Politie begeleidt protestactie bij intocht Sinterklaas

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet zal morgen in Meppel demonstreren tegen Zwarte Piet.

Protesten bij de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Gouda.
Protesten bij de intocht van Sinterklaas vorig jaar in Gouda. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel zal de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) morgen demonstreren tegen Zwarte Piet. Volgens de actiegroep zullen “vier volle bussen” vertrekken vanuit Amsterdam en Rotterdam, zo meldt ANP.

KOZP meldde eerder dat de bussen onder politiebegeleiding Meppel zullen binnenrijden. De gemeente Meppel heeft dit nieuws bevestigd.

De gemeente Meppel besloot toestemming te geven voor de protestactie tijdens de Sinterklaasoptocht. Er wordt door de gemeente gerekend op “enkele bussen” demonstranten. In samenspraak met de actiegroep en de politie werd besloten dat er gedemonstreerd mag worden op een door de gemeente aangewezen plek in de binnenstad.

Tegenover ANP zegt woordvoerder Jerry Afriyie van KOZP:

“Het is verbazingwekkend dat wij een politie-escorte nodig hebben om gebruik te kunnen maken van onze rechten”

“Rascistische karikatuur”

KZOP protesteert tegen Zwarte Piet, omdat het een “racistische karikatuur” zou zijn. Afriyie:

“We maken een zichtbaar statement en zullen ons tijdens de intocht laten horen, maar voor het grootste deel zal het een stil protest zijn.”

Steeds meer organisaties en bedrijven weren de zwarte huidskleur van de Pieten. De meest recente persoon die zich hierbij aansluit is Dieuwertje Blok, die het veelbekeken Sinterklaasjournaal presenteert. In een interview dat morgen verschijnt in Trouw zegt ze dat ze “zo langzamerhand” van de zwarte kleur van de Pieten af wilt.

Protesten bij intocht in Gouda

Vorig jaar leidden protestacties bij de Sinterklaasoptocht in Gouda tot opstootjes tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Negentig mensen werden aangehouden.