Trance in het golfslagbad

Het is bijna vier jaar geleden dat het eerste bungalowparkfestival in Nederland plaatsvond – Bungalup. Het idee was goed gejat van de ATP Weekender – moeder der bungalowfestivals uit Groot-Brittannië. Het was een legendarisch koude wintereditie, die februari in bungalowpark De Eemhof in Zeewolde. Normaal gingen jonge ouderen met hun kinderen in debat over friet of frikadel op het centrale pleintje; nu stonden oudere jongeren daar te kleumen voor de kluisjes naast de festivaltent. Badmeester Ria vertelde dat er minder overlast was dan normaal omdat er nu geen poepluiers dreven in de afvoer van het golfslagbad. Bungalup belichaamde de tegenstelling waar Kakhiel groot mee is geworden: tussen kneuterig en knallen, tussen gezapig en gaan.

Het familieweekend is ook het uitgangspunt voor Nachtdigital, een kleinschalig festival in Olganitz, Oost-Duitsland, waar de helft van de drieduizend bezoekers uit Nederland komt. Het concept: camping, meertje, mooie natuur, maar wat het onderscheidt van een vinexfeestje: geweldige muziek. Vanaf vandaag strijkt het kleine zusje van Nachtdigital neer in De Eemhof en is Nederland een derde bungalowparkfestival rijker: Nachtiville.

Voor zijn eerste editie heeft Nachtiville onder meer artiesten van Giegling en Nous Klaer uitgenodigd – labels waar Nachtdigital ook dol op is. De labels hebben twee grote gemene delers: familiegevoel en een voorliefde voor sferische techno en house die je onderdompelt als de oceaan. Noem het proto-rave, een verwijzing naar de begintijden van house en techno, toen zware synths bezoekers een tunnel moesten inzuigen op een pakhuisfeest. Op een groot geluidssysteem heeft het iets van een religieuze ervaring.

Beide labels delen ook het geloof dat clubben een kerkelijke ervaring kan zijn, als je maar lang genoeg blijft hangen. Veel tracks hebben lange warme tonen als onderlaag, waarbij de artiest even in slaap lijkt te zijn gevallen op de synthesizertoets. Neem Swell, van Mattheis, vaste waarde van Nous Klaer en vanavond te horen op Nachtiville. Het nummer draagt je omhoog als een langzaam rijpende golf en na een uptempo arpeggio in het midden land je op het strand met nazinderende slotakkoorden. Het is trancetechno in de geest van de vroege James Holden of Donato Dozzy, een stuk verfijnder dan de trance die we kennen uit de beginperiode rond het millennium.

Maandag verschijnt de eerste langspeler van Mattheis, Kindred Phenomena, op Nous Klaer, met daarop nummers als Current en Swell. Het is muziek van de lange adem, een beetje melancholisch, soms emotioneel maar altijd meeslepend. Het is muziek waarop zelfs badmeester Ria wegdrijft. De perfecte soundtrack voor in het golfslagbad.