Zeker 14 doden bij hevige gevechten in Zuidoost-Turkije

In de Zuidoost-Turkse stad Silvan geldt al elf dagen een avondklok. Inwoners klagen over gebrek aan water en voedsel.

Turkse militaire politie in de stad Silvan.
Turkse militaire politie in de stad Silvan. Foto EPA

De Turkse militaire politie heeft in de Zuidoost-Turkse regio Sirnak elf rebellen van de Koerdische guerillabeweging PKK gedood. Daarnaast zijn er twee Turkse soldaten omgekomen toen een bom ontplofte nabij het dorpje Lice. Ook werd een soldaat gedood tijdens gevechten in de provincie Van. Dat meldt persbureau AP op gezag van Turkse functionarissen.

Na de ruime verkiezingswinst van de AK-partij is de strijd tussen het leger en de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK) verder opgelaaid.

Delen van Koerdische steden afgesloten

In delen van de Zuidoost-Turkse stad Silvan is voor de elfde dag op een rij een avondklok ingesteld. Inwoners van deze overwegend Koerdische stad klagen over gebrek aan water, voedsel en elektriciteit. De Turkse premier Ahmet Davutoğlu ontkent dat burgers het aan iets ontbreekt, zo meldt de Turkse krant Hurriyet. De premier laat verder weten dat de militaire operaties tegen de PKK doorgaan totdat er “geen enkele terrorist meer is” in Turkije.

Op videobeelden is te zien dat vooral veel Koerdische jongeren de strijd aangaan met de Turkse militaire politie. Tijdens gevechten werden gisteren ook leden van de pro-Koerdische politieke partij HDP aangevallen door de politie.

Volgens de Turkse mensenrechtenorganisatie IHD zijn er in Silvan sinds 3 november zeven burgers en twee leden van het Turkse militaire politie omgekomen. Naast Sinjar is ook in vijftien wijken van de Turks-Syrische grensstad Nusaybin de avondklok ingesteld, zo meldt het Koerdische persbureau ANF News.

EU heeft Turkije nodig; PKK vecht mee bij bevrijding Sinjar

De EU-commissaris voor mensenrechten Nils Muznieks laat vandaag op Twitter zijn bezorgdheid blijken over de situatie in Zuidoost-Turkije.

Twitter avatar CommissionerHR Nils Muiznieks Very worried ab reports of HumanRights violations in Turkish city of Silvan under curfew since many days. Will talk soon w the authorities

Het is een van de weinige kritische internationale geluiden over het Turkse optreden. De Europese Unie probeert Turkije vooral te vriend te houden , in ruil voor opvang van de miljoenen Syrische vluchtelingen geeft de EU 3 miljard euro aan noodhulp. Een gezamenlijke oplossing voor de vluchtelingencrisis is ook het belangrijkste agendapunt van de G20, de grootste industriële landen, dat onder voorzitterschap van Turkije komende zondag bijeenkomt in de Turkse kuststad Antalya.

Tegelijkertijd fungeert de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK ook als (indirecte) bondgenoot van het Westen in de strijd tegen Islamitische Staat. De PKK vecht mee met haar zusterpartij YPG in Syrië en was vanochtend ook onderdeel bij de verovering van Sinjar en de berg Sengal in Irak. Niet alleen de Iraakse peshmerga’s en yezidi’s waren bij deze strijd tegen IS betrokken, maar ook militairen van de HDG, onderdeel van de PKK, meldt ANF News.