Ruim duizend culturele banen weg vanwege bezuinigingen

De banen zijn verdwenen door de 200 miljoen per jaar die het Rijk sinds 2013 jaarlijks is gaan bezuinigen op cultuur.

Duizenden belangstellenden en mensen uit de kunsten- en cultuursector demonstreren op het Haagse Malieveld tegen de bezuinigingen op Cultuur door het Kabinet.
Duizenden belangstellenden en mensen uit de kunsten- en cultuursector demonstreren op het Haagse Malieveld tegen de bezuinigingen op Cultuur door het Kabinet. ANP PHIL NIJHUIS

Bij de grote, direct door het Rijk gesubsidieerde culturele instellingen zijn ruim duizend arbeidsplaatsen verdwenen sinds de forse overheidsbezuinigingen in 2010 werden aangekondigd door toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD). Een op de acht werknemers is zijn baan kwijtgeraakt. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vrijdag heeft gepubliceerd. Er zijn ook meer mensen in deeltijd gaan werken tussen 2010 en eind 2013.

In 2013 gingen de bezuinigingen van 200 miljoen per jaar door het Rijk in, maar in de jaren daarvoor hebben de culturele instellingen daarop vooruitlopend het aantal banen al teruggebracht. In 2010 werkten nog 8110 mensen bij de grote culturele instellingen, eind 2013 waren dat er nog 7050. Het aantal voltijdsbanen liep terug van 6885 naar 5875. Ruim een derde daarvan zijn contracten voor bepaalde tijd.

Vervroegd pensioen

42 procent van de mensen die hun baan is kwijtgeraakt, heeft nog geen nieuwe baan gevonden. Van die groep leeft bijna de helft van een WW- of bijstandsuitkering of heeft geen inkomen meer. Ruim eenderde ervan is, al of niet vervroegd, met pensioen gegaan.

Van degenen die wel weer aan het werk zijn, heeft ruim de helft zijn heil gezocht buiten de creatieve sector. Lang niet iedereen is daarbij weer in een dienstverband terechtgekomen. Bijna een op de vijf die zijn arbeidsplaats is kwijtgeraakt, werkt nu als zelfstandige. Of ze als zzp-er een volwaardig inkomen hebben, is onbekend.