Noodtoestand uitgeroepen in Frankrijk

Frankrijk heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Gewapende politieagenten patrouilleren bij de Notre Dame.
Gewapende politieagenten patrouilleren bij de Notre Dame. Foto EPA / Ian Langsdon

Bij aanslagen op verschillende plekken in Parijs zijn vele doden gevallen. Frankrijk heeft de noodtoestand uitgeroepen.

Alleen al bij een uitverkocht concert van de Eagles of Death Metal zijn volgens persbureau AFP rond de honderd doden gevallen. Naast Bataclan en het stadion Stade de France zouden op vijf andere locaties aanvallen zijn uitgevoerd. Volgens Libération zijn er tientallen gewonden.

Naast schietpartijen zou er sprake zijn van explosies en een gijzeling, melden Libération en persbureau AFP. Bronnen melden aan AFP dat een van de explosies bij het Stade de France een zelfmoordaanslag betrof.

De Franse president François Hollande liet in een toespraak weten dat de grenzen zijn gesloten. Hij heeft zijn bezoek aande G20 in Turkije begin volgende week uitgesteld. De Amerikaanse president Barack Obama noemde de gebeurtenissen een aanval op de “gehele menselijkheid”.

Twitter avatar AFP Agence France-Presse #BREAKING Paris attacks not just on people of France but on ‘all humanity’: Obama

Alle buurten waar aanslagen zouden kunnen plaatsvinden zijn extra beveiligd, liet Hollande weten. Hij heeft militaire versterking opgeroepen.