Waar zijn onze schrijvers?

Op het 19de Lezersfeest in de Bibibliotheek komen Rotterdamse schrijvers er een beetje bekaaid vanaf.

Arthur Japin, Leon de Winter, Renate Dorrestein, Connie Palmen. P.F. Thomése, Jan Siebelink. Het zijn enkele van een reeks bekende Nederlandse auteurs die morgen aanwezig zijn op het Lezersfeest. Rotterdamse auteurs zijn ook van de partij – vijf zijn genomineerd voor de verkiezing van het Beste Rotterdamse Boek – maar hun aandeel valt in het niet vergeleken bij dat van hun bekende en veelal Amsterdamse collega’s.

Toeval, zegt Susanne Vergouwen namens de organisatie van het boekenfestival. „Rotterdam is het ene jaar beter vertegenwoordigd dan het andere. Het zij zo. Wij zien onszelf niet als een Rotterdams Lezersfeest maar als hét Lezersfeest. Het was het eerste in zijn soort in Nederland. Wij kijken bij de programmering niet naar het aantal Rotterdamse auteurs maar naar wat de lezer wil zien en wie recent een boek publiceerde. Het publiek komt ook uit Rotterdam en daarbuiten.”

De Rotterdamse schrijvers Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij zijn niet opgenomen in de programmering van het Lezersfeest. Terwijl ze met het morgen te verschijnen boek Rotterdam hét standaardwerk over de stad schreven, van haar ontstaan tot de bouw van de Markthal. Het boek wordt morgenmiddag wel gepresenteerd bij boekhandel Donner. „Ik heb de indruk dat alleen auteurs worden uitgenodigd die bekend zijn van de televisie”, zegt Vroegindeweij misnoegd. Het duo stond nota bene aan de wieg van het Lezersfeest. Dat kwam in 1996 voort uit het Rotterdams Letterenoverleg waarbij beiden waren aangesloten, een club van schrijvers, uitgevers, boekhandelaars en podiumdirecteurs.

De Rotterdamse uitgeverij Trichis Publishing noemt de afwezigheid van het duo een gemiste kans. Temeer omdat ze in oktober Oudenaardens boek Wat zeggie? uitgaf. „Zulke boeken vallen de organisatie blijkbaar niet op. Terwijl het leuk had kunnen zijn om Jan op het feest een korte cursus Rotterdams te laten geven”, zegt uitgever Michiel Houdijk.