook nog te vaak niet, ik blijf het proberen. In discussies met mensen waar ik een goede band mee heb, kan ik me felheid permitteren en ook dan bereik ik meer met een zachte dan met een harde toon. In discussies met mensen waarmee ik die verbinding niet heb, moet ik nog voorzichtiger zijn of de confrontatie mijden.

Als zij de wet overtreden, gaan we naar de rechter. Gaan we vechten, dan breken we verbinding af en dan bereiken we zeker niet wat we willen: onderling respect en samenwerken.

Hein van Lieverloo, Rosmalen

Oordeel ‘racisme’ niet aan mij

Ik kan niet bepalen dat iets niet racistisch is.

Omdat ik niet weet hoe het is om voorouders te hebben die uit hun land zijn gestolen en als object zijn verkocht.

Omdat ik niet weet hoe het is om als mindere te worden gezien om de kleur van mijn huid, of door mijn accent. Omdat ik nog nooit ben afgewezen op een sollicitatie om een Arabische achternaam. Omdat ik niet weet hoe het is om een mavo-advies te krijgen omdat ik een hoofddoek draag.

Ik weet niet hoe het is om iets bij me te dragen wat iedereen altijd kan zien; waar ik trots op ben omdat ik het ben, maar waardoor een deel van de wereld anders naar me gaat kijken en een lijst aan vooroordelen over me heeft. Ik kan iets racistisch vinden en dan kan ik gelijk hebben.

Maar als ik iets niet racistisch vind, dan betekent dat niet direct dat het niet zo is.

Maxz van der Hucht

Geen racistische samenleving

Ik raakte met name geagiteerd door de reactie van journalist Anja Meulenbelt (9/11) in reactie op Black Twitter, die ervan uitgaat dat wij in een racistische samenleving zijn opgegroeid. Een bizarre uitspraak.

Ikzelf kom uit een oer-Hollands gezin, maar heb juist op school, op de universiteit en ook buiten de studie, veel multicultureel contact en begrip opgedaan. Dat Sjimmie (van Sjors en Sjimmie) zo praat kan nu inderdaad niet meer, maar het heeft mijn generatie nooit gebrainwasht tot racistische uitingen. Ik ben het eerder eens met mensen die correct zeggen dat deze vrouwen nu zelf racistisch zijn door op basis van huidskleur mensen buiten te sluiten.

Erik van Lidth de Jeude, Utrecht